HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Pámelník mají děti rády jako práskací kuličky. Je však jedovatý

Představovaly jednu z mnohých zábav našeho dětství. Bílé bobule, které byly populární alternativou k práskacím kuličkám. Keř s pukajícími bobulkami jsme mohli najít na každém rohu a podobně je tomu i dnes. Možná se jedná o oblíbenou zábavu i vašich dětí. Pokud tomu tak opravdu je, měli byste raději zbystřit.


Pámelník láká děti, které si s ním hrají. Je však jedovatý
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: H. Zell (Wikimedia Commons CC 3.0)

Málokdo zná jeho pravé jméno

Pámelník bílý, který možná znáte spíše pod označením práskací bobule, je okrasný keř, který se může pyšnit tenkými, hustě rostoucími větvemi. Dorůstá až do dvou metrů. Jeho drobné květy, které kvetou od června do srpna, mají bílorůžovou barvu a jsou bohaté na nektar. Plody této rostliny původem ze Severní Ameriky mají podobu bílých bobulí, které jsou velké zhruba jeden centimetr. Uvnitř této bobule je houbovitá dužina. Ta je sice oblíbenou potravou ptáků, nicméně pro člověka může být nebezpečná.

Nebezpečná hračka

Pámelník je jedovatý pro všechny druhy zvířat i pro člověka. Obsahuje totiž toxické látky jako saponiny a alkaloidy. Mezi příznaky otravy patří zvracení, průjem, nevolnost, bolest hlavy, nebo dokonce bezvědomí. Ačkoliv je pámelník považován spíše za mírně jedovatý, v těžších případech se mohou objevit i závažnější poruchy žaludku či tenkého střeva, například záněty.

Otravy byly pozorovány zejména u dětí. A není divu. Bobule tohoto keře jsou pro děti více než lákavé. Při sešlápnutí totiž praskají, což přijde dětem zábavné, a tudíž si s nimi rády hrají. Je proto dobré dětem vysvětlit, co může rostlina způsobit. Pokud to ještě nechápou, raději je od keře držte dál.

Pokud dojde k požití 1–5 bobulí, nemělo by se nic stát. U většího množství je vhodné podat dostatek tekutin, aktivní uhlí a kontaktovat lékaře.

Černý bez využívá v kuchyni téměř každý. Málokdo však ví, jak jedovatý a nebezpečný může být

Pámelník umí i léčit

Paradoxem je, že jedovatý pámelník se někdy používá také v léčitelství. Za těmito účely je vyhledáván především jeho kořen, který výrazně posiluje imunitu. Není však vhodný k samoléčbě, jelikož pozitivní účinky se dostaví při injekčním podávání speciálně upravených výtažků. Plody se osvědčily jako pomoc při problémech s močovým ústrojím, nicméně vzhledem k výše zmíněnému musí být dbáno na to, aby se bobulí neužilo příliš.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Zpevnění svahu tak, aby se nezhroutil. Zahrádkářka z jižní Moravy našla levné a funkční řešení

Nenáročná rostlina, která udělá hodně parády

Pěstování tohoto keře je zcela bezproblémové, a to jak z hlediska klimatu, tak z hlediska stanoviště i půdy. O něco více jim však přece jen vyhovují suché a kamenité půdy na slunci i ve stínu. Přežijí i ve městech a průmyslových oblastech. Keř lze množit kořenovými odnožemi nebo dřevitými řízky. Až do podzimu je pámelník medonosnou rostlinou, což ocení především včelaři. Často ho můžeme vidět v parcích a zahradách jako součást živých plotů. Za stejným účelem si ho pořizují i lidé na vlastní zahrady. Používá se také do kytic a pugétů.

Živý plot vyžaduje pravidelnou údržbu, aby měl stále požadovaný tvar. Na aktuální ceny nůžek na živý plot se můžete podívat například zde.

P.S. Řešíte zahradu nebo vybavení kolem domu? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
28.07.2024

Photocredit: H. Zell (Wikimedia Commons CC 3.0)

0

Jak založit rychle rostoucí živý plot?
Jak vybrat dřeviny pro živý plot a kde je vysadit? Povíme si v článku.

Tchýnin jazyk: pokojová rostlina, která přežije cokoliv
Tchýnin jazyk se svými dlouhými a pevnými listy patří mezi nejodolnější pokojové rostliny. V čem je jiný než jiné pokojovky, jaké existují druhy a jak se o něj správně postarat?

Lopatkovec sice vydrží vše, ale nesprávná péče se na něm podepíše
Lopatkovec neboli toulcovka může být velkou ozdobou vaší domácnosti. Pokud se jí ale nebudete věnovat, bude váš interiér spíše hyzdit!

Vypěstovat si doma hlívu ústřičnou zvládne každý. Špatná péče je však často příčinou nebezpečných plísní
Hlíva ústřičná má kromě ozdravných účinků také skvělou chuť. Vypěstovat ji navíc zvládne každý. Stačí dodržet základní podmínky a zanedlouho můžete úrodu sklízet ve velkém.

Přehlížení plísně v koupelně mívá fatální následky. Některé druhy lidé neumí rozpoznat
Asi každý se již doma nebo na cestách setkal s plísní v koupelně. Pokud se to stane na hotelu, jednorázový pobyt asi nějak přežijeme. Pokud se však plísně vyskytnou u nás doma, může se jednat o mnohem závažnější problém.

Lidé podceňují míru jedovatosti oleandru. Měli by ho držet dál od dětí a zvířat
Oleandr je jednou z nejméně náročných přenosných rostlin vůbec, výměnou za tuto vlastnost je však jedovatý. Mnoho domácností o této skutečnosti ví, ale jen málokteré drží tyto rostliny dál od svých dětí.

KVÍZ: Poznáte nejznámější české houby? Zkuste si, jestli přežijete návštěvu lesa
Mezi jaké houbaře se řadíte? Poznáte pouze bedlu a hřib nebo jsou vaše znalosti mnohem širší? Otestujte se v našem kvízu.

Nebezpečný pajasan je na černém seznamu rostlin. Mapa ukazuje, kde je v Česku nejvíce rozšířen
Jeho revírem je město i volná krajina a jeho tempo je vražedné. Pajasan se dokáže šířit tak rychle, že je prakticky nemožné tomu zabránit. Zbavit se ho je sice obtížné, nicméně ne nemožné. Víme, jak na to.