HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Jaderná elektrárna nedaleko Brna stála desítky miliard korun. Nikdy však nebyla spuštěna

Zelená absurdita dotažená k dokonalosti. Postavit jadernou elektrárnu za desítky miliard a poté ji ani neuvést do provozu. Možná si myslíte, že se jedná o takovou šílenost, že jsme si ji museli vymyslet. Bohužel se však nejedná o pohádku, ale o reálný případ, kdy nad zdravým rozumem zvítězili ti, co křičí víc nahlas. Z jaderné elektrárny, která leží jen dvě hodiny od jihomoravské metropole, se tak stal odstrašující případ pro všechny okolní státy.


Jaderná elektrárna nedaleko za miliardy nebyla nikdy uvedena do provozu
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Rawbert|K|Photo (Flickr CC 2.0)

Ještě razítko, prosím

Šest let práce a desítky miliard korun. Tolik času a peněz si vyžádala stavba jaderné elektrárny, která vešla do dějin jako světová rarita. K jejímu spuštění chybělo jediné – oficiální povolení. Avšak právě tato zdánlivá formalita se stala elektrárně osudnou. Ačkoliv tehdy bylo už vše, včetně dovezeného paliva v reaktoru, připraveno, ke spuštění elektrárny nikdy nedošlo.

Plány se mění

Ačkoliv je náš jižní soused všeobecně znám tím, že se k jádru staví negativně, i tato zem má svou vlastní jadernou elektrárnu. Ta stojí na břehu Dunaje u vesnice Zwentendorf. V plánu původně bylo vybudovat ještě dalších pět stejných elektráren, jejich výstavba však nikdy neproběhla. O moc lépe nedopadla ani jaderná elektrárna Zwentendorf, která sice v letech 1972–1978 postavena byla, leč nikdy nebyla uvedena do provozu.

Hladovějící matky proti jádru

Před samotným spuštěním elektrárny totiž začaly debaty s ekologickými aktivisty. V roce 1975 vznikla Iniciativa odpůrců rakouských jaderných elektráren, k níž se na jejím vrcholu hlásilo půl milionu lidí. Konala se řada protestních akcí, k nejznámějším z nich patří takzvaná hladovka devíti vorarlberských matek v roce 1977, která podnítila diskuzi proti atomu. Jaderná elektrárna tak prakticky rozdělila zemi na dva tábory, jejich spory dospěly až k samotnému referendu o tom, zda vůbec dojde ke spuštění jaderné elektrárny Zwentendorf.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Petrovi z Prahy přispívá stát na bydlení, přestože bere 50 tisíc měsíčně

Odvolávám, co jsem odvolal, a slibuji, co jsem slíbil

Kartami a celým referendem významně zamíchal i tehdejší nepopulární kancléř Bruno Kreisky, který občanům slíbil, že pokud se vyjádří proti jaderné elektrárně, odejde z politiky. Počítal totiž s jasným vítězstvím elektrárny. To se ale přepočítal, lidé se v referendu vyjádřili proti elektrárně, ačkoliv velmi malým rozdílem. Poměr hlasů byl 50,47 : 49,53 % proti elektrárně, jednalo se tedy o rozdíl necelých 20 000 hlasů. Korunu celé věci dodává fakt, že kancléř Kreisky svůj slib nedodržel a v politice zůstal.

Děláme, že děláme

Jaderná elektrárna Zwentendorf je obklopena samými bizarními situacemi. Další z nich je ta, že ačkoliv referendum proběhlo v roce 1978, ještě dlouho poté sem normálně chodili všichni zaměstnanci, jako by elektrárna normálně fungovala. Patrně všichni doufali v to, že nespuštění jaderné elektrárny za miliardy nemůže nikdo myslet vážně, a snažili se tak vyškolené zaměstnance a odborníky udržet. Toto období konzervace trvalo do roku 1985, kdy všem definitivně došlo, že se elektrárna nikdy nespustí. Z tisíce zaměstnanců tam dnes zbyl už jen jediný, ten má zato na starost přes tisíc místností, které v elektrárně jsou.

