HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Nová cena moderního bungalovu zaujala veřejnost. Aktuálně pořídí dům na klíč do 2,5 mil. korun

Ocitáme se v době, kdy nový byt 2+kk v Praze stojí až čtyřnásobek toho co dnešní rodinný dům. Je to normální? Mladé rodiny nebo páry tak musí položit na misky vah dostupnost, dopravu, soukromí a vlastní svobodu. Dnešní typový dům je velmi kompaktní, zaujímá menší zastavěnou plochu, a proto je možná jeho realizace i na menších stavebních parcelách. Podívejte se v článku, co všechno projekt za 2 480 000 korun (na klíč) nabízí.


Menší bungalov 3kk
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Katalog projektů Dřevostavitele (se souhlasem)

Položte si otázku, zda je tento dům pro vás

Moderní bungalov s dispozicí 3+kk má zastavěnou plochu 80 metrů čtverečních a užitnou plochu 62 metrů čtverečních. Pro vaši představu se jedná o stavbu pravidelného obdélníkového tvaru o rozměrech 10 x 8 metrů. Půdorys domu si můžete prohlédnout v článku o pár odstavců níže, nicméně předtím byste měli vědět, že si samotnou dispozici můžete samozřejmě upravit podle libosti (např. z jednoho pokoje vytvořit pracovnu či pokoj pro hosty). Dřevostavba je postavená sloupkovým konstrukčním systémem (2by4), tudíž je samotná výstavba provedena přímo na staveništi (o realizaci se více dozvíte níže v článku). Pojďme si říct to nejdůležitější o dnešní dřevostavbě. Fotky již realizovaného typového projektu naleznete v galerii níže.

Terasa, přístřešek na auto, velký obývák a to není vše

Jak jste si jistě povšimli na úvodní fotografii, součástí již realizovaného projektu je i venkovní stání pro jedno auto a venkovní terasa. Tyto menší konstrukce nejsou zahrnuté v ceně, a proto je dobré myslet na ony další výdaje v rámci vašeho rozpočtu. Co všechno naopak získáte a doplácet si nemusíte, je velký obývací pokoj, dvě prostorné ložnice a velká kuchyně do tvaru písmene L.

Všichni chtějí vidět, jak to vypadá uvnitř

U vstupních dveří se (hned vedle zádveří) nachází technická místnost o ploše 3,78 m2. Na toto zádveří navazuje menší chodba, ze které se dále dostanete do všech zbývajících místností. Hned po pravé ruce budete mít dveře do ložnice a dětský pokoj (či pracovnu, hernu, šatnu nebo pokoj pro hosty). Přímo naproti vám je navržená kompaktní koupelna s WC a sprchovým koutem. A po vaší levé ruce se bude nacházet hlavní obytný prostor propojující kuchyni, jídelnu a obývací pokoj. Celá místnost je dokonale prosvětlená, o čemž se ostatně můžete přesvědčit v naší fotogalerii. Z obýváku se dále dostanete i na venkovní terasu.

Nabízí se vícero způsobů vytápění

Jednou z největších položek v rozpočtu je vytápění a právě z toho důvodu mu domácnosti věnují velkou pozornost. V případě dnešního bungalovu se nabízí možnost vytápění podlahovým teplovodním systémem napojeným např. na plynový kotel, který by zároveň ohříval i TUV (teplá užitková voda). Případně také můžete vytápět pomocí tepelného čerpadla vzduch-voda s podlahovým teplovodním topením či téměř jakýmkoliv jiným systémem vytápění. Velmi záleží na osobních preferencích. Abychom vám výběr usnadnili, zde si můžete porovnat ceny tepelného čerpadla vzduch-voda a zde naopak aktuální ceny plynového kotle. Kombinovaný systém si dobře promyslete. A pokud je to pro vás španělská vesnice, možná by vám mohl být nápomocný článek níže.

