HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Nový typový dům (135 m2) pořídí rodiny do 4,5 mil. včetně DPH. Zájemců o moderní projekt stále přibývá

Nový typový dům opět posunul laťku moderního a cenově dostupného bydlení o kus výš. Najdete tam čtyři ložnice, prosvětlený obývací pokoj a moderní kuchyni do U s výhledy do zahrady skrze prosklenou stěnu dřevostavby. Uvnitř tohoto domu se zkrátka neplýtvá prostorem a každý centimetr užitné plochy je geniálně využitý. Cena 4,5 mil. (s DPH) je jen třešničkou na tomto výborném dortu. Aktuální ceny variant výstavby domu, půdorys i fotky z realizace najdete níže.


Typový dům do 5 mil. korun
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Katalog projektů Dřevostavitele (se souhlasem)

Ujistěte se, že je dům opravdu pro vás

Rodinný dům s dispozicí 5+kk má zastavěnou plochu 82 metrů čtverečních a užitnou plochu 135 metrů čtverečních. Pro vaši představu se jedná o stavbu pravidelného obdélníkového tvaru, která bude dokonale odpovídat požadavkům 4–5členné rodiny (vyhoví i 6členné rodině). Dispozici si samozřejmě můžete upravit podle libosti (např. z jednoho pokoje vytvořit pracovnu či pokoj pro hosty). Dřevostavba je postavená sloupkovým konstrukčním systémem (2by4), tudíž je samotná výstavba provedena přímo na staveništi (o realizaci se více dozvíte níže v článku). Pojďme si říct to nejdůležitější o dnešní dřevostavbě. Fotky již realizovaného typového projektu naleznete v galerii níže.

Vezmeme vás na prohlídku do rodinného domu

U vstupních dveří se (hned vedle zádveří) nachází technická místnost, za níž je navržena koupelna s WC. Na toto zádveří navazuje menší chodba se schodištěm, ze které se dále dostanete do ložnice a do hlavní obytné části domu. V pravé části domu je tedy spojený obývací pokoj a velká kuchyně do tvaru U, v jejímž středu je navržený jídelní prostor. Celá příčná strana místnosti je pak prosklená a umožňuje majitelům vstup na venkovní terasu.

V prvním patře je pak navržených pět místností, do kterých se dostanete z protáhlé chodby. Jedná se o tři dětské pokoje, šatnu či pracovnu (záleží, jaký pokoj upřednostníte) a koupelnu s WC, sprchovým koutem i vanou.

TIP redakce: Za vhodné ke zvážení osobně považujeme rozdělení kuchyně a jídelny na dva menší celky. Kuchyně by mohla s přehledem stačit do tvaru L, přičemž by se jídelní prostor mohl posunout do nově vytvořeného prázdného rohu. Lidé si tak nebudou navzájem překážet a nebudou mít pocit, že snídají, obědvají a večeří v kuchyni, kde zpravidla po přípravě pokrmů nebývá čisto.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Kombinací akumulačních kamen a podlahovky protopím 6 000 Kč ročně, pochvaluje si majitel novostavby

Vytápění domu zajímá snad všechny

Peníze, které dáte do vytápění svého rodinného domu, jsou vždy až na prvním místě. V tomto případě se nabízí možnost vytápění podlahovým teplovodním systémem napojeným např. na plynový kotel, který by zároveň ohříval i TUV (teplá užitková voda). Případně také můžete vytápět pomocí tepelného čerpadla vzduch-voda s podlahovým teplovodním topením či téměř jakýmkoliv jiným systémem vytápění. Velmi záleží na osobních preferencích. Abychom vám výběr usnadnili, zde si můžete porovnat ceny tepelného čerpadla vzduch-voda a zde naopak aktuální ceny plynového kotle. Kombinovaný systém si dobře promyslete. A pokud je to pro vás španělská vesnice, možná by vám mohl být nápomocný článek níže.

Tepelné čerpadlo vs. plynový kotel – hádka prodejců zamotala hlavy zákazníkům

Tento dům vám firma nepostaví v hale. Můžete být přímo u toho

Celá výstavba dřevostavby systémem two by four se odehrává přímo na staveništi. Podle aktuální potřeby je navážen materiál, jenž se co nejrychleji zpracovává.

Celý takto vytvořený rám dřevostavby je zavětrován úhlopříčným uložením z vnější strany obvodových stěn. Nejprve se tak děje za pomoci prken, po vytvoření kompaktního obvodového rámového systému jsou diagonály nahrazeny velkoplošným konstrukčním materiálem (např. sádrovláknitými deskami). Na horní pásnici se buď ukládá stropní nosník (a dále se pokračuje obdobným způsobem jako u přízemního patra dalším poschodím), nebo se zde uloží již střešní konstrukce – například příhradového typu – která se zaizoluje a zastřeší.

Nejkvalitnější surovinou, která se využívá ve výstavbě montovaných domů, je KVH řezivo

KVH je stavební řezané dřevo z jehličnanů. Je to produkt se sledovanou kvalitou a jasně definovanými vlastnostmi. Vyrábí se ve dvou kvalitách – pohledová a nepohledová. Vlhkost dřeva KVH je 15 % (± 2 %), díky tomu se nemusí hranoly nijak chemicky ošetřovat proti biotickým škůdcům.

Tepelněizolační materiály konstrukce rodinného domu

Izolace ze skelné minerální vlny je v poslední době považována za nejlepší izolační materiál z hlediska dopadu na životní prostředí. Hlavními surovinami použitými na výrobu jsou křemičitý písek a recyklované sklo – obnovitelné a hojně se vyskytující přírodní zdroje.

Cena moderní dřevostavby 5+kk

Průměrná cena dřevostavby 5+kk o užitné ploše 135 m2 se pohybuje od 3.547.500,- Kč do 4.496.250,- Kč. Další podrobnosti o domě nalezete zde. Uvedená cena je včetně DPH. Důležité je také zmínit, že součástí ceny není základová deska. Stejně tak je potřebné sehnat si stavební pozemek. K tomu vám může pro začátek posloužit katastr nemovitostí.

A kolik stojí základová deska?

Cena základové desky, kterou by vám pravděpodobně nabídla spousta stavebních společností, se pohybuje okolo 4 300 Kč/m2 včetně 12% DPH při výšce 0,2 m od upraveného terénu. Vy si ji ale můžete realizovat i svépomocí a ušetřit. Podrobný návod jsme pro vás připravili v rozhovoru níže.

Základovou desku postavili bez zkušeností a ušetřili 500 000 Kč. Prozradili postup

Zaujal vás tento dům? Kompletní přehled zajímavých rodinných domů s dispozicí 5+1 najdete v katalogu domů.

Seriál Nejoblíbenější domy v Česku

Zaostřeno na rodinné domy, které získaly nejvíce hlasů od našich čtenářů. Kompletní přehled těchto typových domů naleznete v soutěžním katalogu.

P.S. Řešíte stavbu domu, možnosti větrání a vytápění? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
23.08.2024

Photocredit: Katalog projektů Dřevostavitele (se souhlasem)

0