HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Smotat dlouhou hadici tak, aby se nezasukovala, lze jednoduchou metodou. Málokdo ji však zná

Možná si teď říkáte, že smotat obyčejnou zahradní hadici je přece úkol, který zvládne každé malé dítě. A nebo ne? Už si vybavujete, jak se hadice brání tomu, aby vytvořila úhledný kruh a nekroutila se do tvaru osmičky? A když se pak s velkou slávou povede hadici smotat, tak při jejím rozmotávání vznikne obrovský chumel uzlů, které musíte pro změnu zase rozplést. Ano, už jistě víte, o čem je řeč. Proto se dnes naučíme jednoduchou metodu, jak smotat libovolně dlouhou hadici do úhledného kruhu, který se nezasukuje a půjde ho opět snadno rozmotat.


Návod, jak smotat dlouhou hadici
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Václav H. (se souhlasem)

Dlouhá měkká hadice jako nepřítel zahrádkáře

Některé krátké hadice, které jsou navíc již materiálově uzpůsobeny, se snadno samy vrátí do tvaru úhledného klubíčka. Stejně tak existují různé typy navijáků, které problém snadno řeší za nás. Problém však nastává v situaci, kdy je potřeba pracovat s delší hadicí, která je často vyrobena z měkčího materiálu, který se různě krabatí a láme. I takovou hadici o libovolné délce je ale možné velice snadno a bez urputné námahy smotat, a to metodou, kterou zvládne i malé dítě, pokud se ji naučí používat.

Za kolik korun se dá taková zahradní hadice aktuálně koupit, se můžete podívat zde.

Nerovný souboj, jehož vítězem bývá hadice

Základní problém dlouhé hadice je totiž právě hmota, která leží na zemi a přirozeně se snaží stáčet do kroužků tak, jak byla hadice původně smotána. Problém ale je, že při motání musíme jít silou proti této hmotě. Zahrádkář si pak často hadici různě popohazuje a snaží se ji pootáčet a na sílu namotat do kruhu. V tu chvíli ale dochází právě k nechtěnému sukování, které v danou chvíli ještě ničemu nevadí. Vadit začne ve chvíli, kdy chceme hadici znovu použít a zjistíme, že se z ní vytvořil chumel uzlů, které musíme pracně a zdlouhavě rozmotávat. Řešit to jde přitom snadno už při smotávání, a to tak, že samotné smotání jde velmi hladce a současně zabrání zasukování hadice. A co je podstatné, nemusíte kvůli tomu utrácet za žádnou pomůcku. Vše jde jen snadno rukama, pomocí správného postupu.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Starý kotel chtěli nahradit tepelným čerpadlem. Nyní litují

Základem je s hadicí se dohodnout a postupovat společně

Při navíjení se nabízí tvořit přímo kruhy pokládáním do kola tak, jak se hadice přirozeně smotává. V určitou chvíli to ale přestane jít. A to je ta chvíle, kdy většina zahrádkářů začne hadici lámat na sílu. Chyba. V tento moment přichází na řadu trik spočívající v podsunutí jednoho oka hadice nikoli vrchem, ale spodem. Tedy vytvořením reverzního oka, které se posléze položí na celé klubko. Následné vinutí může pokračovat standardním způsobem. O tom, které oko vytvoříme standardně a které pomocí reverzní metody, rozhodneme jednoduše tím, že cítíme, kudy se sama hadice tlačí. Kudy chce být srolována.

Na detailní fotonávod k našemu postupu se můžete podívat v galerii.

Vytvoření reverzního oka

Tak, jak držíme hadici oběma rukama a pokládáme standardní oka na zem, při potřebě vytvořit reverzní oko podsuneme levou ruku pod pravou a oko se vytvoří jakoby opačným způsobem. Jakmile vznikne, opět jej položíme na klubko s již smotanou hadicí. Takto můžeme postupovat až do konce. A je úplně jedno, jak dlouhá hadice je. Vytvořením reverzního oka uvolníme tenzi a motání může opět pohodlně pokračovat.

Výhoda reverzních ok při rozmotávání hadice

To podstatné však teprve přijde. Jakmile hadici po uložení opět po čase potřebujeme použít, pokud byla smotána naší metodou, nestane se, že by se zasukovala. Při rozmotávání stačí tahat jeden konec hadice tak, jak jsme zvyklí, a ta se bude přirozeně oddělovat od klubka.

i Video: Václav H. (se souhlasem)

Nezachytí se o zbytek hadice a nevytvoří se uzel. Zní to až neuvěřitelně, ale opravdu to funguje. Nezbývá, než vytáhnout hadici a jít si to vše na zahradu vyzkoušet. Věříme, že tento postup vám ušetří mnoho času a nervů při vaší práci na zahradě.

Připadá vám smotání hadice i tak zbytečně náročné? Podívejte se zde na aktuální ceny navijáků a vozíků na hadice, které vám celou práci výrazně ulehčí.

Vydáno dne:
08.06.2024

Photocredit: Václav H. (se souhlasem)

3

Vertikální záhon svépomocí: zahrádka, kterou můžete mít i na balkoně
I na balkoně si můžete vypěstovat zeleninu pro vlastní spotřebu. Poslouží vám k tomu vertikální záhon, který si snadno vyrobíte sami.

Vyvýšený záhon od A do Z – vše od založení až po pěstování domácí zeleniny
Vyvýšené záhony vypadají skvěle a šetří vaše záda při práci na zahradě. Jak založit vyvýšený záhon a co v něm pěstovat, se dozvíte v našem článku.

Vyvýšené záhony – proč je mít na zahradě a kdy jsou naopak ke škodě?
Jsou vyvýšené záhony vhodné právě pro vaši zahradu? Přečtěte si výhody a nevýhody, které s sebou přináší, a posuďte sami.

Málo známá přísada v hnojivu výrazně urychluje klíčení i růst. Nejvíc pomáhá hned na jaře
Rychle podpoří růst rostlin a zeleniny, zničí slimáky a dodá všechny potřebné živiny půdě. Tato téměř všemocná přísada v hnojivu je mezi zkušenými zahrádkáři běžná, málokterý začátečník ji však zná.

Opomíjený systém sám spolehlivě zalévá a hnojí rostliny. Stojí pár korun a hodí se všude
Jednoduchý a levný systém odvede velkou část práce za vás a postará se o pravidelnou a přiměřenou zálivku i hnojení vašich rostlin.

Nechali zahradní nábytek na dešti i slunci. Katka, Marie, Libor a Lucka ukázali, jak vypadá po letech
Když si kupujete zahradní nábytek, na fotkách i v hobbymarketu vypadá úžasně. Nás však zajímalo, jak takový zahradí set vypadá po několika letech provozu. Zjistili jsme, jaký nábytek by pro vás mohl být nejlepší volbou a kterému materiálu se raději vyhnout.

Komáři převzali kontrolu nad celou zahradou. Zoufalý zahrádkář neví, jak situaci řešit
Režiséři, kteří se specializují na horory, už představili světu nejeden film, který vychází z útoků všelijakých tvorů. Byli tu mravenci, pavouci, dokonce i ptáci.

Zahradní kolečko používá spousta lidí špatně. Správný způsob tlačení znají už jen na vesnici
Stačí malé změny, díky kterým se zbavíte bolesti zad po náročném dni na zahradě a díky kterým budete mít práci hotovou za jedno dopoledne.