Tepelné čerpadlo vs. plynový kotel – hádka prodejců zamotala hlavy zákazníkům

Buďte u toho, když se vám staví sen

Dřevostavby zpravidla rozdělujeme na: masivní, sloupkové a sendvičové. Do masivních řadíme především sruby a roubenky, které si v České republice staví jen malé procento domácností. Dále jsou tu dřevostavby sloupkové, které už se u nás objevují častěji. Jedná se o výstavbu rodinného domu přímo na staveništi (realizace hrubé stavby trvá v řádech týdnů). A v neposlední řadě máme dřevostavby postavené ze sendvičových panelů, kdy kompletace stěn probíhá ve výrobní hale a na pozemku jsou pouze stěny seskládány k sobě (realizace hrubé stavby trvá v řádech hodin). Dnešní rodinný bungalov je postavený právě sloupkovým systémem two by four (2by4), díky čemuž získáváte výhodu, protože můžete být u toho, když se budou vaše svislé stěny kompletovat (vrstva po vrstvě – materiál po materiálu).

A jak to probíhá?

Celý takto vytvořený rám dřevostavby je zavětrován úhlopříčným uložením z vnější strany obvodových stěn. Nejprve se tak děje za pomoci prken, po vytvoření kompaktního obvodového rámového systému jsou diagonály nahrazeny velkoplošným konstrukčním materiálem (např. sádrovláknitými deskami). Na horní pásnici se buď ukládá stropní nosník (a dále se pokračuje obdobným způsobem jako u přízemního patra dalším poschodím), nebo se zde uloží již střešní konstrukce – například příhradového typu – která se zaizoluje a zastřeší.

Cena bungalovu s dispozicí 3+kk

Průměrná cena bungalovu 3+kk o užitné ploše 62 m2 se pohybuje od 2.000.000,- Kč do 2.480.000,- Kč. Další podrobnosti o domě nalezete zde. Uvedená cena je včetně DPH. Důležité je také zmínit, že součástí ceny není základová deska. Stejně tak je potřebné sehnat si stavební pozemek. K tomu vám může pro začátek posloužit katastr nemovitostí.

A kolik stojí základová deska?

Cena základové desky, kterou by vám pravděpodobně nabídla spousta stavebních společností, se pohybuje okolo 4 300 Kč/m2 včetně 12% DPH při výšce 0,2 m od upraveného terénu. Vy si ji ale můžete realizovat i svépomocí a ušetřit. Podrobný návod jsme pro vás připravili v rozhovoru níže.

Základovou desku postavili bez zkušeností a ušetřili 500 000 Kč. Prozradili postup

Zaujal vás tento dům? Kompletní přehled zajímavých rodinných domů s dispozicí 3+kk najdete v katalogu domů.

Seriál Nejoblíbenější domy v Česku

Zaostřeno na rodinné domy, které získaly nejvíce hlasů od našich čtenářů. Kompletní přehled těchto typových domů naleznete v soutěžním katalogu.

P.S. Řešíte stavbu domu, možnosti větrání a vytápění? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
11.10.2024

Photocredit: Katalog projektů Dřevostavitele (se souhlasem)

0

Stavba dřevostavby systémem two by four
Jaké má výhody a slabiny letmá montáž na staveništi, tedy systém two by four?

Počet zájemců o dřevostavby vzrostl meziročně na dvojnásobek
Zájem o dřevostavby každým rokem narůstá. Jak vypadaly statistiky na konci roku 2018?

Fotopříběh: Postup výstavby rámové dřevostavby two-by-four
Pojďte se podívat na to, jak probíhala výstavba dřevostavby systému two by four. Přinášíme vám podrobný fotopříběh, jak se stavěl rodinný dům.

Šance pro mladé rodiny – středně velký bungalov pořídí nově za 3,7 mil. na klíč (se vším všudy)
V dnešním článku vám představíme cenově dostupný rodinný dům, který za necelé 4 mil. korun postavíte do fáze na klíč. Stejně tak vám poradíme s cenově nejvýhodnějším vytápěcím systémem a podělíme se o několik praktických „vylepšováků“.

Nový typový dům (135 m2) pořídí rodiny do 4,5 mil. včetně DPH. Zájemců o moderní projekt stále přibývá
Najdete tam čtyři ložnice, prosvětlený obývací pokoj a moderní kuchyni do U s výhledy do zahrady skrze prosklenou stěnu dřevostavby. Cena 4,5 mil. (s DPH) je jen třešničkou na tomto výborném dortu.