HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Pálená taška je pro rekonstrukci starších střech nevhodná. Doporučuje se jiné řešení

Každá střecha jednou doslouží a nastane čas výměny krytiny za novou. Pokud na staré střeše byla položena pálená střešní taška, přirozeně se nabízí využít i tentokrát ten stejný a osvědčený materiál. Bohužel, jak se ukazuje, opak je pravdou. To, co bylo vhodné pro tehdy novou střechu, může být zcela nevhodné pro střechu v současné kondici, kterou jsme se nyní rozhodli rekonstruovat. O tom, jaké hrozí problémy při využití špatného řešení, se pak pokrývači mnohdy bohužel zapomenou zmínit.


Pálená taška je pro rekonstrukci starších střech nevhodná
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Marek K. (se souhlasem)

Dvojitá drážka pro jistotu, že do střechy nepoteče

Základem celého problému je tzv. dvojitá drážka, která se využívá u pálené střešní krytiny. Obvykle bývá zdůvodňována tím, že brání vniknutí vody do střechy. Pravdou zůstává, že takto velmi dobře funguje. Avšak na tomto místě přichází chvíle položit si zásadní otázku. Je dnešní stav střechy stejný, jako byl tehdy, když byla původní krytina instalována? Odpověď je nasnadě. A zde je právě zásadní jádro problému. Problémem jsou krokve a trámy střechy, které s postupem času prochází určitou formou deformace. I když se může jednat jen o milimetry, v některých místech je pak prohnutí a zkroucení znatelnější. K tomu, aby bylo možné položit pálenou střešní tašku, je však potřeba, aby byla střecha perfektně rovná. Důvodem je právě ona dvojitá drážka, která na jednu stranu garantuje suchou střechu, ale na druhou stranu ztěžuje pokládku. Pokud ji tedy položíme na střechu, která již není nová a která může jevit známky deformace, může dojít nejen k problémům s pokládkou, ale paradoxně i k právě tolik obávanému zatékání.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

Bez dvou drážek poteče

Alternativou, ke které dnes lidé poměrně houfně přechází od původní pálené střešní tašky, je střešní krytina vyrobená z betonu. Rozdíl je zde nejen v materiálu, ale i ve značně zjednodušeném řešení, kdy je využita pouze jedna drážka. Nabízí se tedy otázka, zda do takové krytiny nepoteče. Jak ukazují zkušenosti i po mnoha letech, funkčnost střechy pokryté betonovou střešní krytinou je zcela stejná, jako funkčnost střechy dobře pokryté krytinou pálenou. A to i přesto, že je použita jen jedna drážka. Jak je to možné?

Tradice je tradice, ale už máme 21. století

Problém je, že za posledních pár desítek let se technologie a postupy výroby různých komponent posunuly neuvěřitelným směrem. Stačí si jen srovnat, jak vypadal dům před 50 lety. Jaké byly jeho tepelné ztráty ve srovnání s dnešním domem, jak velká mohl mít okna, aby vůbec bylo možné jej vytopit atp. Jak je vidět na první pohled, to, co bylo dobré kdysi, často v dnešní době zcela nemá své místo na Zemi. A to platí i pro starou dobrou pálenou střešní tašku. Její smysl postavený na technologickém postupu výroby byl zcela zřejmý v tehdejší době. V dnešní době se však již zcela vytratil. To, co drží pálenou střešní tašku stále při životě, je tedy zejména nostalgická vzpomínka. Na druhou stranu je nutné říct, že tato krytina není nijak zásadně špatná, a pokud se pokládá na novou střechu, je i zcela funkční. Otázkou však zůstává, zda může oproti moderní betonové tašce něco nového nabídnout.

Invazi výtrusných rostlin Češi stále podceňují. Poškozenou střechu řeší, až když je pozdě

Faktura za pokládku může nemile překvapit

Pokud však přesto budeme lpět na tradici a rozhodneme se starší střechu pokrýt tradiční pálenou střešní krytinou, pak je potřeba připravit se na potenciální problémy, které bude muset pokrývač řešit. Ty mohou vést i k dramaticky vyšším nákladům na tyto práce. A jak známo, v dnešní době jsou práce schopných řemeslníků poměrně dosti drahé. Každá další hodina, kterou bude potřeba této činnosti věnovat, se proto odrazí do faktury majitele domu. A ve výsledku může velmi nemile překvapit. Zda tedy taková volba dává stále smysl, to už zůstává otázkou.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
29.07.2024

Photocredit: Marek K. (se souhlasem)

4

Sedlová, pultová a valbová střecha: Typy a rozdělení střech u dřevostaveb
Tvarů střech je velké množsví a pojmů okolo konstrukce střechy ještě více. Znáte je? V následujícím článku uvádíme vše podstatné ke střešní terminologii.

Zateplení střechy rodinného domu – varianty pro šikmou a plochou střechu
Zateplení střechy je specifické téma, stejně jako například zateplení obvodového pláště. Při výběru izolace máme poměrně hodně možností. Jak tedy zvolit to nejvhodnější řešení pro rekonstruovanou i úplně novou střechu?

Střecha s přesahem nebo bez? Architekti běžně navrhují nepraktické řešení
Přesahy střech se od nepaměti dělaly stejným způsobem, pak ale přišli moderní architekti a v rámci vizuální dokonalosti přinesli dramatickou změnu. Vznikl tak nekonečný rozkol společnosti.

Při rekonstrukci střechy nemanipulujte s prvky původní krovové soustavy. Může dojít ke zřícení střechy
Je důležité myslet na to, že všechny prvky krovové soustavy jsou ve střešní konstrukci z nějakého důvodu. V článku jsme odkryli důležitá statická okénka.

KVÍZ: Znáte správná pojmenování střech? Sedlovou zná každý, mansardovou téměř nikdo
Dokážete určit správný název střešní konstrukce a ukázat tak, že jste lepší než někteří vystudovaní stavaři? Ne všichni zvládnou dojít až na konec dnešního kvízu bez jediné chyby.

Invazi výtrusných rostlin Češi stále podceňují. Poškozenou střechu řeší, až když je pozdě
O tom, že každá střecha má svou omezenou životnost se asi není potřeba dlouze rozepisovat. Jak se však poslední dobou ukazuje, často si lidé právě z nevědomosti nechávají životnost své střechy dost dramaticky zkrátit.

„Netušili jsme, že se na nás řítí tornádo,“ vzpomíná majitel dřevostavby. Ukázal fotky katastrofy
Zpočátku vůbec nevěděli, co se děje. To, že se několik metrů od nich prohnalo tornádo, které jim (mimo jiné) sebralo střechu nad hlavou, se dozvěděli až ve chvíli, kdy tornádo vstupovalo do vedlejší vesnice.

„Nemohli jsme sehnat tesaře. Našli jsme ale řešení a střecha byla hotová za půl dne i bez něj,“ říká mladý pár
„Stačil necelý pracovní den a měli jsme barák pod střechou,“ pochvalují si majitelé domu, jak se jim podařilo nedostupného řemeslníka obejít.