HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Jsou nenáročné na pěstování a vypadají fantasticky. Popínavé rostliny navíc schovají i škaredá místa na zahradě

Je to klíč. Klíč, o kterém víme takřka všichni, ale málokdo z nás si uvědomuje jeho velkou přidanou hodnotu. S jinými rostlinami a květinami (např. s trvalkami) je to běh na dlouhou trať, vyžadují vaši pozornost a péči. U popínavých rostlin to tak ale není. Rozrostou se vám velmi rychle. Schovají místa, která nejsou oku lichotivá (např. starý škaredý plot), a vytvoří krásné a útulné prostředí, ku příkladu u pergoly. Které konkrétní druhy to jsou?


Popínavé rostliny
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Public Domain Pictures (CC0), Wikimedia Commons CC 3.0

Popínavé rostliny jsou takové, které...

Popínavé rostliny se při svém růstu přichytávají k různým strukturám (stěny, stromy, ploty a další rostliny). Tento způsob růstu jim umožňuje dosahovat světla a maximalizovat fotosyntézu v hustě zalesněných nebo jinak konkurenčních prostředích. Pravděpodobně jste se už s popínavou rostlinou setkali, a proto možná tušíte, že se dělí na několik skupin podle způsobu, jakým se drží své podpory.

Plazivá vs. popínavá květina

Tato dvě přídavná jména se velmi často zaměňují. Stále si také mnoho Čechů myslí, že se jedná o tentýž typ rostliny. Rozdíl mezi plazivými a popínavými rostlinami spočívá ve způsobu, jakým se tyto rostliny šíří a přichycují k různým strukturám.

Popínavé rostliny se aktivně přichycují k vertikálním strukturám pomocí úponků, kořenů, nebo ovíjivých stonků. Tyto rostliny jsou do jisté míry schopné růst vzhůru i bez přímé fyzické pomoci. Nicméně pokud chcete určovat směr jejich růstu, je dobré instalovat na zahradu nějaký typ opory. Podívejte se na oblíbené opory popínavých či pnoucích rostlin mezi zahradníky zde.

Plazivé rostliny rostou horizontálně po zemi. Mohou vytvářet nové kořeny tam, kde se jejich stonky dotýkají země, což jim umožňuje rozšiřovat se po velkých plochách. Jsou ideální pro pokrytí půdy nebo jako dekorativní příkrov v zahradách.

Bez opory či oblouku se nejspíš neobejdete

Opory by měly být robustní a instalované včas, aby podporovaly rostliny od mládí a zajistily jejich správný růst a stabilitu. Je také důležité, abyste vybrali materiál a design, který odpovídá váze a typu rostliny. Zajímavé opěry i s aktuálními cenami naleznete zde. Naopak nejlevnější mříže na popínavé rostliny si i s cenami můžete prohlédnout zde.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Zkušený kutil si postavil mimořádný skleník. Nasdílel nám svůj návod i fotodokumentaci

Rychle rostoucí popínavé a plazivé rostliny

Rychle rostoucí popínavé rostliny jsou ideální pro rychlé zakrytí pergol, plotů, stěn nebo pro vytvoření soukromí. Plazivé rostliny vám zase na zahradě vytvoří krásný přírodní „koberec“. Pojďme si pár z nich zmínit.

Břečťan je extrémně odolná a adaptabilní rostlina, která rychle pokryje jakýkoli vertikální prostor.

Povijnice, známá také jako sladká brambora nebo dekorační batáta, rychle roste a vytváří velmi pěkné listy a květy.

Plamének je velmi oblíbený díky svým krásným květům, rychle se rozrůstá a je dostupný v mnoha kultivarech.

Rozrazil je ceněn pro své vonné květy a rychlý růst, je také velmi odolný.

Vistárie má nádherné hrozny květů a může rychle obrůst velké plochy, potřebuje však silnou oporu.

Mučenka je exotická rostlina s jedinečnými květy, která rychle roste a dobře se ujme na slunných místech.

Aristolochia je netradiční popínavka známá pro své jedinečné „dutinkovité“ květy.

Tyto rostliny jsou obecně nenáročné na údržbu, ale potřebují adekvátní podporu pro svůj růst a obvykle preferují slunné až polostinné stanoviště.

