HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Zásahy v domě, které přinesou značnou úsporu peněz. Většina lidí přeplácí zbytečně

Možná si teď říkáte, že tohle a tamto se může na domě dodělat až později, až bude více peněz, až to budete opravdu potřebovat atd. Pokud už dnes víte, že v budoucnu oceníte např. fotovoltaické panely či předokenní žaluzie, nezazdívejte je ve fázi návrhu domu. Raději připravte svůj dům na velký konstrukční zásah v budoucnu. Malé detaily dělají velké rozdíly.


Rekuperace
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Centrum pasivního domu, Jaroslav G. (se souhlasem)

Stačí málo a výsledek bude znatelný

Možná v tuto chvíli zaplatíte pár desítek tisíc korun navíc za přípravu, nicméně vás to stále vyjde levněji, než kdybyste všemožné instalace dodělávali v době, kdy bude dům hotový. Je to prosté – věnujte více času návrhu projektu rodinného domu. V tomto ohledu jsou dřevostavby opravdu výjimečné. Návrhu samotného projektu se obecně věnuje daleko více času než v případě zděného domu, ovšem na stavbě se už pak nic nedodělává nebo nemění (např. veškeré prostupy jsou dopředu velmi detailně specifikované a navržené).

Už jste slyšeli o rekuperaci? Ušetří vám náklady za vytápění

Rekuperace zajišťuje výměnu vnitřního znečištěného vzduchu za čerstvý vzduch zvenku, který ohřívá a pomocí filtrů očišťuje od smogu, prachu, pylu a dalších nečistot a alergenů. Rekuperace spolu se vzduchem sbírá tedy i teplo, které se uvnitř domu vytvoří, a ve výměníku pomocí něj ohřívá čerstvý vzduch přicházející zvenku. Jednotka umístěná např. nad linkou v kuchyni posbírá teplo spolu s výpary z vaření a účinně je zužitkuje. Díky tomu můžete ušetřit 30 až 40 % nákladů na vytápění. Stačí na to myslet při návrhu projektu domu a nechat si rekuperaci naprojektovat.

Problém digestoře a rekuperace. Rizika si mnozí neuvědomují a řešení zná málokdo

Připravte se na úsporu peněz

Ať už se bavíme o rekuperaci, fotovoltaických panelech či předokenních žaluziích, jsou to všechno velmi nákladné investice. Co tedy můžete udělat pro to, abyste měli v domě tyto vychytávky a vaši peněženku to příliš nebolelo? Připravte se na instalaci v budoucnu už teď.

Při návrhu domu si popovídejte se svým projektantem o možnostech, které budete moci v budoucnu využívat. Vezměme si např. onu fotovoltaickou elektrárnu na střeše. Aktuální ceny FVE se pohybují od 250 000 do 600 000 Kč. Pokud stavíte dům, víte lépe než kdokoli jiný, že každá koruna je dobrá, navíc když se bavíme o půl milionu. Co můžete tedy udělat, je investovat do přípravy v podobě zesílení střešní konstrukce pro instalaci fotovoltaických panelů v budoucnu, což je cca 25 000 Kč. Aktuální ceny fotovoltaických panelů na českém trhu si můžete porovnat zde.

Podobný scénář můžeme vidět i u stavební přípravy pro předokenní žaluzie. Např. pokud si tuto přípravu zaplatíte jen na jižně orientované straně vašeho domu, kde máte plochu oken 11 m2, zaplatíte cca 18 000 Kč (cca 4 500 Kč za kus). Dále by následovala elektrická příprava pro předokenní žaluzie, jejíž cenu vám specifikuje dodavatel (liší se výrobek od výrobku). Cena za samotné žaluzie, které byste pořizovali v budoucnu, se pak pohybuje okolo 24 000 Kč/ks.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Dům po babičce opravili i bez dotace. Výsledkem je dvougenerační bungalov

Orientace rodinného domu je alfou a omegou

Hlavně si nenavrhujte dům na jih, budete tam mít vedro. Natočte si ho spíše na sever.

Tohle tvrzení je sice krásné, ale z hlediska solárních zisků docela nepraktické. Je pravda, že orientací domu na jih byste se v horkých letních dnech nejspíš upekli (bez stínění). Na druhou stranu, odepírat si slunce jen kvůli „chládku“ v letních dnech, není chytrou volbou, protože byste pravděpodobně protopili majlant v zimním období. Pokud se vám líbí vidina (příjemně) vyhřátého interiéru, orientujte velké množství prosklených ploch na východ, jihovýchod, jih, jihozápad a západ. A abyste zabránili přehřívání, zaměřte svou pozornost na volbu zasklení. Více jsme se tomuto tématu věnovali v článku níže. Podrobnou specifikaci naleznete i zde.

