HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Veronice se podařilo přesvědčit sousedy. Malý domek si může postavit 0,5 m od hranice pozemku

Naplánovala si dopředu celou zahradu, ale zahradní domek umístěný na hranici pozemku se jejím sousedům příliš nelíbil. Zpočátku byli proti, později se však Veronice podařilo najít způsob, jak je přesvědčit. Vyslechla si sousedovy argumenty a vymyslela docela univerzální řešení. S námitkou však poté přišla i sousedka. Kompromis se ale Veronice podařilo najít i v tomto případě. Obě strany jsou dnes s výsledkem spokojené a sousedské vztahy zůstaly neposkvrněné.


Odstup od hranice pozemku
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Pavel B. (se souhlasem)

Odstup od hranice pozemku

Paní Veronika s manželem staví zcela novou typovou dřevostavbu na dokončení zhruba půl hodiny cesty od Brna. Jelikož na stavbě domu v tuto chvíli pracuje firma, majitelé mají spoustu volného času. Oba jsou však docela aktivní, a tak vyhledávají činnosti, které by je mohly posunout o kus blíž ke kolaudaci rodinného domu (více se o tomto tématu rozpovídala paní Veronika níže v rozhovoru). A právě plánování zahrady nás v jejich případě zaujalo. V návrhu mají umístěný zahradní domek téměř na hranici pozemku. V rozhovoru s paní Veronikou jsme se dozvěděli, jak se jí podařilo změnit názor sousedů, kteří s umístěním nejdříve nesouhlasili. Pojďme na to.

Veroniko, jak daleko jste se stavbou domu?

Jsme ve fázi, kdy nám stavební firma dodělává vnitřní příčky, stropy apod. Zvenčí už náš domek ale vypadá, jako by byl téměř dokončený. Je to teprve pár dní, co máme hotovou podkladní vrstvu pro silikonovou omítku.

Kdy jste začali řešit stavbu domu?

Firmu jsme oslovili minulý rok v létě s tím, že jsme až do září ladili projekt a nějaké úpravy typového projektu. Realizovat dům jsme ale začali až v letošním roce. Základovou desku jsme si stavěli svépomocí, nechtěli jsme totiž výkopové práce provádět v zimě. Staveniště si pak převzala firma koncem března.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

A kdy se plánujete nastěhovat?

Ráda bych v domě oslavila letošní Vánoce, takže doufejme koncem roku. Uvidíme. Čeká nás ještě hodně práce, a to jak s domem, tak se zahradou.

Co na stavbě teď aktuálně realizujete?

My s manželem toho teď příliš dělat nemůžeme. Vybrali jsme si dům na dokončení, takže čekáme, až nám firma předá staveniště. Nicméně si myslím, že jsme oba docela akční (kolikrát až moc), takže si nějakou práci vždycky najdeme. Může nám to do budoucna ušetřit hromadu starostí.

Dům na dokončení je mezistupněm mezi hrubou stavbou a domem na klíč. Nabídka (to, co je zahrnuto v ceně domu na dokončení) je u jednotlivých firem různá. Není tedy lehké přesně definovat, co varianta domu na dokončení obsahuje, jelikož činnosti, které má firma A zahrnuty až v ceně domu na klíč, má firma B zahrnuty i v ceně domu na dokončení. Více jsme se na toto téma rozepsali v souvisejícím článku níže.

Dům na klíč vs. hrubá stavba – přehled pojmů, které definují konečnou cenu

Dokázala byste uvést nějaký příklad?

Manžel potřebuje pořád něco dělat. Třeba nedávno šel na pozemek a posekal křovinořezem trávu nám i na pozemku, který už patří obci (aktuální ceny křovinořezů si můžete prohlédnout např. zde – pozn. redakce). Pár týdnů zpět vysadil na naší budoucí zahradě nějaké stromky a keře, abychom měli (až se nastěhujeme) nějaké soukromí. A já jsem zase hodně plánovací typ. Už mám dopředu vybranou dlažbu u domu, plot, a dokonce i naplánovanou celou zahradu.

Mohla byste nám poskytnout tyto nákresy? Pro inspiraci našim čtenářům...

Určitě. Kreslím si zahradu ručně. Nějaké návrhy možná budu mít i ve 3D.

Vidím, že máte zahradní domek docela blízko u hranice pozemku. Jak vyřešíte předepsaný odstup dva metry?

Tohle je zrovna ideální příklad toho, co můžete řešit v době, kdy na domě pracuje firma a vy tam pracovat nemůžete, abyste se jim moc nepletli pod nohy. O předepsaném odstupu vím a se sousedy jsme se o tom už bavili. Zpočátku byli proti, ale pak se nám je podařilo přesvědčit.

Proč byli proti?

