HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Lidové vytápění celého domu. Stojí 1,2 Kč za 1 kWh a nikdo vám ho nezakáže

Dřevo zůstává stále jedním z nejlevnějších způsobů vytápění. A jak by řekl největší český génius Jára Cimrman: Můžeme o tom diskutovat, můžeme o tom vést spory, můžeme s tím i nesouhlasit, ale to je všechno, co se proti tomu dá dělat. Příznivá cena navíc není to jediné, díky čemu topení dřevem strčí například elektřinu nebo plyn do kapsy.


Vytápění dřevem stále zůstává nejlevnější variantou
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Se souhlasem majitele dřevostavby

Zakážou vám topit dřevem?

Patrně každý už postřehl nekonečné diskuze o nejrůznějších zákazech uhlí, plynových kotlů, krbů, nebo dokonce tepelných čerpadel. Ať už jsou více či méně pravdivé nebo se jedná o úplné výmysly, jedno je jasné. Topení dřevem vám zcela jistě nezakážou. Dřevo je totiž biomasa, jejíž využití k vytápění Evropská unie i Česká republika podporuje.

Navíc moderní krby i krbové vložky s výměníkem musí splňovat přísné emisní normy. Tato zařízení jsou velmi efektivní, jelikož mají velkou účinnost při malé spotřebě paliva. Z toho důvodu je tento způsob vytápění brán nejen jako ekonomický, ale také jako ekologický.

Vysokým cenám i výpadku elektřiny se můžete jen smát

Nespornou výhodou topení dřevem je velká míra nezávislosti. Ta se hodí, když například dojde k nejrůznějším výpadkům elektřiny nebo když je nedostatek plynu na trhu. V tu chvíli nemusíte zůstat bez topení ani teplé vody. Stačí pouze zatopit v krbu nebo krbové vložce.

Právě z těchto důvodů je vhodné mít krb nebo krbovou vložku alespoň jako záložní topný zdroj. Pokud si nakoupíte dřevo do zásoby, můžete být klidní také ohledně růstu cen. V případě, že cena elektřiny či plynu závratně vyletí, můžete pohodlně přejít na topení dřevem. Vůbec nejlepší situace, která pro vás může nastat, je ta, že máte vlastní les. V takovém případě je pro vás topení dřevem bezkonkurenčním způsobem vytápění.

Topení dřevem vám vylepší energetický štítek

Topení v krbové vložce či krbu se nevyplatí pouze kvůli nízké ceně nebo energetické nezávislosti. Může také pozitivně ovlivnit průkaz energetické náročnosti budovy (PENB). Ten hodnotí energetickou náročnost budovy na základě několika faktorů, včetně topných systémů, způsobu ohřevu vody, větrání, osvětlení atd. Vzhledem k tomu, že krby a krbové vložky využívají jako zdroj tepla dřevo, tedy biomasu, může být energetický štítek díky krbové vložce v domě pozitivně ovlivněn. V PENB se také odrazí nízká spotřeba energie na vytápění, kterou zajistí právě topení dřevem.

Kalkulačka: cena palivového dřeva – kolik zaplatíte za 1 kWh

A na kolik vás tedy vyjde?

K tomu, abychom zjistili, na kolik nás vyjde 1 kWh tepla získaná topením v krbové vložce s výměníkem, musíme znát cenu palivového dřeva. Určit ji však není tak snadné. Liší se totiž podle toho, o jakém dřevu je řeč. Tvrdé dřevo, jako je například buk, bude jistě dražší než měkčí dřevo, například smrk. Vezměme tedy zlatou střední cestu a počítejme s průměrnou cenou dřeva 2 000 Kč za kubík.

K vytápění je nejčastěji používáno dřevo o vlhkosti okolo 20 %. Průměrná výhřevnost dřeva je 2 000 kWh na kubík. Abychom zjistili, na kolik nás vyjde 1 kWh, musíme vydělit cenu za kubík výhřevností jednoho kubíku. Výpočet proto bude následující:

Cena za 1 kWh = 2 000 Kč ÷ 2 000 kWh = 1 Kč/kWh

Ještě však musíme vzít v potaz účinnost krbové vložky s výměníkem, která pochopitelně není stoprocentní. I přesto je zde účinnost poměrně vysoká, a to okolo 80 % a výše.

