HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Kvíz: Nostalgie socialismu. Vzpomenete si, k čemu sloužily předměty z vašeho dětství?

Byly doby, kdy nesměly chybět v žádné domácnosti. Dnes už však řada lidí nemá ani tušení, k čemu tyto spotřebiče, hry a nádobí sloužily. A to zejména mladší generace. Pojďte si v našem kvízu tyto nezapomenutelné artefakty připomenout. Vaše děti se možná budou divit, co jste během svého dětství a mládí běžně používali.


Poznáte věci na obrázcích, které za socialismu nechyběly v žádné domácnosti?
VSTOUPIT DO KVÍZU »
i Foto: Česká televize

Pamatujete si to ještě?

Některé z těchto věcí už v současných českých domácnostech nenajdete, jiné se pouze modifikovaly do své novější varianty. Často je oříšek vůbec určit, k čemu dané zařízení mohlo sloužit. A to zejména pro ty, kteří už tuto dobu nepamatují. Otestujte se, jak dobře si na běžné vybavení socialistické domácnosti vzpomínáte.

SPUSTIT KVÍZ →

Vydáno dne:
26.06.2024

Photocredit: Česká televize

0

KVÍZ: Jak dobře se orientujete v obytné normě? I zkušení museli odkrýt obrázkové nápovědy
Obytná norma je jedním z mála souhrnů požadavků, který byste si měli alespoň jednou prolítnout očima. A jestliže se do studia obytné normy příliš nehrnete, vyzkoušejte si náš dnešní kvíz, ve kterém jsme základní principy shrnuli a doplnili navíc i obrázky pro vaši lepší představivost.

KVÍZ: Které ovoce zlepšuje krevní tlak a po kterém uvidíte jako ostříž? Otestujte své znalosti ovoce a zeleniny
Že je ovoce a zelenina základem každé zdravé a vyvážené stravy, ví úplně každý. Najde se však také plno faktů, které vám tak jasné být nemusí. Otestujte své znalosti.

KVÍZ: Troufnete si správně určit prvky krovové soustavy? I zkušení kutilové se zarazí u obrázkové poznávačky
Dokážete určit správný název konstrukce a ukázat tak, že jste lepší než letití odborníci?

KVÍZ: Existují věci, které do kompostu nesmí. Většina lidí netuší, které to jsou
Co když do kompostu házíte něco, co tam nepatří? Existují potraviny i další věci, které nejenže tvorbu kompostu nepodpoří, ale mohou kompost zcela zničit.

KVÍZ: Poznáte nejznámější druhy stromů? Otestujte se, zda zvládnete učivo prvního stupně
Poznávat jednotlivé druhy stromů se učí děti už na základní škole. Pro vás by to tedy měla být hračka. Tak co? Víte, co je smrk a co jedle?

KVÍZ: Jak bydlí Leonardo DiCaprio, Arnold Schwarzenegger, Pamela Anderson a další? Přiřaďte hvězdy ke správnému domu
Že slavné osobnosti nebydlí v dvoupokojovém bytě v paneláku nejspíše nikoho nepřekvapí. Nahlédněte společně s námi pod pokličku slavných a zjistěte, jak dobře tyto hvězdy znáte.

KVÍZ: Znáte správná pojmenování střech? Sedlovou zná každý, mansardovou téměř nikdo
Dokážete určit správný název střešní konstrukce a ukázat tak, že jste lepší než někteří vystudovaní stavaři? Ne všichni zvládnou dojít až na konec dnešního kvízu bez jediné chyby.

KVÍZ: Víte, kde bydleli prezidenti Československé a České republiky? Přiřaďte k nim správné sídlo
Odhalili jsme zajímavá fakta a detaily, které oživí vaši představu o každodenním životě prezidentů a jejich bydlení. Nejenže se dozvíte nové informace, ale také si ověříte své dosavadní znalosti v této oblasti.

KVÍZ: Poznáte nejznámější české houby? Zkuste si, jestli přežijete návštěvu lesa
Mezi jaké houbaře se řadíte? Poznáte pouze bedlu a hřib nebo jsou vaše znalosti mnohem širší? Otestujte se v našem kvízu.