HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Nová pravidla Evropské unie, statisícové pokuty a krádeže majetku – to jsou zářezy z minulého týdne

Shrnuto, podtrženo, krátce, úderně a na rovinu – takové jsou zářezy a novinky z minulého týdne. Začal porovnáváním tepelných čerpadel a plynových kotlů, protože neustálé hádky prodejců akorát matou hlavy zákazníkům. Stejně tak jsme se podívali na zoubek energiím a úsporám, které plynou z jednoduché výměny prosklení rodinného domu. Neminul nás ani protest 29letého mládence, který se postavil vysokým cenám za nájemní bydlení. Konec týdne byl věnovaný novému rozhodnutí Evropské unie, které se bude týkat jen některých z nás. A zaznamenali jsme i krádeže dřeva v České republice, takže už víme, jak tyto problémy vyřešit jednou pro vždy. Konec tlachání, udělejte si dobrý čaj nebo kávu a jdeme na to.


Aktuality z minulého týdne
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Václav H. (se souhlasem), Public Domain Pictures (CC0)

Maximální zastavěná plocha není jediné pravidlo

Snad každý dnes již ví, že postavit si na pozemku stavbu v maximální zastavěné ploše do 25 čtverečních metrů lze legálně a není na to potřeba stavební povolení. To ale bohužel vede často k mylné představě, že si pak můžeme dělat vše podle sebe. Nemůžeme. A tato nevědomost mnohdy dostává lidi do značných problémů.

Češi využívají možnost stavět do 25 m2 bez povolení. Často tím ale porušují zákon

Už toho mám plný kecky. Budu protestovat

Odjel na dlouhou dobu do zahraničí a když se vrátil, ceny bytových nájmů byly mnohonásobně vyšší. Nedokázal se s touto novou ekonomickou situací sžít, a tak se rozhodl protestovat a odstěhoval se do kontejneru na odpad.

Nemohl si dovolit bydlení v nájmu. Kvůli vysokým cenám se mladík (29) přestěhoval do kontejneru na odpad

A není to nebezpečné?

Dřevem se topí už celá staletí. V poslední době se však začínají objevovat hlasy, které mluví o možném nebezpečí a ničení přírody. Jak je to ve skutečnosti?

Topení dřevem údajně drancuje lesy a škodí zdraví. Mnoha lidem unikají důležité informace

No tak, chlapci, nehádejte se

Není nic překvapivého na tom, že každý prodejce představuje svůj produkt jako ten nejlepší. Často se však některé firmy uchylují k hanění konkurence, které může přerůst únosnou mez.

Tepelné čerpadlo vs. plynový kotel – hádka prodejců zamotala hlavy zákazníkům

Pokácet strom na vlastní zahradě je poměrně banální úkol, že?

Stačí vzít motorovou pilu, nastartovat, fiknout a je hotovo. Jenže tak jednoduché to není. Přesně tenhle postup může být porušením zákona a může vás vystavit vysoké pokutě. Seznámíme vás proto se základními pravidly, co se týče kácení stromů na vlastní zahradě.

Za pokácení stromů na vlastním pozemku hrozí pokuta 100 000 Kč

Si myslíš, že máš lepší sekačku, jo?

Sousedé z Moravy, oba zarytí zahrádkáři, se rozhodli uspořádat závod. Vítězem se měl stát ten, který jako první poseká svůj trávník. Díky tomu se ukázalo, která sekačka na trávu je tou správnou investicí do vaší zahrady.

Boj dvou zahrádkářů o lepší sekačku na trávu vyhrál Lukáš. Svému sousedovi ukázal, zač je toho loket

Výběr zateplení nebyl žádná Sofiina volba

Rodina z Vysočiny se při zateplení půdy rozhodovala mezi foukanou izolací a izolačními rolemi z minerální vaty. Přinášíme podrobné srovnání obou izolací. Která z toho vyjde lépe?

4 hodiny práce přinesly úsporu 40 % nákladů na energie. Zkušenost s málo známou izolací si rodina pochvaluje

Typový dům týdne: Stylový bungalov (4+kk) v Česku pořídíte za 5 391 000 Kč na klíč

Budete dozajista uchváceni dvěma terasami, které tento typový dům nabízí. Na jednu z nich se dostanete z ložnice, dětského pokoje a velkého obýváku propojeného s kuchyní a jídelnou ve středu rodinného domu. Opravdu, koukněte se dovnitř pomocí rozšířené reality.

Stylově řešená dispozice bungalovu (4kk) přesvědčila desítky rodin. Na jeho cenu dosáhne i střední třída

Stát přišel s novou službou

Ceny energií za poslední roky znatelně vzrostly a ne každému jsou tyto zvýšené náklady příjemné. Stát proto přišel se službou, která má občanům pomoci platby za elektřinu a plyn snížit.

Stát konečně přišel s řešením, jak lidem zlevnit energie

Desetileté celostátní pátrání po vlastnících je u konce

Lhůta vypršela. Ti, kteří nedoplnili chybějící informace do katastru nemovitostí, o svůj majetek přišli. Existuje však cesta, jak ho získat zpět.

