HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Po rozvodu bydlela v paneláku, její dcery jí však daly motivaci postavit nový dům. Zvládla to na vlastní pěst

Bylo to náročné období jak pro oba partnery, tak pro jejich dvě dcery, které měly podle soudního rozsudku bydlet s matkou. Odstěhovaly se tedy do paneláku, kde nějakou dobu žily. Budoucí majitelka dřevostavby, jejich matka, však věděla, že si její děti zaslouží mnohem víc než malý společný pokoj s bídným výhledem. Chtěla, aby měly zase zahradu, každá své soukromí a dostatek prostoru pro každodenní život. Rozhodla se okamžitě jednat. Všechno, co šlo, zařídila sama nebo s pomocí své starší dcery či stavební firmy. Po necelém roce byl dům postavený. Své mladší dceři to řekla až v den předání klíčů. Její reakci nečekala.


Stavba domu po rozvodu
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: © Dřevostavitel.cz

Bydlení pro tři ženy

Dnešní příběh bude netradičně o třech ženách, které si zvládly postavit zbrusu nový dům. Po rozvodu se budoucí paní majitelka musela přestěhovat do malého panelákového bytu, kde společně se dvěma dcerami bydlela v pátém patře bez výtahu. Časem však pochopila, že tohle řešení nemůže být trvalé. Obě její dcery byly zvyklé na život v domě se zahradou a nechtěla je o tento komfort ochudit. Rozhodla se tedy, že se pustí do plánování a realizování nového bydlení na vlastní pěst, bez partnera.

Lokalita a cena byly hlavními kritérii

Ve městě to sice měly naše hrdinky blíže do práce i do školy, ale chtěly být zase blíže přírodě a mít svůj klid. Po velkém průzkumu a dlouhém rozmýšlení koupila budoucí paní majitelka dřevostavby nový pozemek. Při výběru se dívala hlavně na cenu a lokalitu, jak už to tak běžně bývá.

Byl to neplánovaný, avšak žádoucí krok

Nechtěla přenést dopady rozvodu se svým bývalým mužem na dcery, a tak se rozhodla zůstat ve stejné obci, kde bydlely předtím, protože to tam její dcery znaly a měly tam vybudovaná mnohá přátelství. A právě tato parcela byla jedna z posledních, kterou bylo možné zastavět. A navíc za přijatelnou cenu.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Zpevnění svahu tak, aby se nezhroutil. Zahrádkářka z jižní Moravy našla levné a funkční řešení

Korunka ke korunce...

Chtěly bydlet co nejdříve, takže dřevostavba pro ně byla jasná volba. Paní majitelka měla představu, že výstavba proběhne rychle a že za půl roku budou bydlet. Ale nebylo to tak jednoduché. Už na začátku zjistila, že bude potřeba udělat spousta dalších věcí, se kterými nepočítala – např. vykopat zemní protlak pod cestou, zajistit ochranu proti radonu atd. Učila se zkrátka za pochodu. Také měla omezený rozpočet, a proto se snažila zajistit si co nejvíce věcí sama a vyřešit je efektivním způsobem. Ptala se známých, sháněla kontakty, doporučení a informace, kde se dalo.

Začátky a přípravy byly těžké

Už tak je těžké postavit si vysněný dům ve dvou, natož když jste na to sami. Paní majitelka toho musela opravdu mnoho zajistit, pokud se chtěla vejít do svého nastaveného rozpočtu. Zjišťovala, že jsou všichni časově vytížení a zároveň na sebe všechno musí navazovat. Takové překážky ji vždy uzemnily a připomněly jí, že to nebude jednoduché. Každopádně když už člověk jednou začne, měl by to dotáhnout do konce. A to se taky rozhodla udělat.

Ťukali byste si na čelo nebo vyjadřovali obdiv?

Když už se do stavby pustila, musela dojít až na konec. Byla to velká výzva. Někteří v jejím okolí si ťukali na čelo, někteří ji zase obdivovali, jak to mohla zvládnout. Jak byste reagovali vy? Velmi jí pomohlo to, že nějaké zkušenosti se stavbou a úřady už měla díky prvnímu domu (ten však jen rekonstruovali).