Pan majitel se obával toho, že jim bude na pozemek stékat voda ze střechy našeho zahradního domku. Pozemky v této lokalitě jsou docela ve svahu, a tak byly jeho obavy pochopitelné. A paní majitelka zase nechtěla přijít o výhledy do zeleně, které by tento domek blokoval, což jsem taky naprosto chápala.

A jak jste tohle všechno vyřešila?

Nabídla jsem jim kompromis. Abych vyhověla sousedovi, tak jsem v návrhu pozměnila spád střechy a domluvili jsme se, že zahradní domek bude od hranice pozemku 0,5 metru (aktuální ceny zahradních domků si můžete prohlédnout např. zde – pozn. redakce). A sousedce jsem nabídla, že nechám stěnu domku obrůst popínavými rostlinami. A také že koupíme dřevěný domek – přece jen je dřevo blíže přírodě než hliník nebo cihla (zvažovali jsme, že bychom si zahradní domek postavili svépomocí). Takže se nebude muset dívat na holou stěnu, pokusím se vytvořit takovou zelenou zástěnu.

Jsou nenáročné na pěstování a vypadají fantasticky. Popínavé rostliny navíc schovají i škaredá místa na zahradě

Je vidět, že když se chce, tak to jde...

Ano, ano. Vychytali jsme dobré sousedy. Myslím si, že někteří by na nějaký kompromis ani nemuseli přistoupit. Všechno je to o lidech.

Co všechno bylo potřeba vyřídit z hlediska legislativy?

Abych nezapomněla, ještě musím dodat, že jsem kromě sousedů musela oslovit s prosbou i místní obecní úřad, protože bude zahradní domek méně než dva metry i od obecního pozemku. Pan starosta ale neprotestoval, tam to bylo v pohodě. A aby to bylo všechno oficiální, našla jsem si na netu vzor dohody o umístění stavby méně než dva metry od hranice pozemku se sousedy a doplnila do něj naše údaje. Stačí ho nechat podepsat všemi zúčastněnými. Nicméně je to stále stavba umístěná blíže než 2 metry od hranice pozemku, takže to budeme muset ohlásit na stavebním úřadě.

Děkujeme paní Veronice za rozhovor i dobré tipy pro naše čtenáře a přejeme zdárné dokončení stavby jejich rodinného domu.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Hledáte inspiraci pro Vaše bydlení? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
22.07.2024

Photocredit: Pavel B. (se souhlasem)

4

Eva a Eda si postavili vysněný dům. Díky atypickému půdorysu mají prostor i klid
Navštivte s námi dřevostavbu Evy a Edy poblíž Šumperka. Postavili si bungalov 5+kk podle architektonického návrhu, kteý jim poskytuje volnost a soukromí. Co si na svém domě nejvíce cení?

Malý pozemek a velké plány? Stavte do výšky. Patrové domy 4+kk od 3,7 milionů
Nejoblíbenější patrové domy na klíč s dispozicí 4+kk již od 3,7 milionů. Vyberte si mezi nimi svého favorita.

Nemáme tolik peněz, zdůrazňuje pár. Byť získali 13ha pozemek, postavili si mini dům
Poté, co získali mladí manželé rozsáhlý pozemek na úpatí pohoří, si v roce 2021 začali budovat svůj malý sen.

Nejhloupější chyby českých zahrádkářů – najdete se v nich i vy?
„Už nikdy bych na zahradě neudělal těchto 10 absurdních chyb,“ vykřikují Češi veřejně. O jaké hloupé chyby se jedná?

Stavět z cihly odmítli a ušetřili tak 1,5 milionu a roční nájem k tomu
Tomáš a Jaroslava toužili po rodinném životě v novém domě se zahradou a přírodou na dosah ruky. Co je přimělo vyměnit cihlový dům za dřevostavbu? A proč se záměrně vyhnuli typovému projektu?

Novela stavebního zákona řeší problém s bydlením. Týká se seniorů i mladých
V poslední době se zdá situace s bydlením absolutně neřešitelná. Byla však vydána novela stavebního zákona, která přináší řešení pro mladé i seniory.

Neznalost územních regulativů lidem bydlení značně prodražuje
Říká se, že pravidla jsou od toho, aby se porušovala. Minimálně v jednom případě se to však může vymstít. Řeč je o souboru pravidel, který jsou široké veřejnosti poměrně málo znám a lidé se díky němu z nevědomosti často dostávají do problémů.

Pořízením nepravidelného pozemku lze značně snížit cenu bydlení. Češi tuto možnost přesto stále opomíjí
Ceny stavebních pozemků už zkrátka s cenou dolů asi nepůjdou. Dopředu promyšlené rozvržení pozemku šetří peníze, zkracuje dobu výstavby a zohledňuje budoucí požadavky.