HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Palivové dřevo vs. pelety. Srovnání z hlediska ceny, výhřevnosti, komfortu a možného zákazu

Ať už se jedná o jakékoliv palivo, vždy si najde svou skupinu zarytých zastánců. Výjimkou není ani palivové dřevo a dřevěné palety. Oba tyto způsoby vytápění si oblíbila řada domácností a není se čemu divit – jak dřevo, tak pelety jsou ekologickou a levnou variantou. Jak si však tato dvě paliva stojí, pokud je vzájemně porovnáme? Přinášíme vám srovnání dřevěných pelet a palivového dřeva z hlediska ceny a výhřevnosti, ale také komfortu a potenciálního zákazu.


Kdo vyjde ze srovnání vítězně? Pelety nebo dřevo?
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Intermountain Region US Forest Service (Flickr CC 2.0) a Chmee2 (Wikimedia Commons CC 3.0)

Cena: Palivové dřevo našlo důstojného soupeře

Pokud budeme chtít porovnávat cenu jakéhokoliv paliva s cenou dřeva, toto palivo to nikdy nebude mít snadné. Dřevo je totiž tím nejlevnějším způsobem vytápění. Momentálně je dokonce možné získat 1 kWh tepla za necelou korunu. Ačkoliv se ceně dřeva nic nevyrovná, pelety můžeme považovat za důstojného soupeře. Aktuálně se cena za 1 kg pelet pohybuje okolo 7–8 Kč. To znamená, že za jednu kWh tepla získanou vytápěním peletami zaplatíme 1,62–1,85 Kč.

Výhřevnost: Vlhkost je zde nepřítel

U srovnání dřevěných pelet a palivového dřeva nás bude samozřejmě zajímat také výhřevnost. Ta udává, kolik energie se uvolní při spálení určitého množství paliva. Nejčastěji se uvádí v kJ/kg nebo kWh/kg. Je třeba říct, že se nejedná o jednu konstantní hodnotu, ale výhřevnost se liší dle kvality, typu materiálu atd. U dřeva do velké míry záleží na jeho vlhkosti. Čím je palivové dřevo sušší, tím má vyšší výhřevnost. Zatímco absolutně vysušené dřevo má výhřevnost v některých případech téměř 20 MJ/kg, pokud má dřevo vlhkost okolo 40 % může se jeho výhřevnost pohybovat i okolo 10 MJ/kg. Dřevěné pelety mají oproti tomu stabilnější vlhkost, a tím pádem také výhřevnost, která se pohybuje kolem 15 až 18 MJ/kg. Vzhledem k tomu z tohoto souboje vyjdou vítězně právě dřevěné pelety.

Zákaz: Opravdu se budeme se dřevem loučit?

Obáváte se, že topení dřevem bude brzy mimo hru? Patrně jste zaregistrovali některý ze zavádějících článků, které v poslední době zaplavily mediální svět. Ty mluví o nevyhnutelném zákazu topení dřevem jako o hotové věci. Jedná se však o klamnou zprávu. Dřevo je naopak považováno za ekologickou a obnovitelnou variantu vytápění, kterou vítá jak Česká republika, tak Evropská unie. A jak to vypadá s dřevěnými peletami? Úplně stejně. Jedná se totiž o stejně ekologické (ne-li ještě ekologičtější) palivo. Jsou totiž vyráběny slisováním odpadního dřevního materiálu, tedy pilin, bez chemických příměsí. Jediným omezením týkajícím se topení dřevem je zbavení se starých kotlů na tuhá paliva a nahrazení je novějšími typy. Na bezpečné a povolené kotle na dřevo se můžete podívat zde.

Komfort: Vytápění prakticky bez práce

Stejně jako je u palivového dřeva bezkonkurenční cena, u pelet zase vítězí komfort. Ačkoliv je dřevo skvělým způsobem vytápění, jistě se shodneme na tom, že nepatří mezi ta nejpohodlnější. Většinou se nevyhnete řezání, štípání a přikládání. Všechny tyto věci lze při topení peletami obejít. Pelety si totiž koupíte již jako produkt ve stavu, který je připraven k okamžitému použití a který není nutné nijak dále upravovat. S peletami se vyhnete také neustálému přikládání, jelikož kotle a kamna na pelety mají zásobníky. Díky nim stačí přiložit do kotle pouze jednou za den, někdy i jednou za pět dní. Na cenu těchto peletových kotlů se můžete podívat zde. Dáváte přednost elegantnějším kamnům před kotlem? Na jejich ceny se můžete podívat tady.

