HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Kvůli realitní kanceláři přišli o střechu nad hlavou. „Využili nás a připravili o rodinné jmění,“ popisuje Jana v rozhovoru opravdové jednání realitek

Kvůli sousedské šikaně byli dohnáni až k prodeji velkého pozemku s krásným domem kousek od Prahy. Našli si realitní kancelář a spoléhali na makléře s výběrem nového bydlení. Na velké obstoje, nelidské jednání a využívání však rozhodně nebyli připraveni. „Vysvětlila jsem mu, že se chceme stěhovat kvůli bestiálně zlým sousedům,“ popisuje Jana. Makléři ani ředitel realitní kanceláře se nad tím však nepozastavili a s hledáním nového domu nespěchali. Našli manželům kupce, kterého neměli po finanční stránce ověřeného, a přiměli je k podpisu kupní smlouvy. Majitelé se ocitli ve slepé ulici. Špatnou zkušeností ztratili dva roky života, dům, nemluvě o penězích, které museli zaplatit jako provizi realitce. Celý příběh i se všemi nástrahami, které majitele potkaly, najdete už v následujícím odstavci.


Zkušenost s realitní kanceláří
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Ilustrační foto: Václav H. (se souhlasem)

Jano, jak dlouho usilujete o výměnu nemovitosti?

O výměnu jsem se snažila již od roku 2019. Bohužel, nedopadlo to dobře. Máme za sebou i rok 2022, kdy jsme se snažili najít realitní kancelář, která vůbec výměnu nemovitosti provede. Měli jsme tam snad sedm makléřů, které jsme naštěstí rovnou rychle vyprovodili.

Pozn. redakce: Z důvodu zachování anonymity zdroje, s ohledem na bezpečnost a ochranu novinářského zdroje nezveřejňujeme pravé jméno majitelky rodinného domu a používáme namísto něj jméno smyšlené. Stejně tak fotografie rodinného domu je pouze ilustrační. Všechny ostatní aspekty příběhu jsou však reálné.

Takže jste museli hledat dál, že ano? Jak to pokračovalo?

Ano, přesně tak. Na začátku března 2023 jsem kontaktovala realitní kancelář, kde jsem řekla, že chceme dělat výměnu nemovitosti, a zde mi přidělili makléře, který to prý již dělal a umí. Poslala jsem mu fotky, za pár dní přijel. Makléř mě ujistil, že prodej – koupě je bezproblémový postup, bez rizik a že realitka i on pomohou, protože nemá smysl být bezdomovec s pěti miliony v kapse. Že je i v jeho zájmu, abychom měli nové bydlení a naše nemovitost byla včas prázdná.

Jakou vám navrhl prodejní cenu vašeho domu?

Navrhl 5,5 milionů Kč a my jsme souhlasili.

Kdybyste nenašli nový dům ke koupi, mohli byste prodej toho původního zrušit a zůstat tu?

Ptala jsem se, ale na to mi makléř řekl, že to není možné, že kupujícího nezajímá, kde budeme bydlet, ale že nám pomohou a vše zvládneme. Totéž mi řekl na to, když jsem chtěla ošetřit variantu, kdyby se něco pokazilo (např. nový dům vyhořel, koupil ho někdo jiný), aby zde byla možnost např. delšího nájmu. Ale to, že do smlouvy dát nemůže, že s tím by to neprodal.

Jak tedy pokračovala vaše spolupráce?

Sepsali jsme zprostředkovatelskou smlouvu, ve které bylo, že nám realitka zajistí náhradní bydlení ještě před podpisem kupní smlouvy na náš dům. Rovněž, že budeme moci v domě bydlet ještě tři měsíce po přepisu vlastnického práva na kupujícího v katastru. Ve smlouvě ale byla prodejní cena našeho domu 5,25 milionů Kč, to nás zarazilo.

Proč na ceně klesli?

Makléř říkal, že o tom mluvil s ředitelem realitní kanceláře. Už tady začínala být spolupráce podezřelá, ale příliš jsme tomu nevěnovali pozornost. Ten den makléř šel a vykecal našemu nejhoršímu sousedovi, že budeme dům prodávat.

Jakým způsobem vás sousedé šikanovali?

To by bylo na dlouhé povídání. Například se plně zaměřili na to, abychom odešli, „cvičili“ si na nás děti, co si mohou dovolit a co ne. Bohužel nemám ty věci nahrané, opět by to bylo tvrzení proti tvrzení. Nicméně to bylo více rodin naráz. Tak se to tu dělo od 60. let.

Vraťme se tedy k prodeji vašeho domu. Za jak dlouho přivedl makléř první kupce?

Za pár dní. Bylo vidět, že ani nemají o dům zájem ani nemají peníze. Prý jim bude něco zpracovávat architekt. Ozvou se co nejdříve, chtějí plánky. Volala jsem makléři, co se děje – nejprve jeli na dovolenou, pak se čekalo na architekta, pak si vyvěsili telefony atd., pak že nabídli jen 4,2 milionu. To byl již skoro červen.

