HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Chtěli si postavit domy vedle sebe, ale úřady řekly ne. Jednomu se splnil sen, druhý se s pozemkem u Prahy rozloučil

Bydlet vedle svého přítele, kterého znáte od dětství, je krásná představa. Málokdo by čekal, že tyto velké sny dokážou překazit právě úřady. Nejhorší na tom je, že na vině není ani jedna strana. Obecní regulativy, které do tohoto plánu dvou přátel hodily vidle, se zkrátka musí dodržovat. Kamarád majitele nové dřevostavby tak na poslední chvíli musel najít novou cestu a bydlení v krásné lokalitě u Prahy přehodnotil. Padlo životní rozhodnutí a pan majitel, který nám vyprávěl celý příběh, přišel o souseda.


Rodinný dům u Prahy
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: © Dřevostavitel.cz

To už je moc

Velké procento párů si staví rodinné domy převážně z toho důvodu, že si chtějí založit rodinu. Což je pochopitelné. A dnešní manželský pár z Prahy nebude výjimkou. Po dvojčatech měli třetí dítě na cestě a potřebovali se rychle přestěhovat do většího. Chtěli komfortnější bydlení pro celou rodinu, kde by měly jejich děti dostatek prostoru uvnitř i na zahradě a rodiče zase svůj klid a pohodu. Zároveň vyžadovali lokalitu, která by byla v dojezdové vzdálenosti od Prahy, aby to do práce neměli daleko. Byli zvyklí na bydlení v pražském bytě, který se však posléze rozhodli prodat, aby bylo financování domu jednodušší.

Mezikrok v novém pronájmu

Než se postavila jejich nová dřevostavba, šli na přechodnou dobu do nájmu nedaleko místa, kde stavěli nový dům. Toto rozhodnutí se může jevit na první dobrou jako poměrně nelogické, nicméně manželé jej považují za optimální řešení a doporučili by to každému, zvláště rodinám s dětmi. Sice si projdete dvojím stěhováním, ale podle pana majitele si alespoň postupně protřídíte osobní věci. Navíc nebyli ve stresu, když se něco protáhlo, protože měli bydlení zajištěné. Výhodou je také skutečnost, že bydlíte kousek od svého pozemku (staveniště). Kdyby se cokoliv přihodilo, můžete veškeré problémy v okamžiku vyřešit.

Kdo rád platí daně?

Už je to nějaký ten pátek, co manželský pár kupoval tento pozemek u Prahy. Zpočátku měli jasně stanovenou cenu, nicméně poté přišel velký zvrat. Jelikož se v roce 2016 začalo nově odvádět DPH při koupi pozemku, cena za parcelu se jim razantně navýšila (předtím byly pozemky od daně osvobozeny). Celkový rozdíl byl 300 000 korun. V dnešní době to pro některé stavebníky nemusí být zarážející suma, nicméně všichni víme, že před několika lety byla hodnota peněz zdaleka jiná.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Petrovi z Prahy přispívá stát na bydlení, přestože bere 50 tisíc měsíčně

Od sousedů v dětství po sousedy v dospělosti

I vy jste možná jako malí snili o tom, že si v dospělosti postavíte rodinný dům vedle svého nejbližšího přítele. U některých tato touha možná přetrvala dodnes. Nejenže se panu majiteli zamlouvala představa, že se svým blízkým přítelem bude moci pořádat pravidelné grilovačky, měli i dokonale namyšlený projekt obou rodinných domů. Vše bylo zkrátka zalité sluncem.

Chtěli si tímto trikem zvětšit zahradu

Nicméně změna oproti původnímu záměru nastala v průběhu. Původně totiž bylo v plánu, že si majitelův kamarád koupí pozemek vedle nich a postaví si domy, které budou spojené garážemi, aby tak ušetřili místo na pozemku (ze dvou velkých garáží by vznikla jedna společná). Bohužel je ale na úřadě vyvedli z omylu.

Ať už s tebou nebo bez tebe

Oběma zájemcům o dům však na úřadě řekli, že pozemky v této části Prahy nejsou koncipovány pro dvojdomy. Pro obě rodiny to bylo těžké rozhodování. Velké plány o společné budoucnosti jim mrknutím oka shodili ze stolu. Nicméně obecní regulativy a pravidla se musí dodržovat. Kamarád pana majitele, o jehož domě vám dnes vyprávíme, se proto nakonec vzdal myšlenky stavět na tomto místě. Manželé s dvojčaty a třetím dítětem na cestě do toho šli nakonec sami.

Vybrali si nejhorší možnou dobu na stavbu domu

Na návrhu domu už se stavební firmou začali intenzivně pracovat, a to bez společné garáže. Pro budoucí majitele byla rozhodující rychlost, cíleně proto hledali dřevostavbu. A byť byl dům (sám o sobě) postavený rychle, celý proces výstavby se velmi protáhl. Manželé totiž začali stavět v době, kdy byl největší stavební „boom“ a všechny stavební firmy byly extrémně vytížené.

