HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Zákaz starých kotlů zamotal hlavu lidem, kteří nemají na kotli uvedenou emisní třídu

Problematika zákazu kotlů na pevná paliva, která nesplňují alespoň 3. emisní třídu, je věcí, která kolem sebe vyvolává určité množství nejasností. Tedy ne že by byl natolik nejasný samotný zákaz. Důvodem k nejasnostem je spíše záměrně vyvolávaný zmatek v médiích a šíření různých nepravdivých informací, jako například strašení zákazem topení dřevem či jiné nesmysly. Co je však zajímavý dotaz, se kterým jsme se setkali, je, jak postupovat v případě, že můj kotel nemá uvedeno, jakou má třídu. Budu v něm moci topit nebo ne?


Zákaz kotlů 1. a 2. třídy se blíží
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Václav H. (se souhlasem)

Třída kotle není emisní třída

Ačkoli podle legislativy se jedná o takzvanou třídu kotle, zlidovělo mnohem více označení emisní třída kotle. A namísto správné formulace třída 1 se uvádí 1. emisní třída. Faktem je, že třída kotle v sobě nenese pouze informaci o emisích, ale také informaci o efektivitě topení. Tak jako tak, byť je formální podání informace v tomto trochu nepřesné, nebudeme se točit v detailech. Všichni ví, o co jde. Kotle, které mají uvedenu jako svou třídu číslo 1 nebo 2, zkrátka nebude možné po 1. září 2024 používat. Potažmo to bude možné, ale s rizikem pokuty 50 tisíc korun za takové konání.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Kombinací akumulačních kamen a podlahovky protopím 6 000 Kč ročně, pochvaluje si majitel novostavby

Kde se vzala třída kotle?

Značení kotlů podle jejich tříd je tu s námi od roku 2000. Toho roku došlo ke stanovení zmíněného označení na výrobním štítku právě proto, aby byl trochu přehled v tom, jaký má daný kotel vliv na životní prostředí. Cílem nebylo a ani není jakkoli omezovat občany, ale jednoduše bránit tomu, aby se zhoršovalo životní prostředí, ve kterém žijeme. Je to podobné jako se starými kouřícími auty. Mnoho z nás si jistě vzpomene na časy socialismu, kdy ovzduší bylo mnohdy nedýchatelné. Koneckonců, nezvladatelné zamoření ovzduší na Ostravsku se dává do jisté souvislosti k vypuknutí sametové revoluce. Jednoduše, lidé už to nemohli vydržet a začali se bouřit. Dnes se na to často rádo zapomíná a lidé mnohdy v sobecké vidině svého vlastního prospěchu neberou v potaz, že to, co dýcháme, má vliv nejen na kvalitu, ale i na délku života nás všech.

Když kotel nemá štítek, tak v něm můžu topit dál?

Pokud kotel nemá štítek, byl buď vyroben před rokem 2000, kdy se ještě třída kotle nestanovovala, a nebo se štítek jednoduše někde ztratil. Pokud je štítek ztracen nebo nečitelný, bude potřeba, abychom si zjistili, o jaký typ kotle se jedná, a podle toho se zachovali. Na výmluvy typu zničeného štítku u starých kotlů s největší pravděpodobností nebude brán ohled. Třídu kotle lze zjistit i v manuálu ke kotli (který má asi schovaný jen málokdo) a nebo při dotazu na výrobce, od kterého jsme kotel pořídili.

U velmi starých kotlů je situace jasná

Pokud byl váš kotel vyroben před rokem 2000, a tedy na něm není vůbec uvedena jeho třída, pak se automaticky považuje za kotel třídy 1. Znamená to, že takový kotel již nebude možné po 1. září provozovat. Výměně takového kotle za jiné řešení se proto bohužel nevyhnete. Nemusíte však příliš zoufat, výměnou lze i hodně získat a možností, na které můžete přejít, je více. Můžete dokonce zůstat i u topení uhlí či dřevem, pouze formou novějšího kotle.

