HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

„Saunu jsme koupili přímo od výrobce za třetinu ceny,“ pochvaluje si spokojený majitel

Pořízení vlastní sauny je snem stále většího množství domácností. Hodně lidí však nakonec ze svého plánu upustí, jakmile zjistí, že se nejedná o žádnou levnou záležitost. Připravili jsme proto pro vás rozhovor s mužem, který našel cestu, jak pořídit kvalitní dřevěnou saunu pro 6 lidí za pouhý zlomek ceny, než je běžné. Jak si sám pochvaluje, sauna funguje skvěle a v ceně dodávky dostal rovnou i saunová kamna a veškeré vybavení.



VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jiří R. (se souhlasem)

Jak vás vůbec napadlo pořídit si vlastní saunu?

Bylo to někdy kolem roku 2021, kdy byla kvůli omezením zavřena wellness centra. My jsme byli tou dobou zvyklí chodit s přáteli každý týden do sauny, ale najednou to nebylo možné. Tak jsme začali přemýšlet, co s tím.

A k čemu jste došli?

Od začátku nám bylo jasné, že se nevyhneme pořízení vlastní sauny, kterou umístíme na pozemek jednoho z nás a tam se budeme scházet. Na tom jsme se shodli velmi rychle. Problém ale byl, kde saunu sehnat za nějaké rozumné peníze. Poptali jsme pár prodejců, ale přišlo nám, že ta cena je opravdu přehnaná.

Jak se ty ceny pohybovaly?

Když se posčítalo vše, co potřebujeme, tedy samotná sauna, stříška proti dešti, vybavení sauny a kamna, tak to bylo ve statisících korun. Což nám přišlo už docela dost (na aktuální srovnání cen sudových saun se můžete podívat zde - pozn. redakce). Proto jsme zvažovali, jak se situací naložit. Napadlo nás, že bychom si mohli saunu postavit svépomocí. Zas tak složitě to nevypadalo.

A do toho jste se pustili?

Ne, nakonec jsme došli k závěru, že nemáme čas pouštět se do takového projektu. Chtěli jsme to mít rychle vyřešeno, saunu hotovou, a moct ji používat. Ne strávit zbytek roku tím, že budeme shánět materiál a stavět si ji po kouskách. Věděli jsme, že jediná cesta bude saunu někde koupit a tak jsme začali pátrat dál.

Tuším, že jste nakonec něco našli. Je to tak?

Po chvilce hledání přišel zajímavý nápad, který přijde asi mnohým docela ujetý. A to objednat saunu na aliexpresu. Ono jako ruku na srdce, když jsem se díval na tu nabídku a porovnával to s tím, co prodávají někteří prodejci u nás, dospěl jsem k názoru, že je to dost možná to samé. Vypadaly zkrátka úplně stejně.

To zní jako dost odvážný nápad. Šli jste do toho?

Ano, riskli jsme to a po chvilce dopisování si s Číňany, abychom zjistili, co přesně potřebujeme, jsme měli rozhodnuto. Zvolili jsme sudovou saunu pro přibližně 6 lidí vyrobenou tak, aby neměla odpočívací komoru, protože to jsme nepotřebovali. A tam už v ceně byla elektrická kamna, nicméně to jsme řekli, že nechceme. Dali nám proto místo nich kamna na dřevo. Příplatek za to žádný nebyl.

Proč jste chtěli raději kamna na dřevo?

V první řadě máme k dispozici docela dost dřeva, takže se to přímo nabízelo. No a za druhé jsme si nebyli jisti, jestli elektroinstalace utáhne provoz saunových kamen. Nechtěli jsme to riskovat. Proto kamna na dřevo byla jasnou volbou. Přestože jsme z toho byli trochu nervózní, protože jsme nevěděli, co od toho čekat.

A tak jste udělali objednávku?

Přesně tak, objednali jsme a zaplatili jsme fakturu, která byla v přepočtu na koruny právě něco kolem těch 60 tisíc korun. Přišlo mi to skvělé, ale měli jsme samozřejmě trochu toho očekávání, co že nám to vlastně přijde. Nebyli jsme si jistí, jestli to byl dobrý nápad. Prodejce saunu pro nás vyrobil a zabalil a napsal nám, že si ji můžeme odvézt.

Můžete odvézt?

Ano, přesně tak. Ale jak se ukázalo, nebylo to nic složitého. K dispozici je spousta firem, které zajišťují přepravu. Dají se najít. Tak jsme jednu takovou firmu oslovili a požádali o převoz. Nebylo nijak složité to vyjednat a ani to nebylo až tak drahé. Platili jsme tuším něco kolem 10 tisíc korun. S tím, že jsme zvolili transport lodí. To trvá sice docela dlouho (bylo to víc jak měsíc), ale je to velice levné. Což opravdu bylo, protože hmotnost zásilky byla asi 200 kilogramů, možná i víc.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

To je docela velká tíha. Měli jste vymyšlené, jak s tím budete manipulovat?

