HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Na zákaz některých kotlů od 1. září lze vyzrát překvapivě snadno

Každý, kdo má doma starý kotel spadající do nízkých emisních tříd, tedy takový, který lidově řečeno hodně kouří, by měl podle všeho tento starý kotel od 1. září tohoto roku vyměnit za jiný topný systém. Mnoho lidí, kteří se plně neorientují v problematice, z toho jímá jistá hrůza. Nepomáhají tomu ani zkreslené informace, které se občas šíří po internetu. Na tomto místě si vysvětlíme, jak je to ve skutečnosti a co dělat, abyste situací propluli snadno a ještě u toho ušetřili peníze.


Zákaz některých kotlů od 1. září
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Rich M (Flickr CC 2.0)

Náhrada tepelným čerpadlem? Není třeba

První řešení, které se nabízí a které se na nás valí ze všech stran, je vymontovat starý kotel na dřevo a místo něj namontovat moderní řešení v podobě tepelného čerpadla. Přestože vám to bude leckdo podsouvat jako ideální, případně jedinou možnou variantu, není tomu tak. A nikoli jen kvůli opravdu velmi vysoké ceně (viz přehled aktuálních cen tepelných čerpadel zde). Pokud bydlíte ve starém, ne zcela ideálně zatepleném domě, který je navíc vytápěn klasickými radiátory, pak na toto řešení rovnou zapomeňte. Otázka ale pak je, co tedy s tím?

Zákaz kotlů nesmíte brát doslova

Podstatná je informace, že zákaz se týká pouze první a druhé emisní třídy. Tedy skutečně velmi starých kotlů. V první řadě si tedy prověřte, jakou emisní třídu má váš kotel, který v tuto chvíli využíváte. Dost možná do ní totiž nespadá. Pokud však ano, stále není nutné zoufat, řešení totiž existuje a není zas až tak složité ani cenově nedostupné. Optimální řešení pro tuto situaci jsou dvě a my se na ně nyní podrobněji podíváme.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Řeholnice si budují vlastní klášter. Po modlitbě jdou bagrovat a řezat motorovou pilou

Můžete dál topit dřevem pomocí klasického kotle

Pokud máte přísun palivového dřeva zajištěn a láká vás představa moci dál topit tímto způsobem, není to vůbec žádný problém. Na trhu totiž existují kotle, které vám umožní pokračovat tak, jak jste zvyklí, a které přitom nejsou nijak extrémně cenově nedostupné. Jejich přehled najdete například zde. Jedná se totiž o kotle vyšších emisních tříd, tedy modernější řešení. Takové kotle se vyznačují vícestupňovým spalováním, které je navíc podporováno odtahovým ventilátorem. Ventilátor zajišťuje lepší přísun vzduchu do kotle, tím zvyšuje účinnost spalování a snižuje jeho emise. Jak jednoduché.

Lze topit levně i jinak

Druhou skupinou domácností jsou lidé, kteří typicky přístup ke zdroji palivového dřeva buď nemají a nebo jednoduše už kvůli vyššímu věku nechtějí tuto práci dál podstupovat. Pro tyto domácnosti je na trhu řešení, které je mnohdy ještě levnější než výše uvedené klasické kotle. Jedná se o speciální peletové kotle, které fungují na automatické bázi. Stačí nasypat pelety do zásobníku a kotel si již odebírá sám, kolik potřebuje. Ceny těchto kotlů začínají na vcelku dostupné úrovni, jak si můžete porovnat například zde. Výhodou je, že systém lze obsluhovat i na dálku, tedy například zapálit pomocí SMS z mobilu. Stejně tak je možné systém regulovat. Cena kWh při využití takového systému je opět velmi přívětivá a pohybuje se někde kolem 1,4 Kč/kWh. Tedy ve srovnání s cenou elektřiny, kterou byste museli platit při přechodu na tepelné čerpadlo, se jedná o velmi příjemné řešení.

Výměna kotle za tepelné čerpadlo může majitele finančně zruinovat. A to i s dotací

Nakonec ještě ušetříme

Podstatou celé věci je, že pokud se vydáme jednou z výše uvedených cest, dost pravděpodobně naše následující náklady na topení poklesnou. Náklady, které jsme museli investovat do pořízení jiného systému, se nám tedy ve velmi dohledné době vrátí právě ve formě úspor.

P.S. Zajímáte se o moderní způsoby vytápění a výrobu energie svépomocí? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
17.06.2024

Photocredit: Rich M (Flickr CC 2.0)

7

Kondenzační plynové kotle pro domácnost: Jak vybrat ten správný?
Plynové kotle pro domácnost představují ekologický a ekonomický zdroj vytápění. Víte, že na kondenzační plynový kotel můžete získat dotace? V našem článku se například dozvíte, jak plynový kotel vybrat i jak je to s ohřevem vody.

Vyplatí se kotel na pelety? Prohlédněte si 3 typy kotlů, které vás nezklamou
Zapomeňte na vysoké náklady za palivo. Čtěte, jak kotel na pelety vybrat, a zjistěte, zda je toto moderní topení právě pro vás.

Zájem o plynové kotle značně vzrostl na úkor tepelných čerpadel
Zatímco před rokem si Česi do novostaveb instalovali zejména tepelná čerpadla, situace se významným způsobem otočila.

Zákaz kotlů se týká přes 150 tisíc českých domácností. Pořízení náhrady se nevyhnou
Nedá se nic dělat. Vybrané kotle budou od září zakázány a na další odklad se již nikdo nemůže spoléhat. Pro více než 150 tisíc domácností tak nastává otázka: Co teď?

KVÍZ: Které kotle zakážou a jaké dřevo má největší výhřevnost? Otestujte své znalosti ohledně topení dřevem
Topení dřevem není žádnou novinkou. I přesto jsou kolem něj otázky, ve kterých nemají jasno ani ti, kteří topí dřevem desítky let. Jak jste na tom se svými znalostmi vy?

Výměna kotle za tepelné čerpadlo může majitele finančně zruinovat. A to i s dotací
Panika ohledně zákazu kotlů některých emisních tříd, ke kterému má dojít od září tohoto roku, vede lidi často ke zmateným a chybným krokům, které již někteří z nich začínají plně pociťovat.

Zákaz kotlů přiměl lidi k oživení plynových přípojek. Úsporu si pochvalují
Čas se krátí a mnoho lidí propadá lehké panice ohledně náhrady starého kotle na tuhá paliva. Mnoho kotlů totiž již velmi brzy bude muset být nahrazeno za modernější topný systém.

Dřevník za 80 tisíc korun? I takové věci si dnes lidé kupují
Každý, kdo bydlí v rodinném domě nebo má chatu, pravděpodobně někde skladuje palivové dřevo.

Lidové vytápění celého domu. Stojí 1,2 Kč za 1 kWh a nikdo vám ho nezakáže
Dřevo zůstává stále jedním z nejlevnějších způsobů vytápění. Příznivá cena navíc není to jediné, díky čemu topení dřevem strčí například elektřinu nebo plyn do kapsy.

Po rapidním zvýšení daně z nemovitosti dostávají Zlíňané další ránu. Už si na balkoně nezakouří
Možná to znáte taky. Po horkém letním dni se těšíte na večer, kdy si do bytu konečně okny pustíte chládek. Společně s ním však putuje k vám domů i cigaretový kouř, který posílá soused místo pozdravu.