HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

„Nemohli jsme sehnat tesaře. Našli jsme ale řešení a střecha byla hotová za půl dne i bez něj,“ říká mladý pár

O tom, že je v Česku momentálně opravdový nedostatek řemeslníků, se přesvědčil také mladý pár, kterému se za žádných okolností nepodařilo najít tesaře. Museli proto rychle vymyslet jiné řešení a nedostupného řemeslníka tak obejít. „Stačil necelý pracovní den a měli jsme barák pod střechou,“ pochvalují si majitelé domu novou vazníkovou střechu.


Mladý pár nemohl najít tesaře. Rozhodl se pro jiné řešení
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Kateřina P. (se souhlasem)

Tesaři byli nedostupní

Matěj s Míšou si už mysleli, že mají vyhráno. Podařilo se jim koupit pozemek za slušnou cenu, vyřídit stavební povolení a pomalu začít se stavbou. Nikdy by je však nenapadlo, že se zaseknou zrovna na tom, že nemohou sehnat tesaře, který by jim udělal střechu. Obvolávali všechny možné kontakty, ale ty byly buď nedostupné nebo jim tesař oznámil, že má volno až za několik měsíců. Když už se jim podařilo řemeslníka sehnat, zrušil jim domluvenou schůzku den předem.

Mladý pár začínal být zoufalý, jelikož se s každým dnem zvyšovala šance, že přijde větší déšť a do stavby bez střechy jim naprší. Když už začínali ztrácet naději, poradil jim známý spásné řešení.

Mladý pár to nakonec zkusil jinak

Na doporučení známého se Míša s Matějem rozhodli oslovit firmu, která vyrábí střechy z příhradových vazníků. Hned na začátku je překvapila vstřícná komunikace, která se nedala s tesaři srovnat. Dalším milým překvapením byla rychlost, s jakou byla celá střecha hotová. Její výroba zabrala necelý týden a montáž na stavbě zhruba půl dne. U klasického krovu přitom počítali s několika týdny. Ačkoliv se mladý pár smířil s tím, že si za rychlost připlatí, nestalo se tak. Vazníky je dokonce vyšly levněji.

Přišly k nám z USA

Dřevěné příhradové vazníky jsou původem americký systém, který stále častěji nahrazuje klasické krovy. Jedná se o lehkou konstrukci, která je ohraničena horním a dolním pásem. Vnitřní prostor je vyplněn příhradovinou neboli svislicemi a diagonálami. Ty se skládají do trojúhelníkových polí, která rozloží zatížení. Spoje těchto prvků jsou řešeny pomocí takzvaných styčníkových desek s prolisovanými trny. Nejčastěji se setkáme se styčníkovou deskou vyrobenou z pozinkované měkké oceli. Případně je možné použít i nerezovou ocel, to se však projeví na konečné ceně.

Firmy šidí při výrobě a montáži vazníků. Zákazníkům zbude děravá střecha

Kalkulačka na vazníky

Pokud vás zajímá, na kolik by vás vazníková střecha vyšla, můžete si to spočítat v naší kalkulačce. Stačí zadat čtyři parametry, kterými jsou: tvar domu, typ střechy, plocha střechy a její sklon. Výsledná cena vychází z průměru aktuálních cen vazníkových střech. Návod na použití kalkulačky naleznete v galerii níže.

Střešní konstrukce, která válcuje tradiční krovy

Vazníky nezískaly svou oblibu jen tak. Přináší oproti krovu řadu výhod. Mezi ty nejvýraznější patří již zmíněná rychlost a možnost celoroční výroby díky prefabrikaci. S tím souvisí také velká časová předvídatelnost. Pokud bude práci dělat tesař, může se vše protáhnout o týdny i měsíce, například kvůli počasí. U vazníků přesně víte, kdy bude hotovo a podle toho si můžete naplánovat další navazující práce.

