HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Nesolidní prodejci palivového dřeva přišli s mazanými triky. Oklamaní zákazníci přeplatí tisíce

Tak jako asi v každém oboru, i mezi prodejci palivového dřeva se nachází několik černých ovcí, které se snaží na neznalém zákazníkovi vydělat nějaké ty peníze navíc. Způsobů, jakými toho lze dosáhnout, je více, jak se však ukazuje ze zkušeností našich čtenářů, několik fíglů se opakuje stále dokola. Většina lidí ani nikdy nezjistí, že vlastně byla okradena. Řekneme si proto, jak základní fígly nesolidních prodejců rozpoznat a jak se velmi snadno bránit.


Nesolidní prodejci palivového dřeva zkouší osvědčené triky
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Petr N. (se souhlasem)

Nepozornost se může velmi prodražit

Základním problémem při objednávce palivového dřeva je neznalost, jak se palivové dřevo může lišit. Není totiž dřevo jako dřevo, jak by řekl klasik. Lišit se může v základu třemi parametry. Tvrdostí, vlhkostí a způsobem složení. Palivové dřevo, které je tvrdé, má obecně vyšší výhřevnost, může proto být o něco dražší. Stejně tak dřevo vlhké je nevhodné k topení, jeho cena by proto měla takovému stavu odpovídat. A do třetice způsob uložení dřeva. Ten se stává nejčastějším základem pro různé fígly prodejců. V základu se jedná o to, zda je dřevo tzv. skládané a nebo volně sypané. Rozdíl v reálném objemu masy dřeva je totiž v tomto směru zcela zásadní.

Skutečnou cenu si může každý snadno vypočítat a srovnat

Výše uvedené rozdílnosti druhu dřeva se často využívají ke zmatení zákazníka. Ten si pak nedovede spočítat skutečnou cenu a porovnat si nabídky. Z toho důvodu jsme vytvořili speciální kalkulátor, který lidem pomůže porovnat si různé nabídky, které se liší právě v těchto parametrech. Tedy zjistit, co je skutečně dražší a co levnější. Kalkulačku najdete na následujícím odkaze a její použití je velmi jednoduché.

 

Kontrola ceny palivového dřeva →

 

Dřevo přijíždí, divadlo začíná

Mezi nejčastější trik prodejců palivového dřeva patří změna jeho ceny v průběhu objednávky. Typicky ve chvíli, kdy dřevo přivezou. Nějaká ta koruna se k ceně přidá s různým vysvětlením, třeba, že došlo ke změně, nebo nějaké náklady navíc za dovoz a tak podobně. Prodejce v tu chvíli sází na fakt, že si zákazník, který na zavážku čekal, dřevo převezme i tak. V takové chvíli doporučujeme trvat na původní smluvené ceně, jednoduše se slovy, že pokud nesouhlasí, může si to zase odvézt. Jak ukazuje zkušenost našich čtenářů, v těchto případech se prodejce zatím vždy vrátil k původní dohodě. Zkrátka to jen zkouší a některé slabší povahy se podvolí.

Změřili jste si někdy, jaký je skutečný objem?

Až překvapivě často se také potýkají lidé se situací, kdy objem objednaného dřeva neodpovídá realitě. Prodejci v tomto případě spoléhají na to, že laik nedovede na pohled rozpoznat, zda velikost korby, na které je naloženo dřevo, je o metrák víc či méně. To, že jako zákazník nedovedete tento rozměr poznat, je naprosto jasné. Očima to vidí jen velmi zkušení profíci. Řešení je však jednoduché, stačí vzít metr, korbu si přeměřit a vynásobit si jednotlivé hodnoty. Pokud měříte v metrech a chcete znát výsledek, kolik je objem v kubících, můžete též využít naši kalkulačku pro výpočet objemu kvádru, a to včetně automatického přepočtu jednotek.

 

Kontrola množství dřeva →

 

Stačí vzít metr do ruky a sleva je rázem na stole

Jak ukazuje zkušenost našeho čtenáře Václava, který se rozhodl provést kontrolu objednaného zboží pomocí přeměření metrem, velmi často se tento postup může vyplatit. Pan Václav nám ze své zkušenosti sdělil, že ihned, jakmile vytáhl z kapsy metr a jal se měřit rozměry korby, prodejce jej zastavil a rovnou nabídl slevu tisíc korun, pokud se nebude muset pouštět do této trapné situace. Prodejce tedy přiznal, že rozměr nesedí, a rovnou přistoupil na kompromis tak, aby se vyhnul nepříjemnému zjištění, o kolik se pokusil svého zákazníka natáhnout. Ukazuje se tedy, že pravidlo ‚důvěřuj, ale prověřuj‘ v tomto případě platí více než kdy jindy. A že může přinést značnou úsporu. Je dobré pamatovat na to, že pokud je prodejce poctivý, jistě mu nebude přeměření množství dřeva vadit. Pokud se však brání, nebo se dokonce začne rozčilovat, je jasné, že něco nebude v pořádku. O to důsledněji je pak potřeba vše zkontrolovat.

Správným postupem k velké úspoře peněz

Cena palivového dřeva poměrně značným způsobem klesla. Časy, kdy si prodejci takzvaně mastili kapsu na jeho prodeji, jsou nenávratně pryč. Dřeva je dostatek a je poměrně dobře dostupné. Pokud tedy prodejce nebude jednat seriózně, jednoduše si najděte jiného. Jistě jej někdo jiný rád zastoupí. Palivové dřevo jako zdroj topení díky své ceně zajišťuje mnoha rodinám velmi levný způsob, jak přečkat celou topnou sezonu s minimálními náklady na provoz. Budoucnost topení dřevem je díky jeho uhlíkové neutralitě bez problému.

P.S. Zajímáte se o moderní způsoby vytápění a výrobu energie svépomocí? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
11.10.2024

Photocredit: Petr N. (se souhlasem)

0

Pokuty za topení dřevem nebudou. Po internetu se šíří fámy
Těžko říct, za jakým účelem jsou na internet vypouštěny nepravdivé informace. Mnohé z nich různými způsoby naznačují, abychom se připravili na zákaz topení dřevem.

Zákaz starých kotlů zasáhne tisíce domácností. Topit dřevem však mohou přesto dál
Čas se krátí a už brzy začne platit zákaz topení v kotlích emisní třídy 1. a 2. Možná právě takový kotel máte doma a řešíte, co s tím dál.

Brikety vs. palivové dřevo. Srovnání z hlediska ceny, výhřevnosti a možného zákazu
Topná sezóna je za dveřmi a pro mnohé se tak nabízí otázka, jaký typ vytápění zvolit. Řada lidí stále tápe mezi klasickým dřevem a briketami. Pojďme se podívat, jak si v jednotlivých oblastech dřevo a brikety stojí.