HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Oba jsou „panelákové děti“. Na stáří se rozhodli postavit si moderní bungalov navržený na míru

Oba vyrůstali v paneláku a v dospělosti vychovávali své děti v menším bytě. S přibývajícím věkem si však manželé čím dál více uvědomovali, že chtějí od života víc. Víc prostoru, víc svobody, víc výhledů do přírody. Rozhodli se tedy postavit vlastní dům blíž přírodě, kde by měli hezkou zahradu a soukromí. Jejich cesta byla trnitá a problémy vyvstaly už při koupi pozemku. Lokalita zpočátku vypadala, jako by ze žurnálu vypadla, nicméně velké problémy majitelé pocítili už pár měsíců po koupi.


Moderní rodinný dům
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: © Dřevostavitel.cz

Moderní bungalov ušitý na míru

Velké sny máme snad všichni, ať už v podobě velké rodiny, nového auta nebo vlastního domu. Naše sympatická dvojice se rozhodla zhmotnit si svůj sen na čtverečkovaný papír a říct tak sbohem bydlení v paneláku. Těšili se z nové zahrady, velké svobody a taky ze soukromí, které budou moci poskytnout svým dětem. Ty byly v době plánování v pubertě, a tak byla motivace stavět o to větší. Nicméně jakmile se dům dostavěl, jejich syn se přestěhoval do svého a mladší dcera jezdí domů jen zřídka. Ale nepředbíhejme, vezmeme to pěkně od začátku.

Lokalita byla jejich snem, dokud nezjistili, jaké problémy tu na ně číhají

Vysněný dům tedy měli v hlavě a předběžně načrtnutý na papíře. První velkým krokem však byla koupě pozemku. Hledali velmi dlouho, dokud nenašli takový, který by odpovídal jejich představám. A proto když se objevila skvělá nabídka, skočili po ní. Při koupi šlo všechno hladce, bohužel však později vyvstaly problémy s vodou.

Tohle musíme neodkladně vyřešit

Jejich pozemek je v mírném svahu a nad nimi je rozlehlé pole. Když přijdou velké deště nebo se přežene silná bouřka, majitelům teče voda přes pozemek a nestíhá se vsakovat. Tento problém naštěstí zaznamenali v době, kdy dům ještě nestál, a mohli tak zohlednit charakter zeminy při návrhu domu i technologií na zahradě.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Zpevnění svahu tak, aby se nezhroutil. Zahrádkářka z jižní Moravy našla levné a funkční řešení

Charakter zeminy musí být při návrhu domu zohledněný

Majitelé si po koupi pozemku nechali zpracovat geodetický a hydrogeologický průzkum zeminy. Z výsledků bylo zjevné, že je zde jílovitá půda, která velmi špatně vsakuje vodu. Tento faktor se musel zohlednit při návrhu domu (hloubka a založení základových pasů, drenážní systém apod.) i zahrady (při velkých deštích trpí). Majitelé dokonce později zjistili, že se zde jíl i těžil a že je až do hloubky čtyř metrů. Teprve pod ním se začíná voda vsakovat.

Situaci museli majitelé vyřešit. Plánují se obrátit na obec

Snažili se pochopitelně udělat co nejlepší odvodnění pozemku. Pořídili si vsakovací nádrž a na zahradě vyměnili horní vrstvu jílu za ornici, aby měly rostliny šanci růst. V jejich části obce není dešťová kanalizace, nejsou tam kanály, voda tudíž nemá kam odtéct a vsakuje se pomalu. Plánují se domluvit se sousedy a s obcí, že by se vybudovaly odvody dešťové vody (nový žlab nebo roura svedená do potoka by určitě pomohly).

