HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

KVÍZ: Budování za socialismu. Poznáte ikonické stavby z dob československého totáče?

Mnoho lidí vzpomíná na socialismus s jistou dávkou nostalgie. Na tehdejší módu, bydlení nebo například dlouho očekávanou dovolenou v Jugošce. Co ale takové budovy, které vyrostly v socialistickém Československu? Dokážete ty nejznámější z nich pojmenovat? Ověřte si své znalosti a paměť v našem kvízu.


Poznáte československé stavby z dob socialismu?
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: VitVit (Wikipedia CC 4.0) a Zdeněk Fiedler (Wikipedia CC 3.0) a Tomáš Ledl (Wikipedia CC 4.0)

Od realismu k brutalitě

Budovy postavené v socialistickém Československu nebyly ovlivněny pouze dobou, ale také samotnou ideologií. Cílem bylo vytvořit nové moderní město pro pracující třídu. Dominantním stylem byl socialistický realismus, který se vyznačoval jednoduchostí, monumentalitou a důrazem na funkčnost. Budovy byly často masivní, z betonu a bez výrazných estetických prvků, což mělo reflektovat ideál rovnosti a praktického přístupu k životu.

Později se rozšířil tzv. brutalismus, který také využíval beton, ale s důrazem na výrazné, často syrové struktury. Symbolem této éry se stala panelová sídliště, která ukazovala snahu o rychlé a levné řešení bytové otázky.

Dnes se na architekturu z dob socialismu nahlíží různorodě. Zatímco pro některé představuje nechtěnou připomínku totalitního režimu, jiní v ní vidí zajímavý kus historie a ukázku unikátního architektonického přístupu. Některá panelová sídliště procházejí rekonstrukcí a revitalizací, aby lépe odpovídala současným potřebám obyvatel, zatímco jiné budovy jsou srovnány se zemí.

SPUSTIT KVÍZ →

Pryč s nimi?

Co si o tom myslíte vy? Měly by být budovy, které byly postavené v éře socialismu, srovnány se zemí?

Ano, všechny. Hyzdí celé okolí.

6

Jen některé.

31

Ne, jedná se o kus naší historie.

110

P.S. Hledáte inspiraci pro Vaše bydlení? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
17.09.2024

Photocredit: VitVit (Wikipedia CC 4.0) a Zdeněk Fiedler (Wikipedia CC 3.0) a Tomáš Ledl (Wikipedia CC 4.0)

0