HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Pokuty za topení dřevem nebudou. Po internetu se šíří fámy

Těžko říct, za jakým účelem jsou na internet vypouštěny nepravdivé informace. Mnohé z nich různými způsoby naznačují, abychom se připravili na zákaz topení dřevem. Za autora omezení je pak nejčastěji označován Brusel. Pravdou je přitom přesný opak. Dřevo jako uhlíkově neutrální materiál je v tuto chvíli pro vytápění podporováno a vyhlídky do budoucna jsou dokonce pozitivní. Lze očekávat, že tato surovina bude v budoucnosti spíše preferovanou než jakkoli omezovanou či zakazovanou.



VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Václav H. (se souhlasem)

Smícháme hrušky a jablka, ať můžeme kritizovat EU

Problém je, že většina nových nařízení a regulací vycházející z plánů EU pro následující roky bývá v našem prostředí účelově a zkresleně prezentována. Důvodem je voda na mlýn populistům, kteří si na kritice EU staví politickou kampaň, ekonomický zájem medií, které touto cestou zvyšují čtenost ale i snaha výrobců, kteří se snaží naznačovat, že jen ten jejich topný systém bude v budoucnu tolerován.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

Pravda je trochu někde jinde

V první řadě je potřeba od sebe odlišit krby, kamna a kotle. Zatímco na krby a kamna se v tuto chvíli nechystá žádné omezení, u kotlů je situace komplikovanější díky zákazu kotlů 1. a 2. emisní třídy, ke kterému dojde v září tohoto roku. Je potřeba upozornit, že se nejedná o zákaz topení dřevem, jedná se pouze o zákaz používání těchto kotlů daných emisních tříd. Důvodem je jejich špatná efektivita spalování a tedy vysoké emise. Ty nejsou způsobeny samotnou spalovanou surovinou, ale konstrukčním řešením tohoto kotle.

Zákaz topení dřevem nemá šanci v EU uspět

Asi málokdo pochybuje o tom, že skandinávské státy patří mezi ty nejvyspělejší v rámci EU. Souběžně s jejich vyspělostí a ekonomickou silou jde přirozeně v ruku v ruce i jejich slovo, které mají v rámci EU. V těchto zemích je dřevo materiálem používaným jak ke stavbě, tak k topení, historickou komoditou. Jakékoli omezení v tomto směru je proto velmi těžko představitelné. Konkrétně z Finska pak pochází speciální akumulační kamna, která si v poslední době získávají na popularitě i u nás díky schopnosti stát se primárním zdrojem vytápění. Se schopností vyhřívat celou domácnost i několik desítek hodin po vyhasnutí jsou řešením, které patří z ekonomického i ekologického hlediska k tomu nejlepšímu. Dostupné varianty a ceny akumulačních kamen na českém trhu si můžete srovnat zde. Díky extrémně vysoké účinnosti spalování a zachycení velkého množství tepelné energie uvnitř domu se jedná o systém vysoce ekologický a do budoucna preferovaný.

Není spalování jako spalování

V té souvislosti je potřeba si uvědomit, že něco jiného je spalování mokrého dřeva ve starém nekvalitním kotli a něco jiného vložení suchého dřeva do moderních akumulačních kamen. V prvním případě se jedná o poměrně nežádoucí aktivitu, která je právě z toho důvodu ze strany EU omezována. V případě akumulačních kamen se však díky dlouhé spalinové cestě, která je vytvořena uvnitř kamen daří z kouře vyčerpat maximum tepelné energie. Stejně tak díky propracovanému systému přívodu vzduchu dochází ke spalování v optimální míře tak, aby emise byly skutečně minimální.

Staré dobré kachláče i hypokaust jsou budoucností

Jakmile si začnete klást otázku, jaká je budoucnost topení dřevem, zda bude či nebude regulováno a zda to, co jste si přečetli právě na internetu je pravda, je dobré se podívat také na to, co stát aktuálně podporuje. Už v loňském roce totiž byla v rámci dotačního programu Nová zelená úsporám zavedena podpora na míru stavěných kamen. Ano, kamen na dřevo. Je tedy velmi nelogické, aby stát na jednu stranu topení dřevem dotoval a na druhé straně chystal jeho zákaz. I v tomto případě však je potřeba si uvědomit, že typ kamen, jež je podporován, se vyznačuje vysokou schopností spalování a také schopností akumulace tepla, které ze sebe sálá po delší dobu po vyhasnutí. Toto uměly již stará dobrá kachlová kamna, na kterých se tak rád povaloval onen pověstný Honza. Díky postupnému uvolňování energie nebyla kamna horká, ale pouze příjemně teplá. Tato technologie se dnes ve velkém vrací.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Zajímáte se o moderní způsoby vytápění a výrobu energie svépomocí? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
25.07.2024

Photocredit: Václav H. (se souhlasem)

10

Nakupuji palivové dřevo – kalkulačka a interaktivní mapa, kde zavčas výhodně nakoupit před zdražením
Koupit palivové dříví na zimu může být těžší, než se zdá. Pomocí kalkulačky si spočítejte, jak dřevo koupit co nejvýhodněji.

Kradli mu dřevo rok co rok. Naštvaný chatař situaci vyřešil jednou provždy
Krádež palivového dřeva zažil skoro každý, kdo jej využívá k topení. Zejména na odlehlých místech, kde nemáme situaci stále pod kontrolou, se sem tam nějaké to polínko ztratí.

Podpálení vlastní dřevostavby, nové jaderné reaktory v Česku a další růst daně z nemovitosti – to jsou zářezy z minulého týdne
Stručně, výstižně a na rovinu – jsme tady opět s těmi nejzajímavějšími zářezy z minulého týdne. Uvařte si dobrou kávu, pohodlně se usaďte a jdeme na to.

Po rapidním zvýšení daně z nemovitosti dostávají Zlíňané další ránu. Už si na balkoně nezakouří
Možná to znáte taky. Po horkém letním dni se těšíte na večer, kdy si do bytu konečně okny pustíte chládek. Společně s ním však putuje k vám domů i cigaretový kouř, který posílá soused místo pozdravu.