HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Sousedka obtěžovala Jarku kouřením na balkoně každý den. Ta to vyřešila jednou pro vždy

Pouštět se do nejrůznějších konfliktů, sporů a debat není pro každého. Tím spíš, pokud se jedná o spory se sousedy, které potkáváme takřka denně. Své o tom ví Jarka, která odkládala nepříjemný rozhovor se sousedkou tak dlouho, jak to jen šlo. Její pohár trpělivosti však jednoho dne přetekl, a řešení problému se tak nedalo už déle odkládat.


Jarka vyřešilo sousedčino kouření jednou pro vždy
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: PxHere (CC0)

Balkon jako oáza klidu

Jarka trávila na svém balkoně hodně času. Ráda si na něm vypila ranní kávu nebo sedla s knížkou. Dělala to tak celé roky a brala to jako samozřejmost, jednoho dne však nastala situace, která tyto její pravidelné rituály značně narušila. Přímo do bytu pod Jarku se nastěhovala nová sousedka, která na balkon také často chodila, nicméně za zcela jiným účelem, než je vypití kávy nebo četba.

Nová sousedka byla silná kuřačka, která chodila pokuřovat na balkon několikrát za den. Jarka nejdříve vždy opustila balkon, silný kouř však pokaždé pronikl i do bytu otevřenými okny. Navíc nešlo o pouhou nepříjemnost, Jarka měla silné astma, které jí pasivní kouření ještě zhoršovalo.

Na balkoně je každý svým pánem

Jarka se tak ocitla ve složité situaci. Zlozvyk sousedky byl pro ni sice nanejvýš nepříjemný, na druhou stranu však neměla nikdy s žádným sousedem jakýkoliv konflikt a nechtěla s tím ani začínat. Sousedka si přece může na balkoně dělat, co chce, a Jarka se s ní nechtěla pouštět do nepříjemného rozhovoru, a už vůbec ne do sporu.

Jarka byla nicméně stále frustrovanější. Chvíle na balkoně se jí naprosto zprotivily, a navíc cítila cigaretový kouř neustále i ve svém vlastním bytě. Bylo jí jasné, že takhle už to dál nepůjde.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Kombinací akumulačních kamen a podlahovky protopím 6 000 Kč ročně, pochvaluje si majitel novostavby

Čeho je moc, toho je příliš

Jednoho dne to už Jarka nevydržela a rozhodla se, že se sousedkou promluví. S velkým napětím zazvonila u jejích dveří a nervózně čekala, jak se situace vyvine. Jarka sousedce vysvětlila, že trpí astmatem a že jí kouř z cigaret opravdu vadí.

K jejímu překvapení sousedka zrudla a začala se omlouvat. Vždy měla jako sousedy kuřáky, takže ji vůbec nenapadlo, že někoho tak moc obtěžuje. Bohužel sousedka hned sebekriticky zhodnotila, že přestat s touto závislostí je mimo její možnosti, jelikož kouří už desítky let a nikdy se jí omezit kouření nepodařilo.

Po rapidním zvýšení daně z nemovitosti dostávají Zlíňané další ránu. Už si na balkoně nezakouří

Pořádek dělá přátele

Jarka se sousedkou začaly přemýšlet, jak by se celá situace dala vyřešit. Sousedka byla pokročilejšího věku a měla problémy s nohama, tudíž nebyla natolik pohyblivá, aby mohla chodit kvůli každé cigaretě ven. Zároveň však chtěla Jarce vyjít vstříc. Nakonec Jarku napadlo geniální, leč snadné řešení. Kdykoliv si bude chtít sousedka zapálit, prozvoní Jarku na mobil. Jarka tak bude vědět, že si má zavřít okna a balkonové dveře, aby se vyhnula kouři. Tento malý kompromis se ukázal jako skvěle fungující systém. Nejednou se stalo, že se z krátkého prozvonění stal dlouhý telefonát, což pomalu vedlo k tomu, že se z náhodných sousedek staly dobré přítelkyně.

P.S. Hledáte inspiraci pro Vaše bydlení? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
04.09.2024

Photocredit: PxHere (CC0)

38