HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Typový bungalov 4kk pořídí rodiny od 2 mil. korun. Dvě koupelny, šatna, spíž i terasa jsou součástí návrhu

V dnešní době není pravidlem, že v každém návrhu rodinného domu narazíte na místnosti, jako je spíž, šatna nebo druhá koupelna. A to dokonce ani v případě velkých rodinných domů. Dnešní bungalov zaujímá standardní užitnou plochu, díky čemuž je cenově dostupný i pro mladé rodiny. A díky chytře řešené dispozici získají majitelé právě zmíněné místnosti navíc. V domě jsou navržené dva dětské pokoje a v případě, že by zájem o dům měly i tříčlenné rodiny, lze jeden pokoj předělat např. na pracovnu, hernu či pokoj pro hosty. Ale o tom více v článku. Podívejte se na návrh dispozice i fotky domu.


Typový bungalov 4kk
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Katalog projektů Dřevostavitele (se souhlasem)

Chytře řešené rozmístění pokojů

Moderní bungalov obdélníkového tvaru je se svou dispozicí 4+kk ideální pro čtyřčlennou rodinu. Nízkoenergetický dům zaujímá užitnou plochu 98 m2 (zastavěná plocha je 121 m2). Návrh stylové dřevostavby je velmi promyšlený a dopřává každému členovi domácnosti patřičné soukromí (více jsme se na téma dispozice rozpovídali v odstavcích níže). Dřevostavba je postavená sloupkovým konstrukčním systémem formou prefabrikace, což znamená, že bude dům postavený velice rychle. Podívejte se na fotografie v galerii níže.

Zdravé klima v domě lze vyřešit jednoduchou volbou skladby konstrukce

Difuzně uzavřená skladba dřevostavby je o něco málo levnější než difuzně otevřená konstrukce dřevostavby, a to kvůli použitým materiálům. Hlavním prvkem je v tomto případě parozábrana (standardní folie). Veškerá vzdušná vlhkost se tak drží uvnitř domu. A pokud uvnitř chcete mít zdravé a čisté prostředí, musíte větrat, abyste dostali tuto vzdušnou vlhkost ven. Spousta domácností si instaluje řízené větrání vzduchu s rekuperací (tato jednotka řeší problém větrání za vás).

Difuzně otevřená skladba dřevostavby se liší použitými materiály, především pak použitím parobrzdy (nejčastěji v podobě OSB desky) namísto parozábrany. OSB deska v tomto případě jen „brzdí“ proudění vlhkosti z interiéru do exteriéru (a naopak). Do jisté míry se tedy vlhkost dostane do konstrukce stěn. Nemusíte se však bát, že by došlo k navlhání a následnému vzniku plísně uvnitř konstrukce. Další vrstvy jsou totiž navrženy tak, aby difuzní odpor postupně klesal, a tudíž je pro vzdušnou vlhkost snazší dostat se ven z konstrukce stěny než zůstávat uvnitř nebo se dostávat zpět do interiéru. Dnešní typový bungalov je navržený právě s difuzně otevřenou skladbou. Podívejte se na materiály a jednotlivé vrstvy na obrázku níže.

Která skladba konstrukce je tedy lepší?

To se bohužel nedá tak jednoduše říct. Velmi záleží na vás jakožto investorovi a stavebníkovi. Difuzně otevřená skladba konstrukce je poněkud nákladnější finanční volbou, nicméně tato cena je vyvážena skutečností, že vám spíše odpustí nedbalé zacházení s hlediska hospodaření s vlhkostí v domě (např. větrání).

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Kombinací akumulačních kamen a podlahovky protopím 6 000 Kč ročně, pochvaluje si majitel novostavby

Osmery dveře a téměř žádná chodba

V domě je navržena pouze jedna komunikační místnost a tou je úzká chodba o plošné velikosti 4 m2. Dostanete se do ní z předsíně, načež můžete dále pokračovat do technické místnosti, dvou dětských pokojů, koupelny s WC a posuvnými dveřmi rovnou do hlavní obytné místnosti. Zde se po vaší levé ruce nachází obývací pokoj se vstupem na venkovní terasu. Naproti vám je navržený jídelní stůl pro čtyři osoby a po pravé straně je decentně oddělená kuchyně do tvaru písmene U. Výhodou dispozičního řešení je také takticky schovaná spíž se vstupem vedle lednice. Za jídelním prostorem se nachází další dveře vedoucí do šatny manželů, z níž se dále dostanete do ložnice se vstupem na terasu. Z šatny je také možné vejít do druhé koupelny s WC. Prohlédněte si vše detailně v půdorysu.

Oddělené dětské pokoje oceníte v každé životní etapě

V dispozičním řešení domu si můžete povšimnout, že je levé křídlo domu věnováno dětem, zatímco pravé křídlo je spíše pro manžele a slouží také ke společenským účelům. Toto rozvržení oceníte především ve chvíli, kdy budou vaše děti malé (můžete je dát spát do pokoje vedle zádveří) a vy budete mít např. večerní sedánek s přáteli v obýváku. Naopak až vaše děti vyrostou a budou chodit na večerní zábavy, nebudou vás nad ránem budit svým příchodem. Vaše ložnice je totiž navržená až na druhé straně domu.

Dvě koupelny stačí

A ideálně, když jsou umístěné daleko od sebe. Především čtyřčlenné rodiny velmi ocení dvě toalety v domě, a pokud se v rámci návrhu domu počítá i se dvěma koupelnami, tím lépe. Jedna většinou připadne dětem a návštěvám, zatímco druhou mají manželé jen pro sebe poblíž ložnice.

Cena typového bungalovu 4+kk

Průměrná cena moderního bungalovu s dispozicí 4+kk o užitné ploše 98 m2 se pohybuje od 2.080.000,- Kč do 4.670.000,- Kč. Další podrobnosti o domě nalezete zde. Uvedená cena je včetně DPH. Důležité je také zmínit, že součástí ceny není základová deska.

Cena základové desky v roce 2024

Cena základové desky, kterou by vám pravděpodobně nabídla spousta stavebních společností, se pohybuje okolo 4 300 Kč/m2 včetně 12% DPH při výšce 0,2 m od upraveného terénu. Vy si ji ale můžete realizovat i svépomocí, a ušetřit tak statisíce korun.

Zaujal vás tento dům? Kompletní přehled zajímavých rodinných domů s dispozicí 4+kk najdete v katalogu domů.

Seriál Nejoblíbenější domy v Česku

Zaostřeno na rodinné domy, které získaly nejvíce hlasů od našich čtenářů. Kompletní přehled těchto typových domů naleznete v soutěžním katalogu.

P.S. Řešíte stavbu domu, možnosti větrání a vytápění? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
11.09.2024

Photocredit: Katalog projektů Dřevostavitele (se souhlasem)

0