HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Už zítra začíná registrace u EDC. Mnozí budou mít elektřinu prakticky zdarma

Zadarmo ani kuře nehrabe. Toto rčení je dobře známo už dětem v mateřské školce a o jeho pravdivosti většinou není pochyb. Každé pravidlo má však svou výjimku, která ho potvrdí. Díky novele, která mění pravidla hry, tak budete moci přilepšit například svým rodičům v důchodu a dopřát jim elektřinu zdarma. Při troše dobré vůle by tedy v některých případech kuře zadarmo hrábnout mohlo.


Díky sdílení elektřiny ji mohou mít někteří prakticky zdarma
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Václav H. (se souhlasem)

Maminko, posílám ti dárek

Elektřina, kterou si sami vyrobíte, vám už nebude jen tak zbůhdarma odtékat pryč. Obnovitelnou energii vyrobenou například fotovoltaikou na chalupě v Českém ráji můžete využít ve svém bytě v Brně. Stačí si ji jednoduše poslat. Další možností je elektřinu vyrobenou na vlastním domě poslat rodičům nebo jiným rodinným příslušníkům či známým, kteří žijí tam, kde si ji vyrobit nemohou. Ti tak mohou mít jednoduše elektřinu zdarma. Na ceny fotovoltaik, se kterými je toto sdílení možné, se můžete podívat například zde.

Výrobce může sdílet elektřinu až s deseti odběrnými místy, přičemž poslat ji lze i přes celou republiku. Na vzdálenosti nezáleží. Toto sdílení elektřiny umožnila novela energetického zákona Lex OZE II. Její chválení představuje počátek komunitní energetiky v České republice, která už například v Německu, Francii nebo Rakousku probíhá.

Už zítra…

Už od 1. srpna 2024 bude možné udělat první patřičné kroky k tomuto sdílení elektřiny. Elektroenergetické datové centrum totiž 1. srpna spustí provoz, a zájemci se tak budou moci registrovat. Centrum poté bude mít měsíc na to, aby registraci schválilo.

Abyste si mohli podat žádost o registraci, budete však potřebovat nový elektroměr, který bude chytrý. O výměnu je třeba zažádat u svého distributora, který by tak měl učinit bez poplatku. Výhoda chytrých elektroměrů je, že dokážou měřit průběžnou spotřebu a získaná data ukládat. Díky tomu mají přehled nejen distributoři, ale také zákazníci, kteří si mohou například pohodlně srovnat spotřebu za jednotlivá období. Dále mohou na data v reálném čase zareagovat a snížit, případně zvýšit svou spotřebu.

Milion domácností musí vyměnit svůj elektroměr. Kdo za to zaplatí?

Zdarma, ale ne tak úplně

Ačkoliv bude samotná elektřina a její sdílení bezplatné, regulovanou složku přesto spotřebitelé platit budou. Do budoucna se však u sdílení uvažuje o jejím snížení či úplném zrušení. Drobnou komplikací je, že elektřinu vyrobenou v určité době nelze využít později, ale doba spotřeby se musí krýt s dobou výroby. I to však lze obejít. Elektřina může být uložena do baterií a poté může být na dálku čerpána v jiný čas.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

Možností je více

Sdílení elektřiny může probíhat ve více variantách. Novela zákona přináší mimo jiné dva nové pojmy, a to aktivní zákazník a energetické společenství. Aktivní zákazník je například osoba, která vyrábí elektřinu na střeše svého domu a tu přebytečnou posílá svým známým nebo například rodičům. Platí zde však, že všechna odběrová místa musí být vybavena chytrým elektroměrem. Jeho instalaci by měl zajistit sám distributor. Aktivní zákazník se nemusí registrovat u Energetického regulačního úřadu, ale pouze u Elektroenergetického datového centra.

Energetické společenství se naopak musí registrovat u Energetického regulačního úřadu. Je to však umožněno pouze právnickým osobám, tedy nejrůznějším spolkům či družstvům. Jako energetické společenství se nemohou registrovat fyzické osoby ani například společenství vlastníků jednotek.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Řešíte stavbu domu, možnosti větrání a vytápění? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
31.07.2024

Photocredit: Václav H. (se souhlasem)

21

Kolik zaplatíte za 1kWh tepla v 2024? Srovnali jsme uhlí, plyn, dřevo a elektřinu
Věčná otázka přicházející s každou zimou se dostává na scénu i letos: Čím je nejlepší topit? Je lepší zvolit uhlí, dřevo, plyn nebo elektřinu?

Dukovany zvýší výkon. Elektřina navíc pokryje spotřebu 100 000 českých domácností
Jaderná elektrárna Dukovany se rozhodla trochu přitopit. Tento malý krok v teplotě však znamená velký skok pro výkon, který se zvýší o statisíce megawatthodin.

Elektřina je dnes levnější než před 15 lety. Stačí umět počítat
Možná se to bude zdát neuvěřitelné. Možná to nesouzní s tím, co slýcháme v televizi nebo od politiků. Čísla však hovoří neúprosně.

Senioři mohou mít nově elektřinu zdarma. Stačí, aby jejich děti měly fotovoltaiku
Doposud jsme o tom slyšeli pouze z okolních států. Díky novele energetického zákona však tato možnost dorazila také k nám.

V Česku se plánuje stavba nových jaderných reaktorů. Jejich umístění vás překvapí
Ještě sice není zcela jisté kdy, ale že k tomu dojde, je už víceméně zpečetěno. V České republice se plánuje v následujících letech výstavba řady jaderných rektorů, které by měly být rozptýleny napříč celou zemí.

Lidl prodává fotovoltaiku na balkon za směšnou cenu. Češi však kvůli ní mohou dostat vysoké pokuty
Kdo vám řekl, že když žijete v bytě, fotovoltaiku mít nemůžete? Fotovoltaiku si můžete pořídit v Lidlu a dát si ji na balkon. Má to však hned několik ale.