HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Hnojivo na rajčata a papriky vyrobíte snadno pouze z vody a mléka. Jeho výroba trvá pár minut a úroda bude dvojnásobná

Proč kupovat drahé hnojivo v obchodě, které navíc obsahuje velké množství chemie, když si můžete doma vyrobit přírodní hnojivo doslova za pár minut? Navíc k výrobě budete potřebovat pouze vodu a jednu další přísadu, kterou má doma každý. Přinášíme jednoduchý návod na hnojivo, po kterém budete mít dvojnásobnou úrodu, a navíc vás zbaví otravných škůdců.


Domácí hnojivo ze dvou přísad si vyrobíte za pár minut. Úroda bude dvojnásobná
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Tereza Š. (se souhlasem)

Pouze dvě přísady, které má každý doma

Kdo by si pomyslel, že tajnou přísadou, kterou stačí pouze smíchat s vodou a je z ní účinné hnojivo, je obyčejné mléko. To se nemusí nutně hodit pouze do kávy nebo do cereálií, ale může posloužit i nejednomu zahrádkáři. Zřejmě nikoho nepřekvapí, že je mléko plné vápníku, ale mimo to také draslíku, fosforu, vitaminu B a dalších minerálů a důležitých látek, které nejsou zdravé jenom pro nás, ale podporují také růst rostlin. Mimo to, že hnojivo z mléka pomáhá růstu rostlin, účinně bojuje také proti nejrůznějším škůdcům a chorobám, které mohou rajčata, papriky, ale i další zeleninu napadnout.

Výroba zabere sotva pět minut

Mimo mléko je jedinou další surovinou voda, která by měla být v ideálním případě dešťová. Tu však ne každý má možnost získat, proto postačí kohoutková voda, kterou necháte alespoň pár dní odstát. To umožní rozptýlení chemických látek, jako je chlor či fluorid, a voda tak bude k rostlinám šetrnější.

Co se týká samotného mléka, zde platí, že čím větší obsah tuku má, tím lépe. Zároveň v žádném případě nesahejte po ochucených mlékách a podobně. Pokud je mléko několik dní po záruce, nic se nestane. Zkyslému nebo zkaženému mléku se však raději vyhněte.

Jaký je ideální poměr přísad?

S poměrem vody a mléka se dá pracovat, avšak ideální je poměr 10 : 1, tedy deset litrů vody na jeden litr mléka. Samozřejmě nemusíte dělat hnojiva hned tolik najednou. Jednoduše stačí dát desetkrát více vody, než jste dali mléka. Na samotné přípravě není nic složitého, stačí obě suroviny pořádně promíchat a už můžete zalévat.

Porovnali jsme speciální hnojiva na orchideje. Často jde jen o předražené balení s horším účinkem

Zalévejte i stříkejte

Aplikace tohoto zázračného hnojiva může proběhnout dvojím způsobem. Hnojivem můžete rostliny zalévat, a to rovnou ke kořenům. Zálivka však nesmí probíhat příliš často. Postačí 4x do měsíce, nejvýše tedy jednou za týden.

Druhou variantou je nalít vyrobené hnojivo do rozprašovače a rostliny jím stříkat. Zde může být hnojivo klidně o něco koncentrovanější. Vždy však musí být v hnojivu více vody než mléka. Maximum je 2 : 1 ve prospěch vody. Postřik poté aplikujte na listy. Jedná se o ideální prevenci před napadení škůdci.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

Nic se nemá přehánět

S hnojivem vyrobeným z mléka a vody to však zbytečně nepřehánějte, jelikož mléko by mohlo začít po nějaké době nepříjemně zapáchat. Pokud tedy zůstaly na listech viditelné stopy po postřiku, které jsou zřetelné i půl hodiny až hodinu po aplikaci, otřete tyto stopy vlhkým hadříkem.

Pokud dodržíte pokyny i dávkování, nejde na tomto hnojivu nic zkazit. Použití mléka jako hnojiva je osvědčená metoda, kterou používaly již naše babičky. Zaručeným výsledkem bude zdravá a bohatá úroda. Vyzkoušejte tuto jednoduchou metodu a uvidíte sami, jaký zázrak může mléko s vašimi květinami i zeleninou udělat.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Řešíte zahradu nebo vybavení kolem domu? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
18.07.2024

Photocredit: Tereza Š. (se souhlasem)

2

Vyvýšené záhony – proč je mít na zahradě a kdy jsou naopak ke škodě?
Jsou vyvýšené záhony vhodné právě pro vaši zahradu? Přečtěte si výhody a nevýhody, které s sebou přináší, a posuďte sami.

Ověřené tipy, jak na slimáky na zahradě. Vyzkoušeli jste už všech 20?
Jak bojovat proti slimákům na zahradě? Inspirujte se našimi 20 metodami v článku.

Jak správně založit a udržovat kompost nám prozradil zkušený zahrádkář
Přečtěte si krátký návod na tvorbu rychlého kompostu svépomocí. Na vaší zahradě může stát do 19 dní.

Málo známá přísada v hnojivu výrazně urychluje klíčení i růst. Nejvíc pomáhá hned na jaře
Rychle podpoří růst rostlin a zeleniny, zničí slimáky a dodá všechny potřebné živiny půdě. Tato téměř všemocná přísada v hnojivu je mezi zkušenými zahrádkáři běžná, málokterý začátečník ji však zná.

Opomíjený systém sám spolehlivě zalévá a hnojí rostliny. Stojí pár korun a hodí se všude
Jednoduchý a levný systém odvede velkou část práce za vás a postará se o pravidelnou a přiměřenou zálivku i hnojení vašich rostlin.

Častou chybou při pěstování muškátů je špatný rozestup. Má zásadní vliv na výsledek
Vše, co muškáty potřebují, na jednom místě. A laicky i pro ty z vás, kteří se zahrádkařením teprve začínáte.

Porovnali jsme speciální hnojiva na orchideje. Často jde jen o předražené balení s horším účinkem
Reklama funguje a lidé si stále častěji kupují věci, které ačkoli stojí více peněz, obsahují pouze dobrý pocit a víru. Mnohé z nich dokonce za vyšší cenu nabízí horší službu než jejich levnější alternativa.

O šeříku se říká, že je na migrénu účinnější než Ibalgin. Zjistili jsme, jak je to doopravdy
Málokdo si o šeříku zjistí před zasazením potřebné informace. Kromě svého půvabného vzhledu láká mnoho domácností i svými ozdravnými účinky. Ty však byly prokázány pouze u mála provedených studií.

Klíšťata se mohou dostat až k vašemu domu. Zabránit jejich vstupu na zahradu lze přitom velmi jednoduše
Jejich řady rostou a jsou stále nebezpečnější. Klíšťata tak bohužel neznamenají pouze drobnou nepříjemnost, ale mohou způsobit i vážné zdravotní problémy. Jak zabránit jejich vstupu na vaši zahradu?