HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Bungalov si manželé navrhli sami. Po dokončení zjistili, že udělali fatální chybu

Spousta lidí by chtěla bydlet v domě, který bude odpovídat jejich představám a mnohdy nevyslyší rady projektantů či architektů. A pak se spálí. Přesně tak jako náš dnešní manželský pár, který si stál za svým rozhodnutím do poslední chvíle. Dnes toho oba litují a bohužel – není cesty zpět. Opravy by se jim statisícově prodražily. Museli se ve svém domě naučit žít.


Bungalov 5kk
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: © Dřevostavitel.cz

Zvolili nejsnadnější cestu

Stavba rodinného domu je běh na dlouhou trať. A není to pro každého. Partneři se tak mnohdy snaží najít cestu, která by byla nejsnazší, finančně výhodná a ideálně nejrychlejší. A protože jsme každý jiný a nacházíme se v jiné životní situaci, pro každého je ideální cesta výstavby rodinného domu jiná. Náš dnešní manželský pár se rozhodl, že upřednostní spíše čas nežli peníze, a zvolil stavbu bungalovu ve variantě na klíč (tzn. se vším všudy). V domě bydlí od roku 2018, a protože vsadili na individuální návrh, mohou z dlouhodobého hlediska posoudit, co by udělali jinak.

Dům? Nikdy

Především pan majitel nikdy dům nechtěl. Celý život bydlel v paneláku a jeho žena to měla podobně. Později však dospěl do fáze, že by si možná dům pořídil, ale nanejvýš řadovku s malinkou zahrádkou a posezením. Dnes však mají pozemek o rozloze 1 000 m2 a on sám rád chodí okopávat záhonky. Změnily se mu priority a jak sám tvrdí, bydlet v domě, když už má člověk děti, je skvělé. Obzvláště ve spojitosti s vlastní velkou zahradou.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

Dědeček zasáhl

Mnoho lidí chce dřevostavbu kvůli tomu, že budou rychle bydlet. Tady to o rychlosti ale vůbec nebylo. Dřevostavby mají oba manželé v rodině. Dědeček pana majitele dokonce stavěl okály ještě za minulého režimu a jeho domy stojí dodnes. Navíc měli informace od kamarádů a spolužáků, kteří v oboru pracují. Jsou to lidé, kterým majitelé věří, a oni zase věří této technologii, což oba přesvědčilo.

Kdo moc přemýšlí, nic nevymyslí

Přeskočme stavební povolení, koupi pozemku a výběr firmy. V dnešním příběhu je důležitý především návrh domu. Manželé chtěli mít dům rozdělený na dvě části – denní a noční. Ty se snažili oddělit pomocí chodby, ale paradoxně se stal přesný opak. Zjistili, že chodba funguje jako dokonalý zvukovod.

Detailní nákres individuálního půdorysu naleznete ve fotogalerii

Bungalov s dispozicí 5+kk, ve kterém bydlí tříčlenná rodina, má užitnou plochu 129 metrů čtverečních. Dům je postaven podle individuálního projektu, ve kterém si majitelé navrhli dva dětské pokoje, hostinský pokoj, ložnici s vlastní šatnou a koupelnou a velký obytný prostor, ve kterém se spojuje obývací pokoj, jídelna a kuchyně. Záměrem bylo také oddělit denní a noční část domu. Dalším požadavkem byla dvojgaráž s odděleným vstupem.

Řešení? Není

Zvukovod doma mít nechcete. Majitelé původně chtěli chodbu od obývacího prostoru oddělit skleněnými dveřmi. V průběhu navrhování na ně ale zapomněli a nyní je už dodělat nelze (lépe řečeno neexistuje žádné rozumné a cenově přijatelné řešení). Jediné, co jim nyní pomáhá, je mít otevřené všechny dveře do všech místností – zvuk se tak rozbije. Tohle se zkrátka moc nepovedlo. Stěny jsou naštěstí odhlučněné perfektně.

Sbal si kufry, ženo

Fiasko s návrhem chodby bylo naštěstí jediné, kterého dnes v rámci samotného návrhu dispozice litují. Projekt odcestoval k montážníkům a ti se pustili do výroby. Protože se majitelé rozhodli pro stavbu domu na klíč (a to včetně kuchyně), stála hrubá konstrukce dřevostavby i se střechou za tři dny. Díky tomu se mohli stěhovat za necelé čtyři týdny.

Je to na tobě, věřím ti

Interiéry si kompletně navrhla paní majitelka a vy se na ně můžete podívat zde. Ze zkušenosti věděli, že hlavní místo jejich rodiny je v kuchyni a v obýváku, proto mají tyto místnosti propojené. Zároveň nechtěli, aby byla paní majitelka zády ke zbytku rodiny a hostům, když zrovna vaří, proto mají uprostřed barový pult orientovaný do prostoru.

Prrr. Tohle už nech na mně

Technologické jádro domu si vzal do režie spíše pan majitel. Je umístěné v technické místnosti, která je za garáží, a jeho součástí je elektrokotel a zásobník na teplou vodu (300 l), který je připojen na solární kolektory na střeše, přičemž od konce května do konce září ohřívají vodu pouze energií ze slunce.

Elektrokotel mají napojený na teplovodní podlahové topení, jevil se tak majitelům jako cenově dostupná varianta (aktuální ceny elektrokotlů si srovnejte např. zde). Obzvláště oproti tepelnému čerpadlu, které zvažovali, ale vhledem k energetické úspornosti domu by se jim jeho pořízení nevyplatilo (ceny oblíbených tepelných čerpadel vzduch-voda si porovnejte zde).

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
14.07.2024

Photocredit: © Dřevostavitel.cz

1

Nechtěli děti vychovávat v paneláku. Dřevostavba pro ně byla jasná volba
Přečtěte si, jak se žije v moderní dřevostavbě a jak se řeší její stavba na základě individuálního projektu. Podívejte se také na krásnou fotogalerii domu, která vás provede celým interiérem.

Tomáš s Kristýnou postavili dům hlavně kvůli dětem. Jejich neobvyklé řešení půdorysu vás překvapí
Navštivte s námi pasivní dřevostavbu s jedinečným výhledem na Brno a sympatickými majiteli, kteří se s námi podělili o své zkušenosti se stavbou domu.

Chtěli si postavit domy vedle sebe, ale úřady řekly ne. Jednomu se splnil sen, druhý se s pozemkem u Prahy rozloučil
Bydlet vedle svého přítele, kterého znáte od dětství, je krásná představa. Málokdo by čekal, že tyto velké sny dokážou překazit právě úřady. Nejhorší na tom je, že na vině není ani jedna strana.