Mrazuvzdorné popínavé rostliny

Z výše uvedených rychle rostoucích popínavých a plazivých rostlin jsou některé také mrazuvzdorné. Jedná se o břečťan, plamének, rozrazil (zimolez ovíjivý a zimolez japonský) a vistárii (vistárie květnatá a vistárie čínská).

Kde všude můžete popínavou rostlinu zasadit?

Při výsadbě popínavých rostlin je důležité zvážit jejich specifické nároky na světlo, vodu a typ půdy, stejně jako potenciální růst a rozšíření. Ku příkladu můžete zasadit rostlinu k pergole či altánu, kde vytvoří přirozený stín, zvýší soukromí a přidá body estetickému dojmu. Také se popínavé rostliny dají použít k zakrytí škaredých plotů nebo starých zdí. Dále třeba:

  • ke sloupům a kůlům,
  • do volného terénu,
  • do kontejneru a květináče,
  • ke stromům,
  • ke stěnám domů.

Chcete mít rostliny i na stěnách uvnitř domu? Není problém

Nejedná se sice o popínavé rostliny, nýbrž o tzv. zelené stěny (umělé rostliny). Domácnosti si je velmi oblíbily, protože dokáží přidat punc luxusu do interiéru. Na trhu existují levnější kousky, u kterých na první dobrou poznáte, že se jedná o umělou květinu (aktuální cena zde). Nicméně najdete i takové, u kterých budete na vážkách. Vypadají velmi živě, byť jsou umělé. Tyto zelené stěny jsou však krapet dražší – aktuální cenové porovnání naleznete zde.

Vydáno dne:
10.06.2024

Photocredit: Public Domain Pictures (CC0), Wikimedia Commons CC 3.0

0

Smrdutky páchnou po zkaženém mase. Přesto mají své nenahraditelné místo v jídelníčku
Ačkoliv někomu možná nevoní, jsou smrdutky považovány za jedny z nejkrásnějších rostlin. Někteří si navíc oblíbili i jejich chuť.

Královnu zimních zahrad chce mít doma každý. Málokdo však ví, že jednu věc nesnáší
Ti nejodvážnější umí pěstovat kamélii i doma. Dokáže kvést po celou zimu, je ale potřeba vědět, jak ji pěstovat správně a jaká věc jí opravdu škodí.

Pětimetrovou magnolii mohou mít Češi jen v USDA zóně 6–9. Musí ji však vysadit už na jaře
Zvolíte-li správnou odrůdu magnolie na základě lokality, ve které žijete, můžete předpokládat téměř jistý úspěch s jejím pěstováním.

Častou chybou při pěstování muškátů je špatný rozestup. Má zásadní vliv na výsledek
Vše, co muškáty potřebují, na jednom místě. A laicky i pro ty z vás, kteří se zahrádkařením teprve začínáte.

Fuchsie si pořizují Češi ve velkém. Bohužel však mohou skrývat nebezpečné parazity
Ať už zvolíte pro fuchsie slunné místo, polostín nebo stín, neuděláte chybu. Dejte si ale pozor. Při špatné péči se dostaví nechtěný hmyz, který s vašimi krásnými květinami pěkně zatočí.

Lidé podceňují míru jedovatosti oleandru. Měli by ho držet dál od dětí a zvířat
Oleandr je jednou z nejméně náročných přenosných rostlin vůbec, výměnou za tuto vlastnost je však jedovatý. Mnoho domácností o této skutečnosti ví, ale jen málokteré drží tyto rostliny dál od svých dětí.

„Jsou k ničemu,“ kroutí hlavou Petra. Populární neviditelné rukavice jsme zkusili na vlastní kůži
Geniální nápad nebo jen další světoborný vynález, který stojí za starou belu? „Navlékli“ jsme si je a chtěli se přesvědčit o výhodách, které prodejci slibují na svých e-shopech.

Okrasné trávy chtějí téměř všichni Češi. Ukázali jsme 6 největších favoritů z moderních zahrad
Na světě existují tisíce druhů a abychom vám usnadnili výběr, vyzdvihli jsme právě šest z nich, které se staly pro mnoho Čechů těmi nejoblíbenějšími.