HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Fotovoltaiky a tepelná čerpadla vyrobená v Číně představují nově zjištěné riziko pro jejich majitele

Také jste si pořídili některý z výdobytků moderní doby v podobě tepelného čerpadla nebo fotovoltaiky? Nejspíš pro vás nebude žádnou novinkou, že toto zařízení bylo s největší pravděpodobností vyrobeno v Číně. Ostatně, co dnes z Číny nepochází? Problém ale je v tom, že se teprve teď začíná mluvit o nově zjištěném riziku, které v sobě mohou taková zařízení nést. Ačkoli se v tomto případě nejedná o exploze či samovolné vznícení, které již známe z médií, je toto zjištění minimálně stejně závažné.


Riziko fotovoltaiky a tepelných čerpadel vyrobených v Číně
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Canva AI Product (Free Media Licence)

Přivezeme, zapojíme, nastavíme a pak už si jen užíváme

Standardní postup instalace zařízení využívaného k topení nebo k výrobě elektrické energie je takový, že zkušená instalační firma přiveze takové zařízení k vám domů, odborně jej nainstaluje, ozkouší a předá. To je samozřejmě naprosto v pořádku. Problém tedy v tuto chvíli víceméně žádný nehrozí a máte před sebou pravděpodobně nějakou dobu možnosti toto zařízení bezproblémově využívat a těžit z jeho přidané hodnoty. Kolik aktuálně stojí pořízení fotovoltaických panelů, si můžete porovnat zde. Na aktuální cenové srovnání těch nejlevnějších tepelných čerpadel se můžete podívat třeba tady.

Problém však může přijít až po určité době, a to v podobě jakési tikající bomby, neboli skryté hrozby, o které nevíte. Týká se to sice jen určité skupiny zařízení, přesto však poměrně velké.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Kombinací akumulačních kamen a podlahovky protopím 6 000 Kč ročně, pochvaluje si majitel novostavby

Kdo není online, není v obraze

S rostoucím vlivem internetu a možnostmi, které tato síť nabízí, roste také jeho využití ve směru hardware, tedy fyzických zařízení. Už to ale nejsou jen počítače a mobily. Dnes se k internetu připojuje kde co. Mnohdy i zařízení, od kterých byste to opravdu nečekali, jako například pračky, ledničky a nebo právě zmíněné fotovoltaické systémy či tepelná čerpadla. Právě v připojení k internetu se skrývá velké riziko, které si lidé vzhledem k chybějícím znalostem vůbec neuvědomují. Platí takové nepsané pravidlo, že vše, co je připojeno k internetu, se může stát terčem útoku. V tomto případě ale nemusí jít ani o hackerský útok, problém může nastat i velmi jednoduše.

Centralizované řešení, které nemáme pod kontrolou

Jakmile máte doma zařízení, které je připojeno k internetu, a máte možnost jej ovládat pomocí svého mobilního telefonu na dálku, je více než pravděpodobné, že je připojeno tzv. skrz server. Jedná se o takový druh připojení, kdy si na nějaké online službě vytvoříte účet s heslem a na něj se nalogujete jak ze svého domácího zařízení, tak ze svého mobilu. Tím se spojení naváže. Server je pak spojen s vaším zařízením díky tomu, že zařízení se na něj samo připojuje a přihlašuje se vámi nastavenými přihlašovacími údaji. Je to skvělé, zařízení, ať už v podobě tepelného čerpadla nebo fotovoltaiky, máte kdykoli po ruce. Můžete se třeba dívat, kolik zrovna vyrábí nebo spotřebovává energie. To je skvělé až do chvíle, než se něco vymkne kontrole.

Pod kontrolou to vlastně nikdy nebylo

Servery, na které se zařízení připojují, se obvykle nachází fyzicky mimo území Evropy. A to mnohdy přímo v Číně. Data, která se tam odesílají, tedy nemáte pod kontrolou. A zároveň jste plně závislí na provozu této služby. Co by se stalo, kdyby čínský výrobce server vypnul? Je i docela možné, že vaše zařízení by přestalo fungovat. Ne však nutně. Co si však nejspíš neuvědomujete, je, že vaše zařízení, které máte instalované na střeše nebo ve sklepě, je plně v rukách někoho v Číně, kdo si s ním může pohrávat dle libosti. Napadne výrobce, že na dálku vypne všechna zařízení, která kdy prodal? Dost možná to může udělat. Během minuty. Napadne jej, že změní parametry, či to, jak zařízení bude fungovat? I to může udělat. Ať už je míra rizika jakákoli, je třeba si uvědomit, že jsme-li se zařízením připojeni na server, tento server je v rukách výrobce a ten může s vaším zařízením nadále dělat cokoli uzná v danou chvíli za vhodné.