Neměli. Ale nebyl to problém. Po tom měsíci zásilka dorazila do Česka. Ozvala se nám zase přepravní firma a ptali se, kam nám to mají dovézt. Přijel náklaďák a vyložil nám vše přímo na místo, kde jsme chtěli. Byly to dvě nebo tři takové veliké dřevěné krabice. Tak jsme je otevřeli a v nich byla seskládaná již kompletní sauna. Bylo to skoro neuvěřitelné, že se dala takto snadno přepravit.

Takže jste si ji sami poskládali?

Ano, ale to bylo velice jednoduché. Asi jako když se sestavuje ikea. Ani nevím, zda tam byl u toho návod, jelikož se nabízelo celkem intuitivně, co kam patří. A tak v pár lidech bylo dílo za několik hodin hotovo. Včetně instalace kamen. A tak přišla první zkouška sauny. Zatopili jsme.

i Video: Jan D. (se souhlasem)

Jaký byl dojem z prvního zatopení?

Nic moc. Kamna totiž byla natřena jakousi černou barvou, která se z nich kompletně celá sloupala. To jsme na to koukali jako blázni a říkali jsme si, kde asi udělali soudruzi z Číny chybu (smích). Nicméně se ukázalo, že jakmile se vše sloupalo, už byl klid. A tak kamna už nebyla černá, ale začala být klasicky kovově stříbrná. To nám nějak moc nevadilo. Udělána jsou skvěle, vše fungovalo jak má.

Jak dlouho trvalo saunu roztopit?

Je to tak asi kolem 40 minut. Je potřeba jí pořádně naložit dřevem a nechat rozjet. Pak už stačí jen udržovat oheň, aby zůstala provozní teplota. Ve výsledku nás to velmi překvapilo. Čekali jsme, že to bude mnohem horší a že se bude roztápět déle. Moc si to pochvaluji a mohu opravdu každému doporučit, že sauna na dřevo je dobrá volba.

Takže vše dobře dopadlo?

To bych tak úplně ještě neřekl. Když jsme zatopili po několikáté, přestalo to fungovat a začal jít kouř do sauny. Jako by se ucpal komín. Přišlo nám to divné. Načež jsme se rozhodli že budeme muset z něj odmontovat takový ten kryt proti dešti a podívat se, jestli se v komíně něco nešprajclo. Co jsme však uviděli vevnitř, co se nám nechtělo věřit.

Přístřešek, venkovní sauna a udírna. Starostlivý otec Ivan překvapil svoji rodinu novou zahradou

Tak to jsem teda napnutý. Povídejte.

No, byla tam jakási mřížka, která nevím k čemu měla sloužit, takové sítko. A samozřejmě bylo ucpané sazemi. Vůbec nechápu, co si výrobce myslel, jak bude taková věc fungovat. Tohle fakt doteď nepochopím.

Vyřešili jste to nějak?

Vyřešili jsme to velice snadno, mřížku jsme odtud vyřízli. Od té doby je klid a sauna funguje naprosto bez problémů několik let. Nenarazili jsme na žádný další problém.

Vidím, že na sauně jsou nějaké akumulační desky, ty byly také součástí dodávky?

Ne, ale to mi připomíná, že součástí dodávky byly také lávové kameny. Bylo na nich napsáno, že jsou originál finské lávové kameny. Rozumíte, vyrobeny ve Finsku. Tedy vyrobeny, spíše vytěženy řekl bych. Přišlo mi děsivé, že by se ve Finsku vytěžil kámen, pak se poslal do Číny a odtud by ho poslali zase do Česka. A tak abych řekl pravdu, nějak jsme doufali a stále doufáme, že nás výrobce v tomto směru podvedl a poslal nám aspoň čínské kameny (smích). Protože to je přece jedno, odkud jsou. Dali jsme je na kamna, jak mají být, a fungují skvěle.

A jak fungují ty boční akumulační desky?

Ty jsme také přidali dodatečně. Lepší stabilizují teplotu sauny. Když se jednou natopí, tak pak hřejí. To je skvělá věc, protože se pak už nemusí tak moc přikládat.

Jak jste vyřešili osvěžovací bazének?

Kamarád měl k dispozici volnou starou vanu, tak nám jí věnoval. Její umístění už bylo součástí úpravy celého wellness prostředí kolem sauny. Postavili jsme si zde totiž takovou příjemnou terásku, na kterou se mohou dávat lehátka.

Dívám se na to. To jste dělali sami?

