HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Pálené tašky jsou minulostí. Lidé ve velkém přechází na lepší řešení

Chystáte se dělat střechu a přemýšlíte, který typ krytiny je pro vás ten nejlepší? Češi nejčastěji volí střešní tašky, nicméně tím výběr nekončí. Otvírá se naopak otázka, které střešní tašky jsou ty pravé. Pojďme se tedy společně podívat na to, co nabízí 21. století. Sáhnete raději po tradičním řešení nebo jste otevření něčemu modernějšímu? 


Pálené tašky jsou minulostí. Lidé ve velkém přechází na lepší řešení
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: W.carter (Wikipedia CC 1.0)

Časy se mění. A s nimi i střechy

Nejčastějším způsobem, který Češi volí pro pokrytí své střechy, jsou střešní tašky. Tím však výběr krytiny nekončí. Ocitnou se totiž před otázkou, zda sáhnout spíše po tašce keramické (pálené) nebo po něčem modernějším. Dlouhodobě panovalo přesvědčení, že pálené střešní tašky jsou jako jediné to pravé ořechové. Měly je přece na domku naše babičky a jejich taky. Časy se však mění, a tak přichází i nové systémy, které pomalu nahrazují ty starší, méně efektivní. Lidé tak stojí před volbou, zda vybrat to, co už dobře znají, nebo naopak něco modernějšího. 

Tradiční vs. moderní

Mezi nejčastěji pořizované střešní tašky patří jednak klasické pálené a jednak modernější betonové tašky. Pojďme se proto nejprve podívat podrobněji na tyto dvě varianty.

Mezi lidmi panuje přesvědčení, že betonové tašky jsou těžší než ty keramické. To je však mýtus. Pokud mají obě tašky podobné rozměry, jejich váha je srovnatelná. Betonové tašky k tomu nicméně disponují i mimořádnou pevností. Po 28 dnech dosáhnou požadovaných hodnot, které se navíc v průběhu let stále zlepšují. Střešní taška se tak stává s časem ještě pevnější. V kontrastu s tím stojí ostatní typy střešních tašek, které naopak časem degradují. Další výhodou betonu je, že ze všech dostupných materiálů nejlépe pohlcuje zvuky. Jsou tak doporučovány především tam, kde hrozí vyšší míra hluku.

Kapitola sama o sobě je pokládka střešní krytiny. U keramických pálených tašek je bezesporu o něco složitější, a vyžaduje tak větší odbornost, zkušenost a zručnost. Je zde tedy větší prostor pro to udělat chybu a tašku znehodnotit. Kvůli tomu mohou být náklady na práci vyšší, stejně jako doba pokrývky střechy. Betonové tašky naproti tomu postrádají příčné vodní zámky a ani svislé vodní zámky nejsou příliš velké. Proto se velmi snadno pokládají a také vyměňují. Je s nimi tedy minimum práce.

Sháníte střešní folii? Na jejich aktuální ceny se můžete podívat například zde.

Střecha s přesahem nebo bez? Architekti běžně navrhují nepraktické řešení

Střešní taška není houba. Neměla by absorbovat vodu

Základní rozdíl mezi keramickou a betonovou taškou spočívá v jejich výrobě, respektive složení. Zatímco beton je konstantní homogenní materiál, keramické tašky jsou vyrobeny z přírodních jílů a hlíny, kde není tak velká homogennost zaručena. To souvisí také s nasákavostí střešní krytiny neboli absorpcí vody. Zatímco betonová taška má nasákavost okolo 6 %, u keramické tašky je tato hodnota okolo 10 %. Tedy téměř dvakrát vyšší. To může být problém zejména v zimě, kdy absorbovaná voda zmrzne. A všichni asi tušíme, co se v takovém případě děje. Nízká nasákavost naopak umožňuje použití betonových tašek prakticky v jakékoliv nadmořské výšce.

V neposlední řadě je třeba zohlednit také cenu, přičemž není důležité pouze to, kolik stojí samotné tašky, ale také řada nutných doplňků a souvisejících produktů, které jsou potřeba pro instalaci. Těmi jsou například okrajové, odvětrávací a protisněhové tašky či hřebenáče. Pokud zohledníme navíc i práci, která je při pokládání keramických tašek mnohem složitější, vyjdou v konečném výsledku betonové tašky levněji.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

Uhlíková stopa vás možná překvapí

Výroba betonových střešních tašek má velmi malou uhlíkovou stopu. Při výrobě tašek na střechu o rozloze 200 metrů čtverečních se vyprodukuje zhruba 1,8 tuny CO2. Jen pro srovnání, při výrobě pálených tašek jsou to 3 tuny. Hlínu je totiž nutné vytěžit, pomlít, zformovat, vysušit a následně vypálit, což jsou velmi energeticky náročné procesy.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
23.07.2024

Photocredit: W.carter (Wikipedia CC 1.0)

11

Neznalost nebo úmysl? Firmy šidí na materiálu kvůli úspoře pár korun
Na materiálu jste zrovna nešetřili, přesto pod střechu zatéká a v domě se tvoří plíseň. Na klíčovou funkci střechy většina lidí záměrně „zapomíná“.

Zažitý mýtus ohledně střech připravuje Čechy o statisíce
Střešní konstrukce z příhradových vazníků vypadá jako skvělá volba. Vadou na kráse pro mnohé je, že má nevyužité podkroví. Možná to ale není tak úplně pravda.

Levná alternativa falcovaných střech nahrazuje tradiční krytinu
Existuje alternativa k falcovaným střechám, která je levnější a jednodušší? Samozřejmě. Přečtěte si, jak se při její montáži vyhnout chybám.

Původní majitel jim neřekl pravdu o stavu střechy. Prodělali na rekonstrukci několik milionů
Velké finanční překvapení přichystal manželskému páru původní majitel chalupy při odkoupení objektu. Jan a Zuzana zůstali v šoku.

Levná úprava střechy zvyšuje její životnost. Většina domů ji přesto nemá
Jedná se o zdánlivě nepatrný detail, který může zvýšit kvalitu i životnost celé střechy. Často se na něj zapomíná anebo se záměrně obchází.

Střecha s přesahem nebo bez? Architekti běžně navrhují nepraktické řešení
Přesahy střech se od nepaměti dělaly stejným způsobem, pak ale přišli moderní architekti a v rámci vizuální dokonalosti přinesli dramatickou změnu. Vznikl tak nekonečný rozkol společnosti.

„Netušili jsme, že se na nás řítí tornádo,“ vzpomíná majitel dřevostavby. Ukázal fotky katastrofy
Zpočátku vůbec nevěděli, co se děje. To, že se několik metrů od nich prohnalo tornádo, které jim (mimo jiné) sebralo střechu nad hlavou, se dozvěděli až ve chvíli, kdy tornádo vstupovalo do vedlejší vesnice.