Kam až to může zajít?

Nechceme malovat čerta na zeď. Pravdou ale je, že se jedná o zařízení, která mohou být velmi riziková, jak už ukázaly zprávy z posledních dob, zejména ty o explozích či požárech fotovoltaik. Pokud bychom pustili představivost z uzdy, lze si představit i situaci, kdy dojde k cílené sabotáži ve smyslu zahoření či exploze tohoto zařízení přímo v domě uživatele. A to čistě tak, že bude provedena přes internet, na dálku, jeho rekonfigurace. Podotýkáme znovu, že se jedná o čistě hypotetický scénář. Je však vhodné o takových potenciálních rizicích vědět a zajímat se o ně.

Obrana proti tomu existuje, byť není úplně příjemná

Jak se bránit? Velmi jednoduše. Stačí vytáhnout kabel ze zástrčky. A nebo odpojit zařízení z wi-fi, pokud je připojeno bezdrátově. Jinými slovy zakázat zařízení přístup k internetu. V takové chvíli se vám již do něj nebude moci nikdo dostat a bude pouze ve vašich rukách. Logicky však současně přijdete i o možnost své zařízení sledovat nebo nastavovat na dálku. Další možností, jak tomuto riziku předejít, je pak pořizování pouze produktů, které jsou vyrobeny evropskými firmami a které garantují umístění datových serverů na území Evropské unie. Tedy v místě, kde existuje vymahatelnost práva v případě, že by se něco špatného s vaším zařízením skrze dálkové řízení stalo. Jak už ale bylo zmíněno, jediná jistá obrana je odpojení.

P.S. Řešíte stavbu domu, možnosti větrání a vytápění? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
24.08.2024

Photocredit: Canva AI Product (Free Media Licence)

5

Tepelné čerpadlo a fotovoltaika – může se vůbec vyplatit?
Jak moc je výhodná investice do tepelného čerpadla s fotovoltaikou? A ve kterém případě se to nevyplatí? Srovnání návratnosti.

Časté chyby instalace fotovoltaiky, které se mohou tvrdě prodražit
Základní chyby při instalaci fotovoltaiky mohou mít přímý vliv na její účinnost a návratnost. Na co si dát pozor a jak chybám předejít?

K 2 tepelným čerpadlům si pořídili ještě fotovoltaiku. Prozradili, jak je to doopravdy se slibovanou úsporou
Pan Tomáš si na svůj 30 let starý dům pořídil 2 tepelná čerpadla a fotovoltaiku. V rozhovoru prozradil, kolik skutečně ušetří.

Požárů fotovoltaik je stále více. Ohrožených domácností jsou desítky tisíc
Počet požárů fotovoltaických elektráren zaznamenal tento rok rychlý nárůst. Důvodem jsou především neodborné instalace.

Tepelné čerpadlo vs. plynový kotel – hádka prodejců zamotala hlavy zákazníkům
Prodejci tepelných čerpadel a plynových kotlů jsou známí tím, že si sem tam vjedou do vlasů. Jaké jsou nejčastější argumenty obou stran? A zakládají se na pravdě?

Senioři mohou mít nově elektřinu zdarma. Stačí, aby jejich děti měly fotovoltaiku
Doposud jsme o tom slyšeli pouze z okolních států. Díky novele energetického zákona však tato možnost dorazila také k nám.

Tepelné čerpadlo s radiátory moc nefunguje. Lidem spíše prodělává, než šetří
S tepelnými čerpadly se v posledních letech roztrhl pytel. Mnoho lidí podlehlo strachu v době energetické krize, která započala kolem roku 2022.

Výměna kotle za tepelné čerpadlo může majitele finančně zruinovat. A to i s dotací
Panika ohledně zákazu kotlů některých emisních tříd, ke kterému má dojít od září tohoto roku, vede lidi často ke zmateným a chybným krokům, které již někteří z nich začínají plně pociťovat.

Lidé prodělávají tisíce korun kvůli chybným instalacím fotovoltaik
Fotovoltaika je dobrý sluha, ale zlý pán. Při její instalaci vzniká stále větší počet chyb, jež vám mohou prodělat nemalé částky. Ve hře navíc nejsou jenom peníze, ale i samotné zdraví.

Náhrada tepelného čerpadla za levnější způsob vytápění
Ačkoli již přibližně od roku 2019 upozorňujeme na rizika spojená s nerozvážnou instalací tepelných čerpadel, mnoho lidí přesto podlehlo mámení dotací a masivní reklamě a tento topný systém si pořídilo.