HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Postavili dům za půl roku. Terasa, zahrada, bazén a vnoučatům už se ani nechce domů od babičky

V říjnu se rozhodli pro nový dům, přes zimu si ho nechali postavit a v dubnu se nastěhovali. Byť to byl pro partnery velký krok, dokázali během neuvěřitelných šesti měsíců zrealizovat svůj sen o novém bydlení. Na stole byla otázka životnosti i cena za celou realizaci. Aby ušetřili, rozhodli se zvolit nepříliš populární variantu výstavby – tuto možnost úspory mají přitom všichni stavitelé. Paní majitelka si dispozici upravovala podle sebe a brala ohled i na svoje čtyři vnoučata. Chtěla, aby měla své soukromí, když dojedou na návštěvu. A jak sama říká, jsou dny, kdy se jim ani nechce zpět domů.


Rodinný dům na Vysočině
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: © Dřevostavitel.cz

Strávit zbytek života v paneláku nebo risknout stavbu domu?

Majitelka dřevostavby bydlela původně v paneláku a starala se o maminku, která měla starý dům s velikou zahradou. Když jí maminka zemřela, uvažovala, co se starým domem. Parcela se jí líbila, ale s lokalitou spokojená nebyla. A protože miluje čas strávený na zahradě, napadlo ji starý dům prodat a postavit něco nového. Na svůj vysněný pozemek narazili náhodou, když s partnerem projížděli nejmenovanou vesnicí na Vysočině. Uviděli pozemky na prodej a napadlo je zavolat na číslo na billboardu. V mžiku se domluvili.

Rychlost opět rozhodla

Než se vyřídily formality ohledně koupě pozemku, hledali, jaký dům si vlastně postaví. A rozhodnutí padlo na dřevostavbu z důvodu rychlosti její výstavby. Jak o sobě majitelé sami tvrdí, mají vyšší věk a nechtěli na dům čekat roky. Navíc sami usoudili, že by dnes do žádné jiné stavby nešli.

Otázka ohledně životnosti dřevostavby byla na stole

Životnost vlastního rodinného domu je vždy předmětem diskusí nejen se stavební firmou, která vám dům staví. A v případě dřevostaveb je toto téma o to víc kontroverzní. Majitelé stránku životnosti neopomněli a s chutí se o problematiku a různorodé názory ze stran jejich okolí zajímali.

Nicméně naznali, že otázka životnosti, kterou lidi často řeší, je úplně zbytečná. Dřevostavba vydrží stejně jako zděný dům a za 50 let bude stejně muset každá stavba projít nějakou rekonstrukcí, protože bude zastaralá. Oba partneři naznali, že je to pro jejich generaci nové, tyto postupy neznali, byli zvyklí na něco jiného a taky se museli mnoho nového o stavbě a postupech naučit.

Rozhodli se během výstavby ušetřit. Tuto možnost mají všichni stavitelé

Partneři se rozhodli pro cenově dostupnější variantu, a sice stavbu typového domu namísto individuálního. Stejně tak nepřizvali do procesu architekta. Sedli si tedy k počítači a prošli si spoustu domů, až našli půdorys typového projektu, který se jim moc líbil. Dali na první dojem a dál nehledali. Proč taky? Když jim něco padne do oka, je rozhodnuto. Začali tedy rovnou komunikovat s firmou, která ho nabízela.

Stavební společnost dodávala majitelům hrubou uzavřenou stavbu včetně pár dodělávek (např. sádrokartony, vzduchotechnika). Vodu, elektřinu a interiéry (dveře, podlahy) si dodělávali majitelé sami.

Dokumenty se jim podařilo vyřídit sakum pikum

Stavební povolení si vyřizovali také sami, nechtěli platit další vysoké částky za kompletní inženýring. A kupodivu neměli na úřadech žádný problém, vše šlo hladce a rychle. Na místním úřadě se setkali s opravdu vstřícnými úředníky, kteří neřeknou, že něco nejde, ale hledají spíše cestu, jak člověku pomoct.

V rámci typového projektu udělali několik změn

Typové rodinné domy jsou takové, které má stavební společnost již dopředu naprojektované. Může se tedy stát, že tentýž dům, který si od ní necháte postavit, už někde v Česku stojí. Nicméně máte možnost udělat drobné individuální úpravy nejen samotné dispozice. A přesně tohle udělali i majitelé z dnešní dřevostavby.