I když se to pan majitel snažil různě popohánět, trvalo poměrně dlouho, než se vůbec začalo. Čekali, až se pro jejich dům najde volný termín montáže. Byla to zkrátka špatná doba na stavbu domu z pohledu kapacity firem. Stavba samotná včetně základové desky byla poměrně rychlá. Do země se poprvé koplo 1. 5. 2017, pak se dělala hrubá stavba, následovaly dodělávky a v prosinci se nastěhovali. Ale přípravná fáze, plánování a čekání trvalo dohromady asi rok.

Jeho vs. její představa

Jakmile na manželský pár přišla řada, začali řešit projekt domu. Se ženou však narazili na problém, a sice ten, že měli oba úplně jinou představu. Jemu se líbily typové projekty, které firma nabízela, ale jeho ženě se na nich nelíbila plochá střecha. A proto se některými typovými projekty pouze inspirovali a stanovili si důležitá kritéria, se kterými se pak pracovalo.

Finišujeme

A máme tu vnitřní dispozici a konečné finišování výstavby. Rodinný patrový dům s dispozicí 5+kk je tedy navržen jako individuální dřevostavba. Má užitnou plochu 145 m2 a perfektně vyhovuje požadavkům pětičlenné rodiny. V přízemí se nachází prostorné zádveří, pracovna, chodba, koupelna s WC a hlavní obytná místnost o velikosti 41 m2, ve které se spojuje obývací pokoj s krbovými kamny, kuchyně a jídelna, na kterou navazuje venkovní krytá terasa orientovaná na jižní stranu. Ve druhém patře jsou pak tři ložnice (dvě pro děti a třetí pro rodiče), šatna s velkými vestavěnými skříněmi, koupelna s vanou i sprchovým koutem a samostatná toaleta. Vybavení interiéru si majitelé navrhovali i zajišťovali sami.

Okolo domu je krásná zahrada, kde si rodina pěstuje vlastní ovoce a zeleninu, ale najde se tu dostatek místa i pro okrasné květiny a dřeviny a dětské hřiště s trampolínou. K domu přiléhá garáž. Na fotky dřevostavby včetně detailních půdorysů se můžete podívat v naší fotogalerii.

Bydlení mužů a žen je nesrovnatelné. Jak by vypadaly domy, které by navrhoval(a) jen on či ona

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
11.08.2024

Photocredit: © Dřevostavitel.cz

0

Nový bungalov 5kk snižuje cenovou laťku a nabízí dostupné bydlení i pro střední třídu
Moderní bungalov získal mnoho kladných referencí, ve kterých si majitelé vychvalují hlavně promyšlenou dispozici v kombinaci se samotnou cenou typového domu. Podívejte se na již realizované projekty v článku.

Bungalov do L (5kk) je čím dál oblíbenější u mladých rodin. Lákavá je i možnost bydlet do 4 měsíců
Nadčasový bungalov o rozměrech 13,25 x 13,25 metrů je navržený do praktického tvaru písmene L s částečně zastřešenými venkovními plochami. Prohlédněte si dispozici dřevostavby v článku.

Český hudebník si se ženou postavil nový dům u Brna. Opustili tak svůj dvougenerační dům v horách
Jak sami uvádí, na stáří by jim byl dvougenerační dům akorát na obtíž. Rozhodli se tedy postavit moderní bungalov nedaleko Brna, jehož dispozici si navrhli úplně sami.

Postavili dům za půl roku. Terasa, zahrada, bazén a vnoučatům už se ani nechce domů od babičky
Aby ušetřili, rozhodli se zvolit nepříliš populární variantu výstavby – tuto možnost úspory mají přitom všichni stavitelé.

Nenašli dostupný pozemek, a tak si postavili dům na louce. Bydlí bez sousedů a mají svět na dlani
Jelikož nesehnali ideální stavební parcelu, rozhodli se pro koupi velké louky nad městem. Viděli v tomto rozhodnutí samá pozitiva, nicméně po pár týdnech pocítili pravý opak.

Moderní rodinný dům na klíč (5kk) pro velkou rodinu se vejde i na malý pozemek. Cena začíná na 2,5 mil.
Vsadilo na něj už mnoho rodin, a proto najdete v článku i fotky realizovaných domů po České republice, půdorys i aktuální cenu.

Zkušení stavaři si postavili moderní chalupu na stáří. Mladým vzkazují, na co si dát pozor
Dokonce mnoho návštěv z jejich blízkého okolí, které k nim přijely, vůbec nepochopilo koncept dřevostaveb. To, co viděli stát na pozemku, by tam nikdy nečekali.

Bungalov si manželé navrhli sami. Po dokončení zjistili, že udělali fatální chybu
Dnešní manželský pár si stál za svým rozhodnutím do poslední chvíle. Dnes toho oba litují a bohužel – není cesty zpět. Opravy by se jim statisícově prodražily. Museli se ve svém domě naučit žít.