HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Po rozvodu museli Martina a Tomáš bydlet ve společném bytě. Nepomohl ani soud

Dříve byl raritou, dnes se však jedná o běžnou praxi. Rozvod se tak stal společenským jevem, nad kterým se v dnešní době málokdo pozastaví. I Martina s Tomášem se rozhodli nedělat z něj tragédii a brát zánik manželství sportovně. To však ještě nevěděli, že je rozvod teprve začátek a čeká je něco mnohem horšího. Společné bydlení, ze kterého není úniku.


Rozvod byl teprve začátek. To nejhorší následovalo až po něm
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Pexels (CC0)

Přitom to tak hezky začalo

Když se Martina a Tomáš před devíti lety brali, netušili, že jednoho dne bude jejich společné soužití natolik komplikované. Jejich manželství začalo idylicky, koupili si byt a postupně ho proměnili v domov. Časem ale přišly neshody, spory a odcizení, které vyústily v jasné rozhodnutí: rozvod. Oba věřili, že když vztah nefunguje, je lepší, aby šel každý svou cestou. Rozvod se tak zdál být jediným logickým východiskem. Na nejčastější příčiny rozvodu se můžete podívat v galerii.

Jsme přece dospělí

Rozvod byl poměrně rychlý a jednoduchý. Alespoň na papíře. Martina i Tomáš se dohodli na rozdělení většiny majetku, včetně auta, úspor a běžných věcí z domácnosti. Jeden problém však přece jenom nastal, a to docela podstatný: byt. Vlastnili ho společně a ani jeden z nich neměl dostatek peněz na to, aby druhého vyplatil. Prodat ho nechtěli, protože se cena nemovitostí v té době snižovala, a museli by ho tak prodat pod cenou.

Domluvili se tedy, že oba prozatím v bytě zůstanou, než najdou vhodné řešení. Přece jenom, rozešli se víceméně v dobrém a jsou to dospělí, rozumní lidé. A ze začátku to skutečně vypadalo, že nebude problém spolu nějakou dobu vycházet.

V galerii níže se můžete podívat, jak rostla rozvodovost v průběhu dvacátého století až do současnosti.

Já to po tobě umývat nebudu

Prvních pár týdnů se oba snažili být slušní. Martina přespávala v ložnici a Tomáš si vzal obývák. Bylo to spíš jako soužití dvou spolubydlících, kteří se snaží dodržovat stanovené hranice. Jenže s každým dalším týdnem se napětí hromadilo. Tomáš byl stále více podrážděný, že Martina neustále zabírá koupelnu ve stejnou dobu, kdy ji potřebuje on. Martinu zase rozčilovalo, že Tomáš nechává své věci po celém bytě. Zkrátka maličkosti, které odpouštěli partnerovi, ale u spolubydlícího je nehodlali tolerovat.

Začalo to drobnostmi: kdo zhasne světlo, kdo uklidí nádobí. Vše se zdálo být problémem, který otevíral staré rány z jejich manželství. Situace se ještě zhoršila, když si Tomáš začal vodit domů své nové přítelkyně.

Rozvod pouze na papíře

Z bytu se tak stala pro bývalé manžele past, ze které bylo velmi těžké odejít. Realitní trh jim neumožňoval byt prodat za přijatelnou cenu a ani jeden nechtěl opustit vlastní byt a platit jinde nájem. Martina s Tomášem se tak sice rozvedli na papíře, ale byt je neustále držel pohromadě, kvůli čemuž nemohl jít ani jeden doopravdy dál.

KVÍZ: Jak se dělí majetek při rozvodu? Správně odpoví jen každý desátý Čech

Takhle to dál nepůjde

Napětí mezi Martinou a Tomášem postupně eskalovalo a bydlení ve stejném bytě se stalo nesnesitelným. Každodenní hádky přerostly ve vzájemnou nevraživost, ani jeden však nehodlal ustoupit a z bytu odejít. Když bylo jasné, že takové soužití nemůže pokračovat, rozhodla se Martina podat žádost k soudu, aby určil, komu byt připadne.

Soud nakonec rozhodl ve prospěch Martiny, především s ohledem na to, že byla v horší finanční situaci a neměla jinou možnost kam jít. Tomáš sice měl nařízeno byt opustit, nicméně podle soudu ho musela Martina odškodnit. Problém však byl, že stanovenou částku neměla. Vzhledem k tomu nemohla Tomáše odškodnit, a ten měl proto nárok v bytě nadále zůstat, dokud mu Martina nezajistí náhradní bydlení. Vše tedy zůstalo při starém i přes rozhodnutí soudu.