Podávali jí pomocnou ruku, ona se však snažila všechno zvládnout sama

„Vyjadřovačky“ jí asi během měsíce vyřídila externí firma, která se tím zabývá. Záležitosti okolo připojení vody, protlaku pod cestou, připojení elektřiny do domu a s tím spojených věcí, nákupu a usazení septiku a vodovodní šachty se snažila vyřídit po telefonu či internetu. Všechny dokumenty pak jen odnesla na stavební úřad, samotné povolení bylo vydáno asi za osm dní. Byla častokrát ve spojení s firmou, která jí dům stavěla, a pokud si s něčím nevěděla rady, snažili se pomoci.

Požadavky na dispozici domu byly jasné. Bez debat

Majitelka v první řadě chtěla, aby měla každá dcera svůj pokoj, protože jejich věkový rozdíl je velký. A pak velký obývák, kde se budou společně potkávat. Nechtěla chodit do schodů, a proto byl bungalov jasnou volbou.

Kompaktní bungalov obdélníkového tvaru 12 × 9 m nabízí dispozici 4+kk. Na užitnou plochu 92 m2 se vešly tři ložnice, prostorný obývací pokoj s kuchyní, jídelnou a vstupem na terasu, chodba, koupelna, samostatné WC, zádveří a technická místnost. Prohlédněte si interiér domu, vizualizace budoucího krbu v obýváku i pár záběrů z výstavby v naší fotogalerii.

Za jeden týden se jí splnil sen

Když jim přivezli dům na kamionu, byla u toho. Vzala si na celý den dovolenou a seděla vedle u sousedů. Pili kávu a z okna pozorovali, jak celou stavbu skládají a montují. Byl to pro ni krásný pocit. Na vlastní oči viděla, jak se jí plní sen.

Rychlost výstavby se vymkla kontrole

Hrubou stavbu měli za jediný den, včetně střechy bylo do týdne hotovo. Potom se ale protahovaly dokončovací práce, protože okna se vybourala někde po cestě z Německa, takže se čekalo šest týdnů, než se vyrobí další. Kvůli tomu nemohla paní majitelka dům ani pojistit (pojišťovna pojistí hrubou stavbu, ale ta už musí mít okna) ani se nemohlo dál stavět, protože navazující práce bylo potřeba dělat v už zavřeném interiéru. To stavbu hodně zpozdilo.

Mladší dcera nic netušila

Největším překvapením byl nový dům pro mladší dceru paní majitelky, které do poslední chvíle nic neřekly. V průběhu léta ji sem vzaly a ptaly se, jestli se jí tenhle dům líbí. Říkala, že líbí. A když jí řekli, že je jejich, nemohla tomu věřit. Byla chvíli zamlklá, a tak se paní majitelka obávala jejího dalšího (po rozvodu) zklamání. Nicméně po chvíli se dostavila vlna radosti. Dcera byla šťastná, poletovala okolo a měla obrovskou radost. To byl jeden z prvních hezkých momentů, který se v domě odehrál, a majitelkám zůstal v paměti.

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
18.08.2024

Photocredit: © Dřevostavitel.cz

9

Jak vybrat firmu, aby stavba domu nebyla noční můrou?
Jak vybrat firmu, aby stavba domu nebyla noční můrou? Poradíme

Video: Cordwood aneb dům z polen a malty
Zdivo ze skládaného dříví? Ano, i to je možné. Je to však ještě dřevostavba? Podívejte se, jak probíhá výstavba domu za pomocí dřevěných polínek a malty.

Hrubá stavba domu se může navzdory očekávání prodražit
Nechat si postavit dům na klíč, nebo zvolit raději hrubou stavbu a dokončit si ji svépomocí? Jak poznat, která volba je ta správná?

Příběh naší dřevostavby aneb jak probíhala samotná výstavba domu?
Podívejte se ve videu na tři krátké rozhovory s majiteli českých dřevostaveb. Jak probíhala samotná výstavba jejich domu?

Nápaditá červená přístavba domu pro mladou rodinu – dominantou se stala dvě originální okna
Díky dvojici netradičních oken se jednoduchá přístavba rodinného domu stala architektonickým skvostem. Prohlédněte si unikátní řešení a posuďte sami.

Čas jsou peníze: stavba domu z pohledu úspory dopravy, stresu, hluku a cenného času
Jak postavit dům rychle a levně? Odpovědí jsou jednoznačně dřevostavby. Přečtěte si, v čem všem spočívají výhody v rámci úspory dopravy, stresu a času.