Komoru oproti původnímu projektu přemístili na jiné místo, aby zmenšili vzdálenost mezi sedačkou a televizí. Koupelnu a záchod propojili do jedné místnosti. Upravovali v domě i okna tak, aby v každé místnosti bylo za dveřmi místo na velkou vestavěnou skříň. A k tomu všemu je celý dům zrcadlově otočený oproti původní verzi.

Dům, který jiní staví roky, měli k nastěhování do 6 měsíců

10. října koupila dvojice pozemek s tím, že už měli jasno, jaký dům na něm chtějí postavit. Do Vánoc si udělali základovou desku a měli už také nakoupeno veškeré vybavení – kuchyňskou linku, linoleum na podlahu, dveře atd.

16. ledna se začalo stavět. Dům přivezli dokonce o týden dřív oproti původnímu plánu, všechno však bylo nachystané. Vše běželo přesně podle plánu, každý den na staveništi někdo byl a na něčem se pracovalo.

Koncem dubna se pak nastěhovali do zkolaudovaného domu. Chtěli mít na léto dům hotový a to se jim také podařilo. Terasa, zahrada, bazén – slovy paní majitelky se vnoučatům pak ani nechce z prázdnin od babičky domů.

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
23.06.2024

Photocredit: © Dřevostavitel.cz

1

Žebříček 10 nejoblíbenějších českých bungalovů 4+kk – přehled půdorysů a cen
Plánujete začít stavět bungalov 4+kk a hledáte inspiraci pro své bydlení? Porovnejte půdorysy, ceny i fotografie různých typů bungalovů v našem článku.

Levné domy na klíč – 10 nejdostupnějších od českých firem
Peníze vždy hrály důležitou roli a hýbou světem i dnes. Podívejte se na levné domy – výběr těch nejoblíbenějších a nejdostupnějších českých domů.

Malé rodinné domy na klíč – výběr dostupných bungalovů 3+kk
Prohlédněte si TOP 7 bungalovů na klíč s dispozicí 3+kk a 3+1 a porovnejte jejich ceny i dispozice. Který se vám zamlouvá nejvíce?

Malý pozemek a velké plány? Stavte do výšky. Patrové domy 4+kk od 3,7 milionů
Nejoblíbenější patrové domy na klíč s dispozicí 4+kk již od 3,7 milionů. Vyberte si mezi nimi svého favorita.

Nejoblíbenější patrové domy 5+1, ceny květen 2023
Přinášíme vám seznam nejoblíbenějších českých moderních patrových domů s dispozicí 5+kk a 5+1. Zjistěte jejich aktuální ceny, nahlédněte do fotogalerie a projděte si různá půdorysná řešení.

Tomáš s Ludmilou si postavili moderní dřevostavbu. Vlezli se do 3 milionů
Tomáš a Ludmila (oba po rozvodu) se rozhodli pro nové společné bydlení. S dřevostavbami už měli své zkušenosti, proto jejich volba dopadla právě takto. Přečtěte si rozhovor přímo s majiteli a navštivte jejich dům ve fotoprohlídce.

Bungalov 5+kk do tvaru L s prostorným interiérem (s garáží i bez). Známe cenu
Hledáte ideální dům pro vaši rodinu? Představujeme vám typový dům Savignon s dispozicí 5+kk. Prohlédněte si bohatou fotogalerii i jeho prakticky řešený půdorys.

V USA ho nechali dělat podřadné práce, pak postavil polární stanici na Antarktidě. Rodák z Vysočiny dnes vede 5 úspěšných firem
Cesta podnikatele Tomáše Tesaře k úspěchu byla trnitá. Musel se vypracovat z ničeho a překonat při tom nejednu překážku. Přečtěte si o jeho příběhu v rozhovoru.

Dům na důchod – 14 nejoblíbenějších typových projektů od českých firem (půdorys i cena)
Stěhování ve vyšším věku dnes není ničím neobvyklým. Odrostlé děti opustí rodné hnízdo a najednou je velký rodinný dům poloprázdný. A rozhodně neodpovídá skutečným potřebám zralého páru.

Oblíbené bungalovy do L (4kk) s krytou terasou od 2,1 mil. korun
Typové domy do L s terasou jsme dnes seřadili pod sebe a vy si je můžete prohlédnout a vzájemně porovnat. Zohledněte vizualizace, cenu, užitnou plochu a u některých domů i hotové realizace ve fotogalerii.