Stát zabavil přes sto tisíc nemovitostí. Jejich hodnota je více než pět miliard korun

Fotovoltaika všude, kam se podíváš

Ať už jste zarytým fanouškem nebo odpůrcem fotovoltaických systémů, nejspíše se jejich pořízení nevyhnete. Odkdy se bude povinná fotovoltaika týkat i vás?

Fotovoltaika bude povinná u rodinných domů i veřejných budov. Rozhodla o tom Evropská unie

Ať vám to neodtéká, kam nemá

Řekněme si na rovinu, je to velká zodpovědnost. Pokud provedete špatné napojení trubek, nevychytáte spád položení odpadů nebo zalijete základovou desku se špatným místem vyvedení přípojek, je to velký (finanční) problém.

Většina lidí si netroufne vytvořit prostupy a položit přípojky s odpady. Přinášíme jednoduché vysvětlení

Krádeže v ČR

Krádeže dřeva na zahradě jsou dnes už takovou místní tradicí. Ať už se jedná o sem tam polínko a nebo systémové rozkrádání, zejména v chatových oblastech, které jsou delší dobu opuštěné a bez dohledu, je to běžná věc. Lze to však vyřešit velmi elegantně a na trvalo.

Kradli mu dřevo rok co rok. Naštvaný chatař situaci vyřešil jednou provždy

Vlastníte nějakou nemovitost? Hm?

Pokud vlastníte nemovitost, je velmi pravděpodobné, že jste i spolumajitelem části souvisejícího pozemku. Typicky se jedná o příjezdové cesty. Lidé často lpí na spoluvlastnictví takových cest a vůbec neví o výhodách rozhodnutí, kdy tyto cesty věnují obci do její správy.

Spoluvlastnický podíl na cestách lze darovat obci. Přináší to řadu výhod

Okny uniká až 40 % tepla

Sklo jako sklo, říkáte si. Jenže tohle právě neplatí. Pokud zvolíte správné prosklení oken, můžete ušetřit i tisíce ročně. Podívejte se na srovnání různých prosklení na konkrétním domě.

Úsporu za vytápění v řádu tisíců ročně přinesla výměna prosklení. Získali jsme překvapivá data

Bacha. Je to jedovatý

Oleandr je jednou z nejméně náročných přenosných rostlin vůbec, výměnou za tuto vlastnost je však jedovatý. Mnoho domácností o této skutečnosti ví, ale jen málokteré drží tyto rostliny dál od svých dětí.

Lidé podceňují míru jedovatosti oleandru. Měli by ho držet dál od dětí a zvířat

Už odcházíte? Ještě si dejte kvíz

Není nad pořádný a záludný kvíz od redakce Dřevostavitele. Schválně, jestli poznáte stavební materiál jen podle obrázku.

Kvíz: Poznáte stavební materiály podle zkratky a obrázku? Správný kutil zvládne alespoň 9 otázek

Vydáno dne:
12.05.2024

Photocredit: Václav H. (se souhlasem), Public Domain Pictures (CC0)

0

Okna a izolace vám umí ušetřit až 70 % nákladů. Návod, jak toho dosáhnout
Když se řekne zateplení, vybaví se většině z nás nová fasáda. Možností zateplení je ale mnohem více. Které z nich je to úplně nejvýnosnější?

Sauna svépomocí krok po kroku – postup a výkresy ke stažení
Saunovací sezona se blíží a nastává pravý čas se na ní připravit. Spojili jsme se proto s panem Ivanem, kutilem, který si i jako laik dokázal postavit vlastní, velmi zdařilou saunu na zahradě v Karviné.

Montáž střešních oken svépomocí – řemeslník znovu připomíná zbytečné chyby
Instalace střešních oken svépomocí přináší řadu výhod, ale také větší riziko možných chyb. Jaké jsou ty nejčastější a jak se jim vyhnout?

Lukáš postavil plovoucí základovou desku svépomocí. Ušetřil tak 500 000 Kč
Lukáš a Petra se pustili do stavby plovoucí základové desky svépomocí bez sebemenších zkušeností. V rozhovoru se s námi podělili o cenovou kalkulaci, postup výstavby krok po kroku i seznam materiálů, které potřebovali.

Opomíjený systém sám spolehlivě zalévá a hnojí rostliny. Stojí pár korun a hodí se všude
Jednoduchý a levný systém odvede velkou část práce za vás a postará se o pravidelnou a přiměřenou zálivku i hnojení vašich rostlin.

Častou chybou při pěstování muškátů je špatný rozestup. Má zásadní vliv na výsledek
Vše, co muškáty potřebují, na jednom místě. A laicky i pro ty z vás, kteří se zahrádkařením teprve začínáte.

Fuchsie si pořizují Češi ve velkém. Bohužel však mohou skrývat nebezpečné parazity
Ať už zvolíte pro fuchsie slunné místo, polostín nebo stín, neuděláte chybu. Dejte si ale pozor. Při špatné péči se dostaví nechtěný hmyz, který s vašimi krásnými květinami pěkně zatočí.

KVÍZ: Poznáte nejznámější české houby? Zkuste si, jestli přežijete návštěvu lesa
Mezi jaké houbaře se řadíte? Poznáte pouze bedlu a hřib nebo jsou vaše znalosti mnohem širší? Otestujte se v našem kvízu.