Čím lze nahradit takový kotel

Kotel, který byl vyroben před rokem 2000, můžete nahradit novějším kotlem, který splňuje alespoň třídu 3. Doporučujeme však sáhnout rovnou po kotli co nejvyšší třídy, abyste měli jistotu, že vám vydrží na dlouhé desítky let dopředu. Za kolik aktuálně nejlevněji seženete kotle 5. emisní třídy, se můžete podívat například zde. Mimo výměny za tentýž kotel vyšší třídy je zde možnost přejít na zcela jiný topný systém. Jedná se nejčastěji o kotel na pelety (aktuální cenové srovnání kotlů na pelety naleznete zde), plynový kotel (pokud máte možnost plynové přípojky) a nebo často také v současně době hodně propagovaná tepelná čerpadla. Jejich výhoda je, že k provozu potřebují pouze elektrickou energii, jsou tedy bezobslužná a relativně nezávislá na dodávce topné suroviny. Elektrická energie je totiž obvykle dostupná i na místech, která jsou hůře přístupná pro zavážku dřeva, uhlí či pelet. Kolik na českém trhu stojí ta nejoblíbenější tepelná čerpadla, se můžete podívat zde.

P.S. Zajímáte se o moderní způsoby vytápění a výrobu energie svépomocí? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
23.08.2024

Photocredit: Václav H. (se souhlasem)

1

Automatické kotle se zásobníkem: Vyplatí se?
Automatické kotle se zásobníkem vytápí interiér efektivně a bez nutnosti časté obsluhy. Kotel si ze zásobníku sám přikládají topivo, zejména pelety, uhlí nebo štěpku.

Kondenzační plynové kotle pro domácnost: Jak vybrat ten správný?
Plynové kotle pro domácnost představují ekologický a ekonomický zdroj vytápění. Víte, že na kondenzační plynový kotel můžete získat dotace? V našem článku se například dozvíte, jak plynový kotel vybrat i jak je to s ohřevem vody.

Vyplatí se kotel na pelety? Prohlédněte si 3 typy kotlů, které vás nezklamou
Zapomeňte na vysoké náklady za palivo. Čtěte, jak kotel na pelety vybrat, a zjistěte, zda je toto moderní topení právě pro vás.

KVÍZ: Které kotle zakážou a jaké dřevo má největší výhřevnost? Otestujte své znalosti ohledně topení dřevem
Topení dřevem není žádnou novinkou. I přesto jsou kolem něj otázky, ve kterých nemají jasno ani ti, kteří topí dřevem desítky let. Jak jste na tom se svými znalostmi vy?

Výměna starého kotle za tepelné čerpadlo nedává smysl. Na zákaz lze vyzrát třikrát levněji
Nutnost výměny starého kotle na tuhá paliva již rezonuje společností delší dobu. Ke konci možnosti využívat staré kotle dojde již za několik málo dnů.

Topit dřevem i uhlím můžete ve většině kotlů bez problémů dál. Pouze si zkontrolujte štítek
Bohužel se na internetu stále objevují nové a nové informace, které nepravdivě podsouvají, že přichází zákaz či jiné omezení topení dřevem nebo uhlím.

Senioři vyměňují zakázané staré kotle nejčastěji za bezobslužné systémy
Většina domácností, které topí dřevem nebo uhlím již vyměnila starý kotel první či druhé emisní třídy za nový. Důvodem je zákaz využívání těchto kotlů, který vstupuje v platnost od 1. září tohoto roku.

Starý zakázaný kotel lze nahradit systémem, který topí jen za 1,80 Kč na kWh
Náhradě starých kotlů za nové se nevyhneme, a tak v našem seriálu s poradenstvím ohledně této problematiky přinášíme další z řady řešení, jak si s touto výzvou poradit tak, abychom na ní neprodělali.

Starý kotel musíte nahradit. Srovnali jsme dřevo, pelety, tepelné čerpadlo, elektrokotel i topné folie z hlediska ceny, nákladů i komfortu
Zákaz starých kotlů se nezadržitelně blíží a ti, kdo ještě neprovedli výměnu starého kotle za nový, mají nejvyšší čas, aby se tématu začali minimálně věnovat. Zatím to venku na nutnost zatopit nevypadá, ale jakmile to přijde, bude topení kotlem nižší než třetí třídy již nelegální.