Poté stačí si na termostatu nastavit teplotu, podle které jsou pelety do kotle či kamen dodávány, což umožňuje plynulou regulaci, které u topení dřevem většinou nedosáhnete. Kromě toho je zde také možnost napojit termostat na aplikaci. Jakmile jedete pryč, můžete nasypat pelety do zásobníku a zmírnit teplotu. Než se vrátíte, teplotu zase zvýšíte a pelety se samy přisypají. Vrátíte se tak do krásně vyhřátého domu.

Kotel na pelety se dnes dokáže sám zapnout, sám si přikládat a sám se i čistit. Toto vytápění je tedy prakticky bez práce. Pokud byste chtěli komfort, který s sebou nese topení peletami, ale zároveň se nechcete vzdát atmosféry, kterou dokáže udělat pouze dřevo, existuje řešení. Vyrábí se totiž kombinované kotle, ve kterých se topí klasickým palivovým dřevem, jakmile však dohoří, automaticky se zapne peletový hořák a zapálí se pelety.

Jaký je tedy ten ideální způsob vytápění?

Na tuto otázku nelze dát jednoznačnou odpověď. Záleží totiž, co upřednostňujete. Na jedné straně stojí dřevo, které je stále tím nejlevnějším dostupným palivem a které mnoho lidí volí také kvůli jeho osobitému kouzlu. Na druhé straně máme pelety, které jsou oproti dřevu dražší variantou, což však vyvažuje komfort, který topení peletami nabízí. U dřeva také počítejte s větším nepořádkem a zabráním většího prostoru na skladování. Výběr je tedy na vás, ať už jste však zastánci jednoho nebo druhému způsobu vytápění, ani s jedním nešlápnete vedle. Na tabulku porovnání se můžete podívat v galerii.

Jaké palivo je to pravé pro vás?

Palivové dřevo.

271

Dřevěné pelety.

140

Jiné.

14

P.S. Zajímáte se o moderní způsoby vytápění a výrobu energie svépomocí? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
23.10.2024

Photocredit: Intermountain Region US Forest Service (Flickr CC 2.0) a Chmee2 (Wikimedia Commons CC 3.0)

1

Palivové dříví v Česku je rekordně drahé. Můžeme očekávat zlepšení?
Ač je Česká republika a celá střední Evropa více méně soběstačná, je obětí cenových turbulencí ve světě. Jaký dopad má kolísání cen dřeva na podnikání v České republice?

Zakáže skutečně Evropská unie kotle a kamna na dřevo?
Spalování palivového dřeva je extrémně emisní, tvdí zahraniční studie. Chystá se zákaz krbových kamen a kotlů na dřevo?

Nakupuji palivové dřevo – kalkulačka a interaktivní mapa, kde zavčas výhodně nakoupit před zdražením
Koupit palivové dříví na zimu může být těžší, než se zdá. Pomocí kalkulačky si spočítejte, jak dřevo koupit co nejvýhodněji.

Domácnosti zaplatí za palivové dřevo tisíce navíc. Jak ho pořídit v novém roce levněji?
Dřevo je stále oblíbeným zdrojem tepla. Letošním rokem však došlo ke zvýšení DPH a rodiny za teplo zaplatí více. Vypočítali jsme o kolik.

Kradli mu dřevo rok co rok. Naštvaný chatař situaci vyřešil jednou provždy
Krádež palivového dřeva zažil skoro každý, kdo jej využívá k topení. Zejména na odlehlých místech, kde nemáme situaci stále pod kontrolou, se sem tam nějaké to polínko ztratí.

Dřevník za 80 tisíc korun? I takové věci si dnes lidé kupují
Každý, kdo bydlí v rodinném domě nebo má chatu, pravděpodobně někde skladuje palivové dřevo.

Brikety vs. palivové dřevo. Srovnání z hlediska ceny, výhřevnosti a možného zákazu
Topná sezóna je za dveřmi a pro mnohé se tak nabízí otázka, jaký typ vytápění zvolit. Řada lidí stále tápe mezi klasickým dřevem a briketami. Pojďme se podívat, jak si v jednotlivých oblastech dřevo a brikety stojí.

Nesolidní prodejci palivového dřeva přišli s mazanými triky. Oklamaní zákazníci přeplatí tisíce
Tak jako asi v každém oboru, i mezi prodejci palivového dřeva se nachází několik černých ovcí, které se snaží na neznalém zákazníkovi vydělat nějaké ty peníze navíc.