Ve kterém kraji se lidé nejčastěji rozvádí? Podívejte se na mapu v galerii níže.

Co na to zákon?

Ideální pochopitelně je, když se dokážete na bydlení po rozvodu dohodnout. To se však ve velké části případů neděje. Tuto problematiku upravuje občanský zákoník č. 89/2012 Sb. v paragrafu 768. Pokud se dohoda nedaří, může situaci vyřešit až soud. Mají-li oba manželé k bytu stejné nebo společné právo, soud rozhodne o tom, komu právo zruší a kdo se bude muset odstěhovat. Soud v takové věci rozhoduje podle okolností případu.

Tomu, kdo musí byt opustit, je většinou přiznána náhrada za ztrátu práva na bydlení. Tím je myšlena například finanční kompenzace nebo zajištění náhradního bydlení. Problém však nastává tehdy, když ten, kdo v bytě zůstává, nemá prostředky na tuto náhradu. V takovém případě poskytuje občanský zákoník ochranu tomu, kdo se musí odstěhovat. Nemusí se tak z bytu odstěhovat, dokud mu jeho bývalý protějšek nezajistí náhradní bydlení.

Co si o tom myslíte vy?

Dokázali byste zůstat s bývalým partnerem nebo partnerkou bydlet v jedné domácnosti?

Ano, nebyl by to problém.

23

Ne, to by nešlo.

196

P.S. Hledáte inspiraci pro Vaše bydlení? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
24.09.2024

Photocredit: Pexels (CC0)

0

Blanka po rozvodu neváhala. S omezeným rozpočtem postavila nový domov pro sebe a své dvě dcery
Dřevostavba na jihovýchodní Moravě byla postavena netradičně pro tři ženy. Jaký příběh se skrývá za jejími stěnami? O tom jsme si povídali s paní Blankou.

Po rozvodu chtěl vybudovat zázemí pro své děti. S novou partnerkou postavili rodinný dům za 2 mil
Rodinný dům si na Uherskohradišťsku postavili svépomocí. Partneři zaplatili 2 miliony i s vybavením.

Nahlásil sousedovu černou stavbu, nyní má sám problém
Sousedské spory jsou tu s námi od nepaměti. Přesněji řečeno od doby, kdy si lidé začali stavět své příbytky ve vzájemné blízkosti.

Běhá váš pes na cizí pozemek a v noci štěká? Hrozí vám soud a pokuta až 100 tisíc
Pro mnohé se jedná o člena rodiny, může však také narušit sousedské vztahy. V takovém případě někdy dochází i k volání policie, podání žaloby nebo udělení vysokých pokut.

KVÍZ: Jak se dělí majetek při rozvodu? Správně odpoví jen každý desátý Čech
Komu připadne zděděný majetek a jak je to s hypotékou při rozvodu? Ačkoliv se v České republice rozpadne téměř každé druhé manželství, na tyto otázky dokáže odpovědět málokdo.

Po rozvodu bydlela v paneláku, její dcery jí však daly motivaci postavit nový dům. Zvládla to na vlastní pěst
Bylo to náročné období jak pro oba partnery, tak pro jejich dvě dcery, které měly podle soudního rozsudku bydlet s matkou. Odstěhovaly se tedy do paneláku, kde nějakou dobu žily. Budoucí majitelka dřevostavby, jejich matka, však věděla, že si její děti zaslouží mnohem víc než malý společný pokoj s bídným výhledem.

Sousedka obtěžovala Jarku kouřením na balkoně každý den. Ta to vyřešila jednou pro vždy
Pouštět se do nejrůznějších konfliktů a sporů není pro každého. Své o tom ví Jarka, která odkládala nepříjemný rozhovor se sousedkou tak dlouho, jak to jen šlo. Její pohár trpělivosti však jednoho dne přetekl.

Minulý týden začal prodej nových bytů v Praze. Známe ceny zbývajících 56 volných bytů
Aktuálně je z nabízených 76 bytových jednotek už 20 v jednání. Podívejte se na jejich dispozice, aktuální ceny a vizualizace interiéru v naší fotogalerii.