HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Socialistická výstavba. Na co se už zapomnělo a které prvky překonají i dnešní dobu

Za socialismu řada věcí nefungovala. Vlastně se dá říct, že velká většina věcí, ať už se jednalo o pětiletky nebo centrálně plánované hospodářství. To však nemusí nutně znamenat, že všechno, co tento režim přinesl, bylo špatné. V socialistické výstavbě se dokonce objevily prvky, které překonávají i dnešní dobu. Nevěříte? Přesvědčte se sami.


Socialistická výstavba. Na co se už zapomnělo a které prvky překonají i dnešní dobu
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Útvar rozvoje hlavního města Prahy

Mělo to i své výhody?

Když hodnotíme socialistickou výstavbu, často ji vnímáme v kontextu režimu. A není se čemu divit. Je velmi těžké oddělit jedno od druhého, už jen proto, že tehdejší režim byl propojen zkrátka se vším, co se v Československu dělo. I přesto se na výstavbu za socialismu zkusme podívat objektivně. Je totiž pravdou, že některé tehdejší prvky dávaly smysl a mohly by být inspirací i pro dnešní dobu. Pojďme se zaměřit alespoň na některé z nich.

Rychle a přesně

Po skončení druhé světové války se v Československu nacházelo pouze něco okolo čtyř tisíc bytů. To se však záhy změnilo, jelikož se během padesátých let začaly byty stavět ve velkém. Na to, kolik panelových domů bylo během socialismu postaveno, se můžete podívat zde. Pro tuto masovou výstavbu, která pokračovala i v dalších dekádách, byla neodmyslitelná prefabrikace. Stavba bytových domů probíhala za použití prefabrikovaných panelů, což umožnilo podstatně rychlejší výstavbu a do jisté míry také větší přesnost.

Panelové domy sice získaly pověst nudných a jednotvárných staveb, ale samotná technologie umožnila ubytovat tisíce lidí v relativně krátkém čase. Dnes se prefabrikace díky své rychlosti a přesnosti znovu vrací do módy a je tak pravděpodobnou budoucností moderního stavebnictví.

Prefabrikace je proces výroby stavebních dílů mimo staveniště, obvykle ve specializovaných továrnách. Tyto díly jsou následně transportovány na místo stavby, kde jsou sestaveny do finální podoby. Tento způsob urychluje stavební proces, zlepšuje kvalitu a často také snižuje náklady.

Ekologičtější než dnes

O ekologii se začalo v naší zemi mluvit ve větší míře až po revoluci, a především na začátku nového tisíciletí. Paradoxně byl však život lidí v Československu před rokem 1989 v některých ohledech mnohem ekologičtější, než je ten náš dnešní. Typickým příkladem je praní prádla. Většina panelových domů byla vybavena společnými prádelnami a sušárnami. Pračka, která byla na tehdejší poměry relativně drahou záležitostí, tak byla využita na maximum. Navíc se zde zpravidla nacházel také mandl na žehlení. Ačkoliv je tento způsob mnohem ekologičtější, mnoha lidem dnes, kdy mají svou vlastní pračku a často také sušičku, může připadat naprosto nemyslitelný a za žádných okolností by se k němu nevrátili.

Chcete vědět více o spotřebičích, které jsme používali za socialismu? Přečtěte si článek níže:

Pračky tančící po koupelně a sporáky s plynovou bombou. Spotřebiče z dob socialismu dnes budí úsměv na tváři

Se vším všudy

Jedním z mála přínosů socialistického plánování bylo propojení bytové výstavby s veřejnou infrastrukturou. Nově vznikající sídliště tak byla často stavěna s ohledem na potřeby obyvatel – součástí plánu byly školy, ordinace, sportoviště a obchody. Tento integrovaný přístup dnes často ve volně rostoucích čtvrtích chybí a nezřídka se tak stává, že se zde obyvatelé potýkají s nedostatkem služeb, školských zařízení a podobně.

Vzpomínáte si?

Pamatujete si ještě, jak vypadala domácnost za socialismu? Otestujte se v našem kvízu.

SPUSTIT KVÍZ →

Vrátili byste se k některému ze zmíněných prvků?

Ano, ke všem.

208

Ano, ale jen k některým.

325

Ne, k žádnému bych se nevracel/a.

51

P.S. Hledáte inspiraci pro Vaše bydlení? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
13.10.2024

Photocredit: Útvar rozvoje hlavního města Prahy

2

Vánoce za socialismu měly nezaměnitelné kouzlo. Prohlédněte si fotky plné nostalgie
Připomeňte si, jak vypadaly Vánoce za socialismu, a napište nám, na které věci vzpomínáte s nostalgií a na co byste raději zapomněli.

Bydlení za socialismu – jak vypadalo a kolik skutečně stálo. Nedostupné byty nejsou fenomén pouze dnešní doby
Připomeňte si pomocí fotografií bydlení za socialismu a napište nám, které věci vám chybí a na které se nevyplatí ani vzpomínat.

KVÍZ: Budování za socialismu. Poznáte ikonické stavby z dob československého totáče?
Vzpomínáte si na budovy, které vyrostly v socialistickém Československu? Dokážete ty nejznámější z nich pojmenovat? Ověřte si své znalosti a paměť v našem kvízu.

KVÍZ: Ceny za socialismu. Vzpomenete si, kolik stálo máslo, tatramatka nebo pivo?
Mléko v sáčku nebo tatramatku si pravděpodobně vybaví každý, kdo minulý režim pamatuje. Dokážete však ještě vylovit v paměti, kolik tyto věci stály? U některých možná ani nezaváháte, jiné vás však nejspíše překvapí.