Ano, sami, nebylo to zas tak složité. Po sestavení prken na terasu se ponechala díra a do té se zasadila vana. Ta má odtok do vsaku, takže když se vypustí, prostě se to vsákne pod terasou. A nebo se voda může roznášet po zahradě a zalít s ní stromy.

Jeden strom vidím přímo tady.

Je to tak, bylo nám líto jej uříznout, tak jsme ho tu nechali a roste tu jako takové saunovací zátiší. Bylo to dobré rozhodnutí a byla byl velká škoda ho tu teď nemít.

Kde berete vodu, kterou napouštíte do ochlazovací vany?

To je dobrá otázka. Jsou tu u chaty podzemní nádrže na dešťovou vodu. Tak jsme tam spustili čerpadlo a to se vždy jen zapne a vodu přečerpá do vany. Není to nic složitého. Pokud se jedná o saunování v letním období, občas nahážeme do vany ještě namražené pet lahve s ledem. Ty vodu krásně dochlazují a tak vše funguje tak, jak má.

A co další vybavení sauny, jako třeba lehátka?

Ta jsme koupili někde na internetu a byla docela levná. To se bohužel projevilo po čase. Tedy asi po roce provozu se začala rozpadat a tak se občas stane, že někomu rupne pod zadkem. To není ideální situace. A tak nyní řešíme pořízení lehátek nových a kvalitnějších. Do té doby jsme lehátka nahradili rybářskými židličkami, které také fungují skvěle.

Říkáte, že sauna je pro 6 lidí. Už vás tam tolik někdy bylo?

Samozřejmě. Pokud tam je 6 lidí, tak čtyři sedí a dva se zasunou dozadu ke kamnům. Ti tam pak přirozeně vydrží nejkratší dobu (smích). Ale celkově je teplo v sauně celkem rovnoměrně rozloženo, takže to je na pohodu. Pokud ale do sauny přijdou třeba jen dva lidé, tak si mohou oba lehnout a to je pak největší komfort.

Má sauna nějaké neduhy, na které byste chtěli upozornit?

Ani ne, snad jen že v létě se tu trochu rojí komáři. Ale to je kvůli vlhku. To jsme ještě nevymysleli jak řešit. Možná na něco časem přijdeme a nebo možná nám něco poradí čtenáři? Byli bychom rádi. Venku se těžko komárů zbavuje nějakými repelenty a tak podobně.

Jak často saunujete?

Musím říct, že dost často. Před časem jsem si myslel, že dávat saunu je zdravé pouze tak jednou maximálně dvakrát do týdne. Vyvedl mě ale z omylu rozhovor s nějakým pánem, který říkal, že ve Finsku dělali anketu. Ptali se lidí, jak často saunují a zjistili, že ti, kteří saunují obden, jsou na tom zdravotně lépe než ostatní. A pak ještě jedno zajímavější zjištění, že ti, kteří saunují každý den, jsou na tom úplně nejlépe. Aspoň co se týkalo kardiovaskulárních onemocnění. To mi přijde inspirativní, a tak to moc nešetříme. Pokud je čas a chuť, vždy se tu někdo objeví.

Tak ať si i nadále saunu užíváte. Díky za rozhovor.

Není zač. A pokud mohu poradit čtenářům něco ze zkušenosti, tak ať neváhají a saunu si také pořídí. Je to jedna z mála věcí, které budou opravdu pravidelně používat a dává to velký zdravotní smysl.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Řešíte zahradu nebo vybavení kolem domu? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
05.07.2024

Photocredit: Jiří R. (se souhlasem)

18

Finská sauna ve Finsku. Tu prostě musíte navštívit!
Finská sauna prostě patří k finské kultuře. Tuto novou veřejnou saunu můžete navštívit v Helsinkách nebo v naší fotogalerii. Užijte si odpočinek a relaxaci.

Stavba maringotky svépomocí do půl milionu se saunou – v blízkosti přehrady Les Království
Jaké materiály byly použity na stavbu maringotky svépomocí za 500.000,- Kč? Přečtěte si článek se všemi informacemi.

Rodina Novotných si postavila fenomenální saunu u Hradce Králové
Má váš pozemek také skrytý potenciál? Klára s otcem ho využili na maximum a vybudovali zde saunový ráj. Přečtěte si soupis materiálů, které ke stavbě saun použili.

Klíšťata se mohou dostat až k vašemu domu. Zabránit jejich vstupu na zahradu lze přitom velmi jednoduše
Jejich řady rostou a jsou stále nebezpečnější. Klíšťata tak bohužel neznamenají pouze drobnou nepříjemnost, ale mohou způsobit i vážné zdravotní problémy. Jak zabránit jejich vstupu na vaši zahradu?