Můžete předejít podobnému nepříjemnému překvapení ještě před koupí pozemku

Abyste se vyvarovali podobnému problému, můžete se před koupí pozemku poptat u místních, kteří už zde mají postavený dům. Dozajista vám řeknou, čím si museli během výstavby domu projít (jedná-li se o novostavbu). Pokud se příliš nehrnete do seznamování s (potenciálně) budoucími sousedy, můžete si stav zeminy zkontrolovat i na internetu. Tedy v případě, že byl průzkum již zpracovaný. Více podrobností o tom, jak informace dohledat, najdete níže.

„Ušetřit desítky tisíc na ZPF mohou vlastníci pozemku stejně jako my,“ upozornila Jana v rozhovoru

Může se stát, že ani původní majitel pozemku nezná stav zeminy. Byť je to vzácný případ (o takových problémech majitelé většinou vědí), v případě dnešního příběhu o jílovité zemině ani původní majitel nevěděl.

Další papírování už odmítli podstoupit

Po nepříjemnostech s pozemkem a počátečním bojem s vodou se rozhodli, že další kroky přenechají na odbornících, kteří je za ně vyřeší. A na řadě bylo zrovna stavební povolení. Neměli na vyřizování čas, energii ani zkušenosti. Využili tedy paní na doporučení od jejich realizační firmy, která se tím zabývá celý život.

Na další problém narazili na úřadě

Komunikace s úřady trvala pět a půl měsíce. Ke konci už se majitelé snažili vše popohnat, protože jejich dům musel jít do výroby. Bylo to náročné období. V projektu se vyskytly dvě malé chyby od projektanta, které se ve fázi vyřizování povolení projevily jako dva měsíce čekání navíc. Naštěstí se vše stihlo. Manželé (bohužel) začínali stavět v létě, a to je spoustu lidí (včetně úředních zaměstnanců) na dovolených, čímž se vše ještě více protahovalo.

Za 7 měsíců se stěhovali do domu, který si nakreslili na čtverečkovaný papír

Celý návrh domu si paní majitelka načrtla na čtverečkovaný papír a ten pak stavební firma překreslila do projektu. Vycházeli původně z typového projektu, načež si ho přizpůsobili k obrazu svému.

Obrátili dům zrcadlově, zvětšili obývák, zrušili jedno malé WC, zvětšili zádveří a šatnu a přidali spížku. Sice se jim trošku zmenšila kuchyň, ale zase se v ní ušetřilo místo na skladování potravin. Chtěli dům do tvaru L s krytou terasou orientovanou na jih. Střecha měla být původně kratší, ale na doporučení firmy ji protáhli skoro nad celou terasu. Byť to bylo dražší řešení, dnes za to jsou moc rádi.

Váhali také mezi garáží a krytým stáním

Garáž ale nakonec zamítli. Jsou si vědomi toho, že tam posléze auto stejně nikdy nestojí a z prostoru je jen skladiště. Mysleli také na venkovní úložné prostory. Součástí domu je i sklad, do kterého se vstupuje zvenku. Je v něm veškerá technologie – rekuperace, jednotka centrálního vysavače a do budoucna možná přibude fotovoltaika.

Zvolili nejjednodušší cestu výstavby

Mohli ušetřit a zvolit stavbu domu na dokončení nebo si nechat postavit jen hrubou stavbu. Nakonec se ale rozhodli pro stavbu na klíč. Firma jim tak pohlídala kompletně všechna řemesla a nic se nadále neprotahovalo. Se stavařinou nemají vůbec žádné zkušenosti, a nechtěli tak nic řešit svépomocí. Firma tedy vyrobila konstrukci, smontovala ji ve výrobní hale a postavila na pozemku. Celkovou výstavbu si i koordinovala, a to od základové desky až po dokončovací práce.

Račte vstoupit dovnitř

Bungalov 5+kk byl postaven podle individuálního návrhu majitelů. Má černou valbovou střechu, částečné modřínové obložení a tvar půdorysu do L. Krytý vstup domu ústí do zádveří s praktickou šatnou.

