HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Srovnání cen a nákladů za vytápění. Navštívili jsme 44 domácností a zeptali se majitelů

Téma vytápění se za poslední roky dotklo asi každého z nás. Informací se hrne z každé strany spousta a je těžké odlišit skrytá reklamní sdělení od skutečné reality. Připravili jsme pro vás průzkum, který jsme provedli v rámci našich redakčních návštěv v rodinných domech po celé České republice. Zjistili jsme, které topné systémy si lidé v Česku skutečně nejčastěji pořizují. Nikoli co zrovna frčí v reklamě, ale jak je tomu doopravdy. Zjistili jsme také, jaké jsou reálné provozní náklady těchto systémů v praxi.


Vytápění dřevostavby vs. zděného domu
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Viii23dawari (Wikipedia CC 4.0) a Václav H. (se souhlasem)

Kolik zaplatíte za vytápění v roce 2024?

Téma vytápění domu není na stole jen v zimním období. Spousta domácností se připravuje na topnou sezónu celoročně. A nejen z toho důvodu jsme pro vás připravili shrnutí cen za 1 kWh tepla v letošním roce. Nejlevnějším způsobem vytápění zůstává dřevo, které stojí přibližně 1,4 Kč/kWh díky své vysoké účinnosti. Hnědé uhlí, ač nejlevnější mezi uhlím, vychází na 1,58 Kč/kWh, zatímco černé uhlí na více než 2,3 Kč/kWh. Zemní plyn se aktuálně pohybuje kolem 2 Kč/kWh, avšak jeho cena může kolísat. Elektřina je nejdražší, s tepelnými čerpadly dosahujícími slibovaných nákladů kolem 1,66–2,5 Kč/kWh (které však jsou v praxi obvykle nedosažitelné) a přímotopy s cca 5 Kč/kWh. Navzdory vyšším počátečním investicím a různým výkonnostním faktorům zůstává tedy dřevo nejvýhodnější volbou pro domácí vytápění. Přesto však není první volbou, po které zákazníci sahají.

Češi mají ve vytápění jasno

Porovnali jsme kombinované vytápěcí systémy téměř všech domácností (44), které jsme v České republice navštívili s redakcí Dřevostavitele. Nejvíce oblíbenou formou vytápění je, jak se ukazuje, v dnešní době podlahové topení v různých variantách, a to v kombinaci s dalšími systémy.

Podlahové vytápění elektrické (topné kabely) + krbová kamna

S touto kombinací jsme se setkali nejčastěji. Např. rodina z Ústeckého kraje má v celém domě podlahové topení formou elektrických topných kabelů. Krbovými kamny přitápí minimálně a v roce 2023 platili za elektřinu necelé 3 000 Kč měsíčně.

29.6%

Podlahové vytápění teplovodní + krbová kamna

S touto kombinací jsme se setkali v mnoha domácnostech. Například v rodinném domě stojícím poblíž Prahy. Rodina má krb s výměníkem, akumulační nádobu na 1 000 litrů napojenou na radiátory a podlahové topení (navržené pouze v chodbě a koupelně). Topí převážně dřevem, přičemž krb komfortně vytopí celý dům. Ceny krbových kamen na českém trhu si můžete prohlédnout zde. Pro porovnání si můžete prohlédnout i ceny litinových kamen tady.

13.6%

Podlahové vytápění teplovodní + tepelné čerpadlo

Pro tuto kombinaci vytápěcích systémů jsme zavítali na jižní Moravu. Rodina zvolila řízené větrání s rekuperací vzduchu, tepelné čerpadlo vzduch-voda a teplovodní podlahové topení. Roční náklady jim v roce 2020 vycházely na 20 000 Kč. Ceny tepelných čerpadel vzduch-voda si porovnejte zde.

11.3%

Ne každá kombinace však může být vhodná konkrétně pro váš rodinný dům. Jeden vytápěcí systém bude více vyhovovat bungalovu na jižní Moravě, jiná kombinace bude zase úspornější pro dřevěnou roubenku v Beskydech.

Češi volí nejčastěji 3 vytápěcí systémy. Srovnali jsme, který je nejvýhodnější

Dřevostavba se rychleji vytopí, ale také rychleji vychladne

Dřevo jakožto materiál se rychleji zahřívá, a proto teplota v místnostech dřevostavby stoupá rychleji než u zděného domu. Obecně trvá pouze 1–2 hodiny, než se dřevostavba vytopí na komfortní teplotu kolem 20–22 °C (záleží však samozřejmě i na venkovní teplotě).

