HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Náklady na provoz tepelného čerpadla jsou často až trojnásobné. Zjistili jsme, proč tomu tak je

Nechci slevu zadarmo. Rčení, podle kterého se poslední dobou rozhoduje stále větší množství lidí. Problémem je nedokonalá znalost problematiky a rychlá rozhodnutí, která zkrátka k dnešní době patří. Lidé tak často až pozdě dojdou k překvapení, že něco, co jim sliboval reklamní leták, je sice možná tak trochu pravda, ale vlastně ne tak úplně. Může se stát, že půlka informace chybí.



VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jiří R. (se souhlasem)

Kdo ve škole nedával pozor

Ve většině případů stačí využít elementární znalosti z matematiky, které se učí již na základní škole. Problém není ani tak v tom, že by snad lidé neuměli počítat. Ale spíše v tom, že je ani nenapadne vzít do ruky kalkulačku a zamyslet se nad celým plánovaným konceptem, který se chystají pořídit. Vždyť je to tak jasné, všude přece čteme, že je to či ono řešení dokonalé a přinese nám takovou či makovou úsporu a návratnost. Nikdo ale již nedodá tu druhou část reality, která nemusí být tak růžová.

Kupování věcí, na které nemáme

Pořizovat si věci na dluh je trendem posledních let a už se ve velkém dostal i k nám do Česka. V jednom konkrétním případě se to ale nebere jako až natolik negativní jev. Jedná se o tzv. hypotéku. Tedy půjčení si peněz na pořízení nemovitosti. Jak se ukazuje, v poslední době je většina novostaveb realizována formou hypotéky. Důvody jsou zřejmé. Málokdo má peníze na to, aby si mohl pořídit dům ze své vlastní kapsy. Pořízení domu na hypotéku s sebou ale nese jeden velmi negativní efekt, který si lidé v zaslepení vidinou vlastního bydlení příliš neuvědomí. A to ten fakt, že ceníkovou cenu domu ve výsledku přeplatí přibližně dvojnásobně. To ale bohužel není ještě všechno.

Úspora, která nikdy nepřijde

Ve chvíli, kdy financujeme novostavbu formou hypotečního úvěru, musíme se připravit na to, že budeme z půjčených peněz muset platit pravidelně každý měsíc úroky. V tuto chvíli jsou na trhu dostupné hypotéky za úrokovou sazbu přibližně kolem 5,5 % ročně. Co tato situace znamená pro nás? Jednoduše čím více nyní zainvestujeme do nemovitosti, kterou si pořizujeme, tím více přeplatíme na úrocích. Z určitého hlediska to až tak nevadí. Například že si chceme v domě pořídit místnost navíc. A nebo jiné technické řešení, prostě proto, že zvýší náš životní komfort. To je naprosto v pořádku. Otázka ale přichází ve chvíli, kdy si chceme za tyto vyšší náklady hrazené formou hypotéky pořídit něco jen pro to, aby nám to ušetřilo do budoucna. V tu chvíli přichází moment, kdy bychom měli vzít do ruky kalkulačku a začít počítat.

Jdeme si to spočítat

Při řešení topného systému pro naši novostavbu se můžeme rozhodovat v poměrně široké škále řešení. Z nich však, jak se ukazuje (pokud nebudeme brát v potaz specifická vysoko výkonová zařízení jako například kotel na dřevní štěpku), tak nejdražším topným systémem je tepelné čerpadlo. Pořízení systému vzduch-voda se schopností ohřevu teplé vody vyjde přibližně na 280 tisíc korun (jak můžete vidět v porovnání cen zde). K tomu si musíme připočítat rozvody teplovodního podlahového topení, které počítáme kolem 100 tisíc korun. V naší případové studii vycházíme z předpokladu, že osazujeme dům o velikosti přibližně 100 metrů čtverečních užitné plochy. A tak tedy vstupní náklady jsou 380 tisíc korun za pořízení topného systému.

Překvapení, které přijde až když je pozdě

Vezmeme si hypotéku, dům nám firma velmi rychle postaví a můžeme v něm začít bydlet. V případě, že náš dům má tepelnou ztrátu přibližně 5 MWh ročně, což by výše uvedenému domu odpovídalo, dá se snadno spočítat, kolik ročně s naším tepelným čerpadlem protopíme. Při v praxi naměřeném topném faktoru 2,6 a pokud vycházíme z ceny 5 Kč za kWh pro náš vzorový příklad lze říci, že tepelné čerpadlo vzduch-voda nám bude topit přibližně za cenu 1,9 Kč za kWh. Tato obrovská cenová výhoda je mimochodem právě tím tahákem, který většinu lidí osloví na reklamním letáku. Počítejme však dál, protože ještě nejsme u konce.