Na zádveří navazuje technická místnost, ve které se nachází pračka, sušička, umyvadlo na praní a bojler na vodu. Dále se vstupuje do chodby, z níž je přístup do ložnice se samostatnou koupelnou a šatnou, dvou pracoven, pokoje dcery, druhé koupelny a hlavního obývacího prostoru. Ten v sobě spojuje kuchyň se spíží, jídelní kout propojený s terasou a venkovním posezením a obývací pokoj s krbovými kamny. V rohu domu zbylo místo ještě pro jednu místnost, která slouží jako sklad a je přístupná pouze zvenku. Prohlédněte si půdorys podrobněji v naší fotogalerii.

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
01.09.2024

Photocredit: © Dřevostavitel.cz

0

Proč dřevostavba nevypadá jako dřevostavba?
Ne každá dřevostavba vypadá jako dřevěný dům. Podle čeho dřevostavbu pozná odborník? A dovede to vůbec? Čtěte a dozvíte se víc.

Moderní dřevostavba na Ostravsku, která vás okouzlí svým půvabem
Navštivte s námi půvabný rodinný dům postavený nedaleko Ostravy a přečtěte si o příběhu lidí, kteří v něm žijí. Část stavby dokázali úspěšně řídit ze zahraničí. Jak se jim to povedlo?

Moderní dřevostavba je umístěna 1,2 metrů nad úrovní terénu. Důvod je jasný
Velký výškový rozdíl mezi silnicí a domy byl pro architekty oříškem. Přišli však s originálním řešením a vznikla tak útulná a moderní dřevostavba.

Málem jsme nebydleli. Díky sousedům jsme ušetřili při stavbě domu statisíce
Navštívili jsme krásnou dřevostavbu s dispozicí 4+kk a zeptali se majitelů na informace, které by vám mohli pomoci při rozhodování v oblasti stavění domu. Přečtěte si celý rozhovor a zkušenosti majitelů Kláry a Rosti.

Stavařka z USA si nechala postavit dřevostavbu v Česku. Odhalila zásadní nedostatky
Paní Lída se po letech života v USA rozhodla usadit nedaleko Prahy na klidném venkově, kde si nechala postavit bungalov 4+kk na základě svého vlastního návrhu. Jaké vidí hlavní rozdíly mezi českými a americkými dřevostavbami?

Tepelné čerpadlo země-voda po 8 letech jeho provozu
Proč se manželé Ondřej a Marie rozhodli pro tepelné čerpadlo a kolik zaplatí za vytápění? Přečtěte si rozhovor s majiteli. Jaké jsou jejich zkušenosti a co by dnes na domě změnili?

3+1 v Brně vyměnili za luxusní bungalov na Vysočině. Stavební pozemek z dražby však manželům slušně zavařil
Proč se Markéta a Radek rozhodli pro dřevostavbu a jak dlouho se stavěla? Jak funguje jejich chytrá domácnost a jak si poradili s přehříváním domu? To vše nám prozradili v exkluzivním rozhovoru pro Dřevostavitele.

Dřevostavbu si postavili na pozemku rodičů. Omezení ze strany CHKO vyřešili chytře
Manželé Kateřina a Libor ze severovýchodu Čech si nechali postavit dřevostavbu 4+kk na pozemku rodičů. Proč se jim tím kompletně změnil život a s jakými komplikacemi se museli potýkat?

Majitelky honosné dřevostavby si splnily sen. Pozvaly nás na návštěvu a ukázaly luxusní pokoje
Obě měly velké sny, které rozhodně nebyly skromné. Snily ve velkém. Jako mnoho jiných mladých párů si vyzkoušely bydlet v městském bytě a na krátkou dobu jim tento malý prostor stačil. Nicméně po šesti letech začal oběma vadit hluk ze sousedních bytů, stísněné podmínky a také jim chyběla zahrada. Chtěly místo, které bude jen jejich a kde budou mít svůj klid. Na jejich luxusní vilu se můžete podívat ve fotogalerii.