Ovšem dřevo má menší schopnost akumulace tepla, takže se teplo zase i rychleji vytrácí, když topení vypnete. Záleží však i na izolaci domu a dalších faktorech. Řešením může být např. temperování na teplotu kolem 16 °C, když třeba odjíždíte v zimě na delší dobu pryč.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Řeholnice si budují vlastní klášter. Po modlitbě jdou bagrovat a řezat motorovou pilou

Zděné domy se vytápí pomaleji, ale vydrží pak déle sálat

Stavební materiály jako cihla nebo beton dokáží akumulovat více tepla než dřevo. Proces vytopení domu na komfortní teplotu však trvá mnohem déle, protože zdi „potřebují více času“ na akumulaci tepla. Díky vyšší akumulační schopnosti zdiva se však teplo udrží v místnosti déle. Teplota může klesnout až po 5–6 hodinách (zdi akumulované teplo postupně uvolňují).

Problém však v praxi nastává ve chvíli tzv. fázového posunu, kdy se zdivo vytopí a posléze po nějakou dobu topí. Pokud totiž začne topit v době, kdy to není žádoucí, například v noci, může se jednat spíše o problém. Zejména v letním období je pak nepříjemné, pokud zdi, které přes den naakumulovaly teplo, sálají toto teplo celou noc. Dřevostavba se však v létě mnohem snadněji vyvětrá a zajistí příjemný komfort i v noční čas.

P.S. Zajímáte se o moderní způsoby vytápění a výrobu energie svépomocí? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
24.06.2024

Photocredit: Viii23dawari (Wikipedia CC 4.0) a Václav H. (se souhlasem)

4

Dřevostavba má o 60 % nižší náklady na vytápění než klasický zděný dům
Hledáte ideální dům pro vaši rodinu? Představujeme vám moderní dům s volitelnou dispozicí od 2+kk až do 5+kk. Prohlédněte si jeho prakticky řešený půdorys.

Problémové vytápění nízkoenergetických domů: Většina krbových kamen nevyhoví
Krbové vložky v nízkoenergetickém domě se bát nemusíte. Pokud ji vyberete správně, získáte efektivní a levný způsob vytápění, který má své kouzlo.

Výdaje za vytápění lze výrazně snížit kombinací dvou systémů
V Česku je zvykem jít ode zdi ke zdi. Přijde novinka a všichni ji musí hned mít doma. Ale poté se zase postupně vrací k původnímu.

Kolik zaplatíte za 1kWh tepla v 2024? Srovnali jsme uhlí, plyn, dřevo a elektřinu
Věčná otázka přicházející s každou zimou se dostává na scénu i letos: Čím je nejlepší topit? Je lepší zvolit uhlí, dřevo, plyn nebo elektřinu?

Češi volí nejčastěji 3 vytápěcí systémy. Srovnali jsme, který je nejvýhodnější
Energetické normy se zpřísnily, a mnoha domácnostem tak zkomplikovaly volbu vytápěcího systému do jejich rodinného domu. Které kombinace si Češi volí nejčastěji? V dnešním článku naleznete porovnání 10 různých kombinací.

Má globální oteplování vliv na účet za vytápění? Vývoj za posledních 25 let mluví jasně
V poslední době je globální oteplování zmiňováno stále častěji. Může být případný nárůst teplot takový, aby měl vliv na vytápění a následný účet za ně?

1 kWh tepla za 1,62 Kč. Cena jednoho z nejlevnějších vytápění dosáhla minima, na podzim výrazně naroste
Způsob vytápění rodinných domů, který je téměř bez práce, a navíc se řadí k těm nejlevnějším. Jak to s cenou tohoto vytápění vypadá do budoucna?

1 kWh vyjde na 1,3 Kč. Kolem tradičního způsobu vytápění panuje řada obav, většina je zbytečná
Vychází levně a jeho popularita je opět na vzestupu. Na druhou stranu budí tento způsob vytápění obavy ohledně bezpečnosti i různých zákazů. Pojďme se na jednotlivé teze a argumenty odpůrců podívat podrobněji v naší analýze.