Existují také speciální softwary, které jsou určeny přímo pro návrh příhradových vazníků. Software je schopen přesně navrhnout konstrukci i v problematických oblastech, jako je nároží a úžlabí. Díky tomu, že je celá, případně téměř celá, výroba automatizována, je zde větší záruka toho, že bude střecha přesná.

Příhradové vazníky jsou vítány tam, kde je velké rozpětí. Jsou totiž vhodné pro rozpětí až 30 metrů, aniž by potřebovaly středovou podporu. Pro mnoho lidí je pochopitelně jedním z předních rozhodovacích faktorů cena. Vazníková střecha vychází finančně lépe, mimo jiné díky menší dimenzi prvků a prefabrikaci.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

Vše má svoje mouchy

Pochopitelně žádný systém nemá jen samá pozitiva. Podstatnou nevýhodou vazníkových střech je malá využitelnost půdního prostoru. V lepším případě zde možná něco málo uskladníte, ale s obytným prostorem zde počítat určitě nelze. Je to dáno sítí diagonál a svislic, které prostor dělí do trojúhelníků.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
02.08.2024

Photocredit: Kateřina P. (se souhlasem)

0

Dřevěné příhradové vazníky: Proč stále častěji nahrazují klasický krov?
Dřevěné příhradové vazníky jsou čím dál tím častějším řešením střešní konstrukce. Jaké jsou jejich výhody a nevýhody v porovnání s klasickým krovem?

Levné střechy z USA válcují tradiční krovy. A to nejen cenou
Rychlé a levné řešení střechy nabízejí lehké konstrukce navržené v USA. Kolik taková konstrukce stojí, zjistíte v kalkulačce.

Firmy šidí při výrobě a montáži vazníků. Zákazníkům zbude děravá střecha
Věřit podezřele výhodným nabídkám se u stavby střechy nemusí vyplatit. Na co si dát při výběru firmy pozor, aby vás neošidila?

Neznalost nebo úmysl? Firmy šidí na materiálu kvůli úspoře pár korun
Na materiálu jste zrovna nešetřili, přesto pod střechu zatéká a v domě se tvoří plíseň. Na klíčovou funkci střechy většina lidí záměrně „zapomíná“.

Zažitý mýtus ohledně střech připravuje Čechy o statisíce
Střešní konstrukce z příhradových vazníků vypadá jako skvělá volba. Vadou na kráse pro mnohé je, že má nevyužité podkroví. Možná to ale není tak úplně pravda.

Levná úprava střechy zvyšuje její životnost. Většina domů ji přesto nemá
Jedná se o zdánlivě nepatrný detail, který může zvýšit kvalitu i životnost celé střechy. Často se na něj zapomíná anebo se záměrně obchází.

Tradiční krovy se ukazují jako nevhodné pro bungalovy
U bungalovu mnoho lidí sáhne po klasickém krovu. Existuje však typ střechy, který je i o 90 % levnější a zároveň má rychlejší a jednodušší montáž.

Při rekonstrukci střechy nemanipulujte s prvky původní krovové soustavy. Může dojít ke zřícení střechy
Je důležité myslet na to, že všechny prvky krovové soustavy jsou ve střešní konstrukci z nějakého důvodu. V článku jsme odkryli důležitá statická okénka.

„Ráno jsme ještě neměli dům a odpoledne se všechno otočilo,“ říká dvojice. Jeden telefonát jim změnil život
„Řekli nám, že do týdne už budeme bydlet v domě. Nechápal jsem, co se děje,“ popisuje novopečený majitel dřevostavby na Vyškovsku. Připravili jsme pro vás podrobný rozhovor s videem.

Pavel: „Stopoval jsem stavbu domu na hodinkách. Za 1,5 hodiny jsme měli kde bydlet.“ Získali jsme videozáznam
Stavební firma dojela na pozemek s celým domem i střechou a podívaná začala. Silné zážitky si odnáší nejen samotní majitelé, ale i všichni lidé z vesnice, kteří onoho úterního dopoledne nemuseli být v práci.