HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Pokuta za špatnou likvidaci stavebního odpadu může jít do milionů. I pro ty, kteří se ho zbavili poctivě

Dodržujete dopravní předpisy, všechny pohledávky platíte včas a vzorně třídíte odpad. S poctivostí přece nejdál dojdeš, říkáte si. Bohužel, ne vždy tomu tak je. Někomu se může stát, že na svou poctivost naopak ještě doplatí. Jako například u likvidace stavebního odpadu. Uděláte vše správně, a stejně vám hrozí pokuta. Jak je to možné?


Za nepovolené nakládání se stavebním odpadem mohou padat pokuty
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: PxHere (CC0)

Miliony tun ročně

Rekonstrukce domu či bytu pro vás bude znamenat nejen nové bydlení, ale bohužel také velké množství suti a dalšího stavebního odpadu. Naložit s ním však nemusí být tak jednoduché. Jen pro představu, v České republice tvoří více než polovinu veškerého odpadu právě stavební materiál. Ročně se ho v České republice na stavbách vyprodukuje více než 20 milionů tun.

Jeho složení je přitom velmi široké. Jedná se o cihly, keramiku, dehet, izolační materiály, beton, sklo, plast, zeminu, okenní rámy, trubky, WC a podobně. Jakmile tedy začnete s rekonstrukcí, budete se muset vypořádat s otázkou, kam s odpadem. A to není jen otázka praktičnosti, ale i zákona.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Petrovi z Prahy přispívá stát na bydlení, přestože bere 50 tisíc měsíčně

Kam s ním?

Stavební odpad není možné vyhodit jen tak někde. Pokud byste ho vysypali ke kontejnerům na tříděný odpad nebo ho jen tak pohodili u města, spouštíte se přestupku, jelikož tak zakládáte černou skládku. Za to hrozí nemalé pokuty.

Pokud se chcete zbavit stavebního odpadu, máte několik možností. První variantou je objednat si na to určenou firmu. Výhodou je, že ji jenom zaplatíte a máte od odpadu pokoj, o víc se nemusíte starat. Jednoduchá řešení jsou však často ta nejdražší a ani zde není výjimka. Za takovou firmu si připlatíte.

Druhá varianta je poradit si s odpadem svépomocí. Můžete ho odvést do sběrného dvora. V jednotlivých sběrných dvorech se však pravidla liší. Někde se platí až od určitého množství odpadu, někde za všechno, co tam přivezete. Někde lze na dvůr dovážet i nebezpečný odpad, jako je například azbest a jinde musíte mít odpad například v pytlích. Lepší je proto zjistit si pravidla dopředu.

Třídit můžete už doma

Pokud na to máte alespoň nějaký prostor, určitě se vyplatí stavební odpad třídit průběžně už na stavbě. Stavební suť v podobě cihel štěrku a podobně by se měla oddělovat od železných trubek, skla, izolace, sádrokartonu atd. Za roztříděný odpad si bude firma pravděpodobně účtovat méně. V případě, že s odpadem jedete do sběrného dvora sami, nemusíte ho třídit až na místě a budete tak rychleji hotovi.

Část stavebního odpadu můžete znovu použít. Na co se dají materiály znovu využít, se můžete podívat v galerii. 

Netřídíš, zaplatíš

Pokud nejsou dodržena daná pravidla nakládání s odpadem, může být uložena pokuta 20–50 tisíc, ale v krajních případech se může jednat až o milion korun. U právnických osob je to ještě podstatně více. Pokuta se zde pohybuje od 300 tisíc po 5 milionů korun.

Pokuta hrozí, i když jste poctiví

Ano, přesně tak. Pokud totiž likvidujete stavební materiál legálně, ale nemáte k tomu příslušné potvrzení nebo doklady, může to být problém při případné kontrole. Jste totiž povinni doložit, že jste postupovali podle zákona, což obvykle vyžaduje nějakou formu dokumentace, například potvrzení o přijetí odpadu od oprávněné osoby nebo společnosti či potvrzení od sběrného dvora. Proto je vždy dobré uchovávat veškeré doklady o likvidaci odpadu, aby bylo možné jej doložit při kontrole. Pokud daný doklad nemáte, hrozí vám pokuta stejně, jako byste se stavebního odpadu zbavili nelegální cestou.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Řešíte stavbu domu, možnosti větrání a vytápění? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
12.08.2024

Photocredit: PxHere (CC0)

0

„Pokuta za poctivost“ štve stále více lidí. Nebezpečný odpad pak vyhazují do lesa
Každý někdy v životě navštívil sběrný dvůr. Příběh jako přes kopírák. Nakládání odpadu do auta, odvoz na sběrné místo, zjištění, že tam to neberou.

Za pěstování některých rostlin hrozí pokuta až 2 miliony korun. Přesvědčte se, zda je nemáte na zahradě
Majitelé pozemků, kteří nemají tušení, co jim na zahradách a loukách roste, by měli zbystřit. Za některé druhy plevele totiž hrozí pořádná pokuta.

Daň z nemovitosti ještě více vzroste. Vlastnit dům či byt se značně prodraží
Asi každý, kdo vlastní nějakou nemovitost, byl při pohledu na letošní vyúčtování poněkud zaskočen. Daň z nemovitosti totiž vzrostla průměrně na dvojnásobek.

Všem vlastníkům nemovitostí hrozí pokuta 400 tisíc za chybějící dokumentaci. Řešení je přitom překvapivě snadné
Za pár chybějících lejster hrozí téměř půl milionová pokuta. Řada majitelů však neví, jak chybějící dokumentaci získat. Poradíme vám, jak tuto situaci snadno a levně vyřešit.

Mnoho lidí stále nevyměnilo starý kotel. Budou padat pokuty
Času na výměnu bylo víc než dost. Jen těžko lze proto spoléhat, že se budou moci lidé po 1. září 2024 vymlouvat na to, že výměnu nestihli.

Nová pokuta pro majitele fotovoltaik připomněla nebezpečí čerpání dotací
Neber dotace, neber dotace, nebo se z toho jednou... Tak nějak bychom mohli začít. Parafrází na hlášku ze známého českého filmu v podání Ladislava Smoljaka.

Lidl prodává fotovoltaiku na balkon za směšnou cenu. Češi však kvůli ní mohou dostat vysoké pokuty
Kdo vám řekl, že když žijete v bytě, fotovoltaiku mít nemůžete? Fotovoltaiku si můžete pořídit v Lidlu a dát si ji na balkon. Má to však hned několik ale.

Za ublížení krtkovi hrozí pokuta desítky tisíc korun. Kristýna nám dala tipy, jak se ho šetrně zbavit
Krtka na zahradě nechce nikdo. Jak se ho ale zbavit a neplatit přitom tučné pokuty? Pokud byste totiž krtka úmyslně zabili nebo mu ublížili, dopustili byste se přestupku a mohla by vám být udělena pokuta až do výše několika desítek tisíc korun.

Neplatný energetický štítek mají statisíce domácností. Hrozí jim pokuta až 200 tisíc korun
Problém s neplatným energetickým štítkem se týká statisíců lidí a pravděpodobně budou jejich počty ještě růst. Mnoho majitelů přitom o tomto nedostatku nemá ani tušení. Nevyplatí se však brát na lehkou váhu.