Dukovany zvýší výkon. Elektřina navíc pokryje spotřebu 100 000 českých domácností

Nejdražší kulturák na světě

Nutno říci, že i v dnešní době plní jaderná elektrárna Zwentendorf také řadu funkcí, ačkoliv jsou ve srovnání s původním účelem víceméně zanedbatelné. Patrně nejvýznamnější z nich je, že elektrárna funguje jako místo, kde se konají cvičení. Vzhledem k tomu, že zde nikdy nebyla radiace, mohou se zde lidé podívat do míst, kam by se nikdy ve funkční elektrárně nedostali. Například do samotného reaktoru. Strojovna zase slouží jako prostor pro společenské akce. Jedná se tak patrně o nejdražší „kulturní dům“ na celém světě.

P.S. Řešíte stavbu domu, možnosti větrání a vytápění? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
19.08.2024

Photocredit: Rawbert|K|Photo (Flickr CC 2.0)

43

Domácí elektrárnu lze mít bez legislativních omezení. Odborníci je ale nedoporučují
Díky ostrovnímu systému docílíte absolutní energetické soběstačnosti na distribuční síti. Odborníci zde však vidí zásadní problém.

Nová elektrárna dokáže vyrobit 1 kWh za 0,14 Kč
Nový typ speciální modulární elektrárny vyrobí elektřinu za neuvěřitelných pár haléřů. Kdy můžeme očekávat její spuštění v Česku?

Konec uhlí do roku 2033? Česko přijde o polovinu elektřiny a náhrada zatím neexistuje
„Doba uhelná“ se nejspíše blíží ke svému konci a brzy bude minulostí. Česká republika tak přijde o 48 % vyrobené elektřiny. Náhradní zdroje zatím nejsou.

Dukovany zvýší výkon. Elektřina navíc pokryje spotřebu 100 000 českých domácností
Jaderná elektrárna Dukovany se rozhodla trochu přitopit. Tento malý krok v teplotě však znamená velký skok pro výkon, který se zvýší o statisíce megawatthodin.

Bydlíte na některém z těchto míst ČR? Pak můžete využívat elektřinu zdarma
Zadarmo ani kuře nehrabe. Existují však i výjimky. Pokud máte štěstí a bydlíte na těch správných místech, můžete mít elektřinu zdarma.

Uhlí skončí do roku 2030. V Česku se z něj však v tuto chvíli vyrábí polovina elektřiny
Uhlí už to má spočítané. Problém je v tom, že téměř polovina elektřiny v ČR je vyrobena z uhlí a nad jeho náhradou visí otazník. Rýsuje se však alternativa.

Bill Gates se podílí na vzniku větrného kolotoče. Ten má vyrábět extrémně levnou elektřinu
Začalo to pouhým načrtnutím na ubrousek. Po deseti letech je zde prototyp nového systému, který by měl strčit tradiční větrné turbíny do kapsy. A to nejen svojí cenou.

V Česku se plánuje stavba nových jaderných reaktorů. Jejich umístění vás překvapí
Ještě sice není zcela jisté kdy, ale že k tomu dojde, je už víceméně zpečetěno. V České republice se plánuje v následujících letech výstavba řady jaderných rektorů, které by měly být rozptýleny napříč celou zemí.

Lidl prodává fotovoltaiku na balkon za směšnou cenu. Češi však kvůli ní mohou dostat vysoké pokuty
Kdo vám řekl, že když žijete v bytě, fotovoltaiku mít nemůžete? Fotovoltaiku si můžete pořídit v Lidlu a dát si ji na balkon. Má to však hned několik ale.

Jadernou elektrárnu vypli a dali jí na střechu fotovoltaiku. To, co by získali z jádra za 15 minut, trvá fotovoltaice vyrobit celý rok
Tomu se říká ekonomické myšlení. Postavit jadernou elektrárnu za desítky miliard korun, místo jejího spuštění na ni umístit fotovoltaické panely a využít ji k získání elektřiny ze slunce.