Úsporu za vytápění v řádu tisíců ročně přinesla výměna prosklení. Získali jsme překvapivá data

Investice s jistou návratností

Volba materiálů, ze kterých bude postavený váš dům, je důležitější, než si možná myslíte. A velkou zásluhu na tepelné pohodě domu má právě tepelná izolace. Mezi Čechy se říká, že polystyren či PUR pěna jsou sázkou na jistotu. V otázce hořlavosti však souhlasit nemůžeme – přečtěte si článek níže a dozvíte se všechny důležité informace o jednotlivých materiálech. U novostaveb se čím dál častěji volí foukaná celulóza, minerální vata či dřevovlákno.

  • Foukaná celulóza dokáže v létě zabránit přehřívání domu.
  • Minerální čedičová izolace má vysokou objemovou hmotnost a výborně odhlučňuje.
  • Předností dřevovlákna je schopnost aktivně bojovat s vlhkostí, navíc zabraňuje přehřívání podkroví v horkých dnech.

Nebezpečná izolace je volně k dostání na trhu. Jejím pořízením si do domu dáváte časovanou bombu

Soběstačný dům je dnes trefou do černého

Nejenže nás k takovému (nad)standardu vedou neustále se měnící normy, i mladí stavitelé v tomto konceptu vidí potenciál. Budoucí majitelé chtějí být co nejvíce nezávislí na veřejné síti, a proto si na střechy instalují solární panely, vrtají si vlastní vlastní studny, kupují si čističky odpadních vod (ČOV). Jestliže vás zaujalo právě tohle téma, přečtěte si článek níže.

Dům, ve kterém už nemusíte řešit ceny energií. Obrňte se proti tomu, co může v budoucnu nastat

Vydáno dne:
17.06.2024

Photocredit: Centrum pasivního domu, Jaroslav G. (se souhlasem)

0

Problém digestoře a rekuperace. Rizika si mnozí neuvědomují a řešení zná málokdo
Kombinace digestoře a rekuperace působí majitelům obtíže. Tyto technologie pak mohou přestat fungovat nebo dokonce začít škodit.

Rekuperace šetří tisíce korun ročně. Češi jí přesto stále nevěří
Systém rekuperace se perfektně hodí do pasivních a nízkoenergetických domů. Obstarává proces větrání, aniž by se vyhazovaly tisíce oknem ven.

Mýty ohledně rekuperací prodělávají Čechům desetitisíce na energiích
Rekuperace je systém, který budí mnoho otázek a je opředen řadou mýtů. Je opravdu hlučná, drahá a nevhodná do bytových domů?

„Za ohřev vody platíme méně než za rohlík,“ libují si obyvatelé paneláku v severních Čechách
Panelák v severních Čechách se pyšní řadou inovativních systémů, které žádný jiný panelák nemá. Obyvatelé díky nim platí za ohřev vody méně než za rohlík.

Moderátor Petr Vacek nás nechal nakouknout pod pokličku. Prozradil, jak bydlí s rodinou na Praze 4
Petr Vacek se s nadšením pustil do mnoha rekonstrukcí, aby zajistil, že bude mít jeho dům nižší tepelné ztráty. V rozhovoru nám popsal svůj vytápěcí systém a mnoho dalšího. Přečtěte si o důsledcích instalace centrální rekuperace nebo o amatérském systému zadržování dešťové vody.

Fotovoltaika zažila prudký pád. Zájemců už jsou pouze jednotky
Chvíli se jedná o největší trend a za chvíli zájem opadne. Tak je to u většiny věcí. Výjimkou nejsou ani fotovoltaické elektrárny, které po počátečním boomu pomalu začínají ztrácet dech.

Fotovoltaika bude povinná u rodinných domů i veřejných budov. Rozhodla o tom Evropská unie
Ať už jste obdivovatelé fotovoltaiky nebo její odpůrci, pravděpodobně se její instalaci na svůj dům jen tak nevyhnete. Zpečetila to změna směrnice EU.

Majitelé bytů nahrazují klimatizace jiným systémem. Pochvalují si komfort i nižší platby za elektřinu
Letní horka jsou v posledních letech nesnesitelná už i u nás v České republice. Mnoho lidí, kteří bydlí v bytech, typicky pak v panelových domech, prožívá přes letní měsíce velmi nepříjemné časy.