HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Brikety vs. palivové dřevo. Srovnání z hlediska ceny, výhřevnosti a možného zákazu

Topná sezóna je za dveřmi a pro mnohé se tak nabízí otázka, jaký typ vytápění nejlépe zvolit. Řada lidí stále tápe mezi klasickým dřevem a jiným palivem z dřevní hmoty, typicky briketami. Každá z těchto variant má totiž své výhody a nevýhody, které se týkají ceny, výhřevnosti či potenciálního zákazu. Pojďme se proto společně podívat, jak si v jednotlivých oblastech dřevo a brikety stojí.


Brikety vs. palivové dřevo. Kdo vyjde ze srovnání jako vítěz?
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Klastr Česká peleta (se souhlasem) a Pexels (CC 0)

Kolik vás to bude stát?

Cena je pro velkou část lidí rozhodující proměnná. Nutno zmínit, že ta do velké míry závisí na lokalitě, ročním období, typu briket či dřeva a podobně. Obecně však můžeme říci, že dřevo je levnější než brikety. Je totiž vůbec tím nejlevnějším dostupným palivem. Momentálně se pohybuje průměrná cena dřeva okolo 1 Kč za 1 kWh, někdy se setkáme s cenou i lehce pod jednu korunu. Vedle toho teplo získané z dřevěných briket vyjde okolo 1,3 Kč/kWh. Je však třeba brát v potaz také to, že dřevo bude pravděpodobně vyžadovat více práce a námahy než brikety, což může jejich vyšší cenu vykompenzovat. Na cenu nejlepších kotlů na dřevo se můžete podívat zde.

Jaká je výhřevnost?

Řada lidí se v první řadě dívá pouze na cenu paliva, nebere však v úvahu výhřevnost, která je také velmi důležitým faktorem. Jedná se o vlastnost paliva, která udává, kolik energie se uvolní úplným spálením jedné jednotky, nejčastěji jednoho kilogramu. Ze srovnání briket a palivového dřeva vychází vítězně brikety, jejichž výhřevnost je 18–20 MJ/kg. Vedle toho výhřevnost palivového dřeva podstatně více kolísá, a to mezi 14 až 20 MJ/kg, záleží na konkrétním typu dřeva a jeho vlhkosti. Pochopitelně i výhřevnost dřevěněných briket do jisté míry závisí na druhu dřeva, ze kterého jsou vyrobeny, podstatnější je však kvalita jejich slisování.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Řeholnice si budují vlastní klášter. Po modlitbě jdou bagrovat a řezat motorovou pilou

Jak to bude se zákazem?

Možný zákaz spalování dřeva je velmi často diskutovaným tématem, ke kterému se řada médií neustále vrací. Jak je to však s možným zákazem dřeva ve skutečnosti? Je velmi častou praxí, že některá média takzvaně pletou dojmy s pojmy. Píší o zákazu v České republice, uvedené informace se však ve skutečnosti týkají jiných států, zpravidla Velké Británie. Nejen, že se tak jedná o situaci ve zcela jiném státě, ale také se jedná o zemi, která již není v Evropské unii. Potenciální zákazy ve Velké Británii tudíž nemají s topením dřevem v České republice nic společného.

Často také dochází k situaci, kdy je jako zákaz topení dřevem označován zákaz topení v neekologických kotlích první a druhé emisní třídy. Zákaz starých kotlů však nemá se zákazem dřeva nic společného. Zákazu se tedy nemusíme obávat v žádném případě. Ani u dřevěných briket, ani u palivového dřeva.

Brikety nebo palivové dřevo?

Přesně určit, zda je lepší dřevo nebo brikety, nelze. Záleží totiž, co preferujete. Pro někoho může být důležitější nízká cena, pro druhého vyšší míra komfortu. Někdo volí klasické dřevo kvůli jeho nezaměnitelnému kouzlu, jiný brikety kvůli snadnějšímu skladování. Ať už však sáhnete po kterékoliv z těchto dvou variant, neprohloupíte. Oba typy paliva patří k těm ekonomicky výhodným a ani jedno vám nezakážou.

Co vy na to?

Kterému palivu dáváte přednost vy?

Palivové dřevo.

290

Brikety.

83

Jiné.

425

P.S. Zajímáte se o moderní způsoby vytápění a výrobu energie svépomocí? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
04.10.2024

Photocredit: Klastr Česká peleta (se souhlasem) a Pexels (CC 0)

0

Štípačka na dřevo: Připravte si palivové dřevo na zimu
Máte už nachystané palivové dříví? Pokud ne, tak štípačky na dřevo vám tuto práci značně ulehčí. Podívejte se, jak vybrat tu správnou štípačku.

Dřevník a přístřešek na dřevo: Uskladňujeme palivové dřevo
Dřevníky a přístřešky na dřevo jsou výbornými pomocníky pro skladování palivového dříví. Podívejte se, kde dřevník postavit a jakou zvolit konstrukci.

Palivové dřevo je nejlevnější za poslední dekádu. Může za to kůrovec
Cena palivového dříví klesla meziročně o téměř 40 %. Za kolik jej dnes nakoupíte a vyplatí se dělat zásoby na zimu? Čtěte v našem článku.

Nenechte se oklamat prodejcem – palivové dřevo sypané vs. skládané
Je podíl čistého dřeva v sypaném a rovnaném metru dřeva zcela stejný? V čem je zásadní rozdíl? Přehled současných cen dřeva.

Nakupuji palivové dřevo – na co si dát pozor a jak ušetřit tisíce?
Který typ palivového dřeva je nejvýhodnější v poměru cena/výkon? Soubor klíčových faktorů vedoucí k tisícové úspoře při nákupu dřeva najdete v tomto článku.

Nakupuji palivové dřevo – kalkulačka a interaktivní mapa, kde zavčas výhodně nakoupit před zdražením
Koupit palivové dříví na zimu může být těžší, než se zdá. Pomocí kalkulačky si spočítejte, jak dřevo koupit co nejvýhodněji.

Domácnosti zaplatí za palivové dřevo tisíce navíc. Jak ho pořídit v novém roce levněji?
Dřevo je stále oblíbeným zdrojem tepla. Letošním rokem však došlo ke zvýšení DPH a rodiny za teplo zaplatí více. Vypočítali jsme o kolik.