HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Novela stavebního zákona řeší problém s bydlením. Týká se seniorů i mladých

Mladá generace se pomalu smiřuje s tím, že pro ni vlastní bydlení zůstává snem, nebo dokonce čistou utopií. Někteří dennodenně hypnotizují úrokové sazby v naději, že se přece jen pohnou směrem dolů. Možná si ani nevšimli, že byla mezitím vydána novela stavebního zákona, která mnohým pomůže problém s bydlením elegantně vyřešit.


Novela stavebního zákona nabízí řešení problému s bydlením
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jan Planička (se souhlasem)

Zákon byl změněn dříve, než vešel v platnost

Cílem nového stavebního zákona (zákon č. 283/2021 Sb.) má být zjednodušení a zrychlení povolování staveb. Česká republika totiž patří k zemím s nejdelším a nejsložitějším povolovacím procesem. Zákon však ještě ani nevešel v platnost a už prošel rozsáhlou novelizací. Ta nabyla účinnosti 1. července 2023. Paradoxem je, že celá novela zákona jde částečně proti zákonu samotnému. Odložila účinnost stavebního zákona až na 1. ledna 2024. Od tohoto data bude navíc platit pouze pro tzv. vyhrazené stavby, v plném rozsahu vstoupí v platnost až 1. července 2024. Novela stavebního zákona však přináší také novinky, které stojí za pozornost už teď.

Jednoduché řešení problému s bydlením

V rámci novely stavebního zákona byla zavedena také nová kategorie. Jedná se o malé domky, které lze postavit k původnímu domu na jednom stavebním pozemku. V principu jde o takzvané výměnky. Ty mohou sloužit například rodičům nebo dětem majitelů. Vícegenerační bydlení tak dostává zcela nový rozměr. Zároveň se rýsuje šance na vyřešení stávající bytové krize. Na úrokové sazby za letošní leden se můžete podívat v galerii.

Výměnek je též známý jako výminek, někdy také vejminek. Význam se odvíjí od práva vymínit si dožití na konkrétním místě. Šlo o starý venkovský zvyk statkářů, kteří předávali své hospodářství mladším generacím. Tento zvyk přerušili komunisté, kteří místo něj uzákonili právo věcného břemene, jež je využíváno dodnes. I právo výměnku se však do občanského zákoníku vrátilo, a to v roce 2014.

Na výměnky z dřívějších dob se můžete podívat v galerii.

Novela umožní postavit si na zahradě ještě jedno bydlení

Bez této novely nebylo možné mít na jednom stavebním pozemku dva rodinné domy. Novela stavebního zákona tak potěší především majitele, kteří mají kolem svého domu velké pozemky. Úprava zákona jim umožní využít tento prostor na další stavbu určenou k bydlení. Tato možnost se pro mnohé stane řešením obtížné situace, pro jiné zase možností, jak mít své děti či rodiče nablízku. Tento návrh se setkal s kladným ohlasem již mezi poslanci, kteří ho schválili jednomyslně napříč jednotlivými kluby. Výměnkové bydlení spadá do skupiny jednoduchých staveb. Tam patří podle nového stavebního zákona také rodinné domy, garáže a podobně.

Přeměnili 90letý dům na vícegenerační bydlení. Tchýni šoupli do garáže

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

Stavba výměnku má svá pravidla

Výměnek si nemůžete postavit jakýkoliv a kdekoliv se vám zachce. Novela stanovuje jasná pravidla, která musí majitelé při stavbě výměnku dodržet:

  • výměnek nesmí přesáhnout rozlohu 80 metrů čtverečních;
  • nová nemovitost může být maximálně pět metrů vysoká;
  • výměnek může mít jedno nadzemní podlaží a nesmí mít sklep;
  • umístění stavby musí být minimálně dva metry od hranice pozemku;
  • výměnek lze postavit pouze na pozemku rodinného domu (zabránění zastavování volné krajiny);
  • alespoň polovina celkového pozemku musí zůstat nezastavěna kvůli vsakování dešťové vody;
  • není možné použít tento výměnek pro podnikatelskou činnost.

Myslíte si, že stavět dům s výše uvedenými omezeními nemá smysl? Naopak. Na domky, které se vešly do 80 m2, se můžete podívat v galerii.

Odůvodnění návrhu vysvětluje tyto limity následovně: „Prostorová limitace záměru omezuje možnou zátěž pro území i sousední pozemky, zároveň však poskytuje dostatečný prostor pro realizaci tak, aby stavba mohla plnit svůj účel, kdy tato výměra užitné plochy představuje minimální standard pro potřeby bydlení.“

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
06.10.2023

Photocredit: Jan Planička (se souhlasem)

9

Co potřebujeme ke stavebnímu povolení dle stavebního zákona č. 183/2006 sb.?
Ke stavebnímu povolení dle stavebního zákona č. 183/2006 Sb. je nutné doložit nejen projektovou dokumentaci, ale také další podklady. Jaké to jsou?

Jak při zařízení prvního bydlení finančně nevykrvácet
Zařízení prvního bydlení je pro mladé lidi často náročným úkolem. Přinášíme ty nejdůležitější rady, jak vše zvládnout a vytvořit příjemné bydlení za málo peněz.

Moderní dvougenerační bydlení – dvojbungalov ze dřeva
Navštívili jsme moderní bungalov s nosnou konstrukcí ze dřeva. Nabízí dvě samostatné bytové jednotky a je skvělým řešením pro dvougenerační bydlení. Proč se ho majitelé rozhodli takto postavit?

Stačil by vám takový minidomek k bydlení?
Kolik prostoru nutně potřebujete k bydlení? Stačil by vám minidomek o pouhých 40 metrech čtverečných, jako je v našem článku?

Lidová architektura: Kouzlo tradičního bydlení má co nabídnout i modernímu člověku
Srub, chata, roubenka, igloo či zemljanka, to jsou lidové stavby, z nichž některé přežily staletí a ještě dnes mají co nabídnout.

Přeměnili 90letý dům na vícegenerační bydlení. Tchýni šoupli do garáže
Trápí vás bydlení? Nevíte jak našetřit na dům? A zvážili jste už vícegenerační bydlení?

Nový stavební zákon je tu. A s ním přichází velké změny
Povedlo se nám s redakcí získat čerstvé a ověřené informace, co nový stavební zákon přináší a co se pro nás, běžné občany, mění. Není toho málo.

Maminka nechala postavit vícegenerační typový dům pro své děti a jejich babičku
Jeden z mála typových domů v ČR, který je navržený pro vícegenerační bydlení. Majitelé si ho nemohou vynachválit.

Stavební povolení snadno a rychle. Chystaná novela přináší zjednodušení i komplikace
S novelou stavebního zákona přijde sjednocení devíti zákonů do jednoho povolení. Tím se má zrychlit a usnadnit vydávání stavebního povolení.

Nový portál pro stavební povolení slibuje úsporu 30 tisíc
Ministerstvo věří, že online stavební povolení půjde vyřizovat již brzy. Odborníci upozorňují na rizika.