Cena za 1 kWh = 1 Kč/kWh ÷ 0,80 = 1,25 Kč/kWh

Cena za 1 kWh tepla získaného v krbové vložce s výměníkem tak vyjde zhruba na 1,25 Kč. Samozřejmě okolo zpracování a dovozu dřeva je ještě plno práce a výdajů, i po jejich započtení však vychází dřevo stále jako jedno z nejlevnějších vytápění.

Jaké jsou alternativy ke krbové vložce? Na ceny tepelných čerpadel se můžete podívat zde. Srovnat s plynovými kotli je můžete tady.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

O jakém výměníku je řeč?

Výměník, který je uvnitř krbové vložky, je nahříván ohněm a následně předává získané teplo do vody, jež proudí ve výměníku. Předání tepla probíhá buď přímým kontaktem s ohněm nebo přes stěny. Takto ohřátá voda je přesunuta do akumulační nádrže, kde je připravena k využití. Získané teplo nemusí být využito pouze k vytápění, ale také k ohřevu teplé užitkové vody. Výhodou tohoto systému je, že dokáže rychle vyhřát celý dům a hřeje ještě dlouho poté, co přestanete topit.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Zajímáte se o moderní způsoby vytápění a výrobu energie svépomocí? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
24.07.2024

Photocredit: Se souhlasem majitele dřevostavby

2

Palivové dříví v Česku je rekordně drahé. Můžeme očekávat zlepšení?
Ač je Česká republika a celá střední Evropa více méně soběstačná, je obětí cenových turbulencí ve světě. Jaký dopad má kolísání cen dřeva na podnikání v České republice?

Zakáže skutečně Evropská unie kotle a kamna na dřevo?
Spalování palivového dřeva je extrémně emisní, tvdí zahraniční studie. Chystá se zákaz krbových kamen a kotlů na dřevo?

Za rok protopí 6 300 Kč. Krbové vložky v nízkoenergetických domech mají význam
Rodina snížila své náklady na vytápění domu téměř o dvacet tisíc korun. Jak se jí podařilo vytápět jen za necelé tři tisíce ročně?

Kolik peněz si připravit na topnou sezónu 2024?
Zpracovali jsme pro vás jednoduchý přehled, ve kterém se dozvíte, na kolik vyjde topení dřevem, uhlím, plynem nebo elektřinou.

Kolik zaplatíte za 1kWh tepla v 2024? Srovnali jsme uhlí, plyn, dřevo a elektřinu
Věčná otázka přicházející s každou zimou se dostává na scénu i letos: Čím je nejlepší topit? Je lepší zvolit uhlí, dřevo, plyn nebo elektřinu?

Mají krbovou vložku a tepelné čerpadlo vzduch-voda. Za energie platí 3 000 Kč měsíčně
Kristýna s Patrikem vsadili na tepelné čerpadlo vzduch-voda v kombinaci s rohovou krbovou vložkou a teplovodním podlahovým vytápěním. Jejich roční spotřeba elektřiny tak nepřesáhla 4 MWh.

Kradli mu dřevo rok co rok. Naštvaný chatař situaci vyřešil jednou provždy
Krádež palivového dřeva zažil skoro každý, kdo jej využívá k topení. Zejména na odlehlých místech, kde nemáme situaci stále pod kontrolou, se sem tam nějaké to polínko ztratí.

KVÍZ: Které kotle zakážou a jaké dřevo má největší výhřevnost? Otestujte své znalosti ohledně topení dřevem
Topení dřevem není žádnou novinkou. I přesto jsou kolem něj otázky, ve kterých nemají jasno ani ti, kteří topí dřevem desítky let. Jak jste na tom se svými znalostmi vy?

Na zákaz některých kotlů od 1. září lze vyzrát překvapivě snadno
Každý, kdo má doma starý kotel spadající do nízkých emisních tříd, tedy takový, který lidově řečeno hodně kouří, bude nucen tento starý kotel od 1. září tohoto roku nahradit jiným topným systémem modernějšího formátu.

Starý zakázaný kotel lze nahradit systémem, který topí jen za 1,80 Kč na kWh
Náhradě starých kotlů za nové se nevyhneme, a tak v našem seriálu s poradenstvím ohledně této problematiky přinášíme další z řady řešení, jak si s touto výzvou poradit tak, abychom na ní neprodělali.