A to jsme teprve na začátku

Při ceně nákladů kolem 1,9 Kč za 1 kWh zjistíme, že za rok protopíme přibližně 9500 Kč. To nezní vůbec špatně. A v případě moderních nízkoenergetických domů výše uvedené užitkové plochy je skutečně možno takových nákladů dosáhnout. Není to problém. Problém ale nastane ve chvíli, kdy budeme počítat dál. Máme tu totiž ještě ten druhý náklad. Náklad na úroky z hypotéky 5,5 %. Cena topného systému, který jsme si pořídili na hypotéku byla 380 tisíc korun. Roční úrok z peněz, které jsme si půjčili na pořízení tohoto systému, který nám má šetřit peníze, je tedy 20900 Kč. Když si to nyní sečteme, tak zjistíme, že reálně za topení neplatíme 9500, nýbrž 30400 Kč ročně. A jsme na číslech, kde bychom byli, kdybychom si tento úsporný systém nepořídili. Spíš ještě horších.

Ale takhle jednoduché to přece není

Možná si nyní kladete několik otázek. Ta první je, že hypotéka se postupně umořuje a tak úroky postupně klesají. To je částečně pravda a výše uvedený výpočet je spíše informativní a zjednodušený. Kolik přesně to bude ve vašem případě, si spočítejte sami. Do našeho výpočtu jsme navíc nezahrnuli fakt, že po přibližně 15 - 20 letech, kdy ještě stále budete platit hypotéku, ve které jsou obsaženy i peníze, za které jste si pořídili tento systém, již bude systém po konci své životnosti a bude muset být nahrazen. Dostanete se tak do bizarní situace, že platíte za něco, co už ani nemáte. Pořízení nového přístroje pak značně zamává ekonomikou domácnosti a výše uvedené výpočty se ještě zhorší. Pro zjednodušení tomuto však dnes nebudeme věnovat pozornost.

Alternativy existují, moc se o nich ale nemluví

Nabízí se jistě také otázka, že něčím přece topit musíme a i alternativy stojí nějaké peníze. To ano. Ale kolik? Elektrokotel je 17x levnější než tepelné čerpadlo (viz např. nejlevnější elektrokotle - srovnání cen zde). Na vstupu tedy zaplatíte méně, za topení zaplatíte více. Ale neplatíte za úroky z hypotéky. Stačí si propočítat. Jiné oblíbené řešení, pomocí podlahových topných folií, pak přijde u domu s užitkovou plochou 100 metrů čtverečních na přibližně 100 tisíc korun, tedy méně než na třetinu, než je cena tepelného čerpadla.

Životnost takového systému je v podstatě neomezená, takže navíc po 20 letech není nutná výměna (systém neobsahuje mechanické součástky). A není nutné ani zajišťovat teplovodní rozvody v podlaze. I zde můžeme vzít do ruky kalkulačku a počítat. A můžeme vyjmenovávat dál. Kamna na pelety (která navíc umí topit podobně levně jako tepelné čerpadlo, ale lze je pořídit levněji - viz přehled cen zde), či obecně kamna na dřevo (ta už ale vyžadují nějakou práci ze strany majitele). Tam, kde je možnost plynové přípojky, pak moderní kondenzační plynové kotle (jejich aktuální ceny si můžete srovnat zde). Možností je zkrátka hodně.

Zbytečný strach hraje do not prodejcům

Lidé se mnohdy jiných topných systémů bojí z obavy, že nezískají tepelný štítek. Není to však pravda. Štítek lze získat i bez drahého tepelného čerpadla. Úsporu lze pak investovat do systémů, které mohou přinášet i jinou přidanou hodnotu, než jen falešný pocit z peněžní úspory. Pozornost lze zaměřit například na řízené větrání s rekuperací tepla, výrobu vlastní energie pomocí fotovoltaických panelů, snížení úniků tepla pomocí lepší izolace stěn i oken, atp. 

P.S. Zajímáte se o moderní způsoby vytápění a výrobu energie svépomocí? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
01.10.2024

Photocredit: Jiří R. (se souhlasem)

2

Zájem o plynové kotle značně vzrostl na úkor tepelných čerpadel
Zatímco před rokem si Česi do novostaveb instalovali zejména tepelná čerpadla, situace se významným způsobem otočila.

Nesolidní prodejci tepelných čerpadel způsobili mnoha domácnostem velké problémy
Na první pohled všechno vypadá tak skvěle a na konci zůstávají jen oči pro pláč. To je situace, která v posledních letech nabývá nových rozměrů.

Náhrada tepelného čerpadla za levnější způsob vytápění
Ačkoli již přibližně od roku 2019 upozorňujeme na rizika spojená s nerozvážnou instalací tepelných čerpadel, mnoho lidí přesto podlehlo mámení dotací a masivní reklamě a tento topný systém si pořídilo.

Minulý týden začal prodej nových bytů v Praze. Známe ceny zbývajících 56 volných bytů
Aktuálně je z nabízených 76 bytových jednotek už 20 v jednání. Podívejte se na jejich dispozice, aktuální ceny a vizualizace interiéru v naší fotogalerii.