HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Lidé platí za izolace svých domů statisíce. Kvůli chybám však často úspora nepřichází

O tom, že kvalitně zaizolovaný dům je základ, slyšel v dnešní době už asi každý. Ještě před pár lety bylo běžné, že v zimě velká část energie unikala z domu ven, nebo se naopak v létě dostávala dovnitř, aniž by tam byla vítána. Dnes však každý ví, že pokud se dům zaizoluje kvalitně, přinese to úsporu, která náklady na izolaci mnohonásobně vrátí. Problém však je, že se lidé do této výzvy často pouští s neznalostí, případně si vyberou firmu, která jim jaksi zapomene říct vše podstatné. Výsledek je pak tristní a místo očekávané úspory vám zbydou oči pro pláč.


Lidé dělají při izolaci domu chyby, které se jim prodraží
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: KRULICH Stavby domů (Flickr CC 2.0) a Shutterstock

Dáme hodně izolace a máme hotovo

To je bohužel představa velkého množství lidí, kteří si plně neuvědomují, jak složité téma samotná aplikace izolace na rodinný dům je. Představa, že jednoduše naskládáme polystyren nebo jiný izolant na stěny domu a rázem tím snížíme jeho tepelné ztráty, je sice pěkná, v praxi ale zcela nefunkční. Ukazuje se totiž, že samotná izolace stěn, ať už jakýmkoli izolantem, má pouze malý vliv na dosažený výsledek. To podstatné leží někde docela jinde.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Kombinací akumulačních kamen a podlahovky protopím 6 000 Kč ročně, pochvaluje si majitel novostavby

Když úspora stále nepřichází

Velké množství tepla se z domu totiž ztrácí nejen stěnami, ale také střechou. Zní to poměrně srozumitelně a jasně. Přesto mnoho lidí, jež si provádí zateplování samo, zapomene na fakt, že i tuto část domu je nutné dobře zaizolovat. Pokud to neudělají, izolace samotných stěn v podstatě postrádá větší smysl, jelikož veškeré teplo unikne střechou. Co je ale horší, není to jen o úniku tepla, ale také o vniku tepla. Což je věc, kterou řeší lidé zejména v letním období. Horka, kterým jsme vystavovaní v poslední době, jsou bezprecedentní.

Klíčové chyby při izolování podkroví

Izolace střechy, tedy konkrétně podkroví, tak, aby nedocházelo k únikům tepla v zimním období, je zásadní věc, kterou je nutné si ohlídat. Co však mnohdy bývá zapomenuto, je fakt, že izolace slouží nejen v zimě, ale také v létě. A jak se ukazuje, právě přes špatně zaizolovanou střechu se do domu dostává nejvíce nežádoucí tepelné energie zvenku. V případě, že řešíme izolaci domu pro zimní období, je relativně jedno, jakou izolaci v podkroví použijeme. Podstatné je, laicky řečeno, aby zkrátka dobře izolovala, tedy nepropustila teplo.

Pokud ale řešíme problém přehřívání domu v létě, je to úplně jiná písnička. V tuto chvíli musíme velmi pečlivě volit, kterou izolaci použijeme. Zcela nevhodné jsou lehké izolace, tedy takové, které mají nízkou objemovou hmotnost. Ty v letním období z hlediska komfortu bydlení v podstatě téměř nefungují. Naopak je nutné volit izolace s co nejvyšší objemovou hmotností, typicky foukanou celulózu či dřevovláknitou izolaci, která je dostupná také ve formě foukané či pevné.

Dům obalený ze všech stran, úspora stále nikde

Dostáváme se ke klíčové části procesu izolace domu. Pokud se na dům podíváme pomocí termokamery, uvidíme možná to, co jsme úplně nechtěli. Zjistíme starou známou pravdu, že místem největšího úniku tepla z domu jsou jednoduše otvorové výplně. Tedy okna a dveře. Je až s podivem, kolik lidí si je schopno velmi pečlivě zaizolovat svůj dům ze všech stran, ale neuvědomí si, že největší tepelné ztráty nejsou zdmi, nýbrž okny.

V dřívějších dobách izolační skla pochopitelně neexistovala. Lidé si proto dávali do domů jen malá okýnka, která můžeme vidět při pohledu na tradiční staré roubenky. Dnešní technologie moderních oken však umožňují zajistit i v oknech izolaci na tak kvalitní úrovni, že nedochází takřka k žádným zásadním tepelným ztrátám. Je však potřeba vědět, jak na to.

Ušetřili jsme na oknech, budeme mít na dovolenou

Okna nejsou obecně zrovna levnou záležitostí a udělat kompletní výměnu oken v celém domě se může prodražit. Bohužel pokud chceme dům zaizolovat, nevyhneme se tomu. Nutností je zde ale dbát nikoli na konkrétní typ oken, ale na typ zasklení. Důležité je, aby okna disponovala větším množstvím skel a byla optimalizována právě pro maximální tepelnou izolaci. To si snadno prověříte u dodavatele vašeho okna nebo samotných skel. Trojsklo by v tomto případě mělo být naprostou samozřejmostí. Úspora, kterou zajistí izolační sklo oproti klasickému, je dramatická. Peníze, které na tomto místě utratíte navíc, se proto vrátí záhy.

Máte v oknech trojsklo nebo jen dvojsklo? Rozdíl je zásadní a poznat to lze jednoduchou metodou

Obstojí izolace v letních vedrech?

Ačkoli lidé nejčastěji řeší izolaci v zimním období, aby nemuseli přeplácet za topení, kvalitně provedená izolace dává smysl i v létě. Zejména při extrémně vysokých teplotách je možno dům ochránit natolik, že v něm zůstává příjemná teplota po celý den, a to bez nutnosti využití klimatizace. Jak toho dosáhnout? Podstatou je mimo zmíněného kvalitního zaizolování stěn zejména právě dobrá izolace oken. To jest využití izolačního skla v oknech. To samo o sobě však není vše, jelikož jakmile do takových oken zasvítí slunce, dojde ke skleníkovému efektu a máme doma saunu.

Před tato izolační skla je tudíž potřeba instalovat předokenní žaluzie. Kombinace izolačních skel s předokenními žaluziemi se ukazuje jako mimořádně účinná. Žaluzie brání vniku světla způsobujícího skleníkový efekt. Izolační sklo pak brání vniku samotné tepelné energie. Souhra těchto dvou ochranných vrstev zajistí, že po návratu z práce vás doma přivítá příjemný chládek.

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
26.08.2024

Photocredit: KRULICH Stavby domů (Flickr CC 2.0) a Shutterstock

7