Takže z toho sešlo?

Ano, ptala jsem se makléře pravidelně, každý týden, zda má zájemce. Vždy mi bylo řečeno, že nemá nikoho. Prosila jsem ho, aby dům více nabízel, že zde zažíváme teror a potřebujeme se odstěhovat – bylo to jedno. Také se blížila zima a my jsme si potřebovali v novém domě zajistit topení. Až v půlce června mi makléř volal, že má zájemce, stavební firmu.

Stavební firma stála o váš rodinný dům?

Je to tak. Zájemce přijel, prohlédl si pouze zahradu, do domu nechtěl. Řekl, že ve městě koupil dům a kvůli tomu by nám mohl dát jen 4,5 milionu, že má takový budget. Ale že může zaplatit ihned hotově a není problém, abychom tam dále bydleli. Rovněž procedil něco o tom, že by si sem rovnou dal stavebniny, když nás tu nechá bydlet. A že jede ještě na další dům ve městě, jestli by pro něj byl lepší než náš.

Poznámka redakce: Na fotografiích výše si můžete prohlédnout reálné ceny za 1 m2 plochy velkého rodinného domu poblíž Prahy.

Lákavé, ale podezřelé, že ano?

Přesně tak. Hodně jsme nad tou nabídkou uvažovali, protože za pár dní se ozval makléř s tím, že tento kupec (stavební firma) nabízí myslím 4,75 milionu Kč. Poté ještě přihodil 100 tisíc. Pak že má ještě dalšího zájemce za 5 milionů Kč, ale ten si na koupi bude brát hypotéku. Rozhodli jsme, že tedy vezmeme toho prvního. Protože nutit každý týden makléře, aby dům prodal, a čekat, až někdo dostane hypotéku, a nechat si ujít kupce, který dle makléře má hotovost ihned k dispozici, to mi přišlo riskantní. Navíc jsem si chtěla stihnout zajistit topení v novém domě.

Jak to pokračovalo poté, co jste si plácli?

Kupec přijel podepsat rezervační smlouvu. Opět jsem si musela vyžádat, aby zde byla podmínka bydlení tři měsíce po přepisu vlastnického práva na kupujícího v katastru. Zmínku o tom, že nám realitní kancelář ve zprostředkovatelské smlouvě zaručuje nalézt nové bydlení před podpisem kupní smlouvy, tam makléř nedal, že to prý kupujícího nezajímá a že s touto podmínkou by dům neprodal. Ale co tam dal, to byl plánek, kam si smí kupující skládat stavební materiál po zaplacení rezervačního poplatku. A také, že se rezervační smlouva podepisuje do 31. 8. Na to se mě nikdo neptal, ale makléř tvrdil, že se to tak podepisuje. Nechápala jsem, proč toto datum, když kupující bude kupovat příští týden (v červnu) a rovnou hotově zaplatí. Rezervační smlouvu navíc ani nepodepisoval kupující, ale jeho společník. Velmi divné bylo, že kupující dal do rezervační smlouvy rezervační poplatek 400 tisíc Kč, což bylo o 166 tisíc Kč více, než musel zaplatit. Nebyly to peníze navíc, jak neustále tvrdil, ale část kupní ceny. Ten den se kupující ještě vrátil, přivedl dva dělníky a já jsem jim musela dát telefonní číslo, že sem přijedou složit stavebniny na zahradu. Nesouhlasili jsme s tím, ale makléř řekl, že to je podmínka za to, že nás zde nechá bydlet po prodeji.

A kdy se měla řešit kupní smlouva?

No, nebylo to tak jednoduché. Po telefonu jsem se dozvěděla, že kupující 28. 6. složil rezervační zálohu a kupní smlouva se bude podepisovat 2. 7. Hlavně, že už tu byl pracovník s haldou stavebního odpadu a dvě přecpané korby z dokončovaného domu v jiné části města. Závozy byly na houknutí, bez předchozí domluvy, ve stylu „Jste doma? Jsme před barákem.“ Podpis kupní smlouvy se pak odsunul až na 10. 7.

Řešili jste si vše sami nebo jste měli zaplaceného vlastního advokáta?

Spolupracovali jsme s advokátem. Dokonce jsem na začátku července zavolala makléři, že chci poslat návrh kupní smlouvy ke schválení naším advokátem. Z makléře vylezlo, že kupní smlouvu nemá a že kupující nezaplatil rezervační poplatek.

Neměl být rezervační poplatek už dávno zaplacený?

Měl, ale makléř nás na neuhrazení neupozornil. Řekla jsem, že to budeme řešit v pondělí, byla sobota. Za dvě minuty makléř volal zpět, že kupující již rezervační poplatek zrovna teď poslal. Že s ním zrovna teď mluvil. Ale tak rychle by hovor ani nevyřídil...

Jak to tedy dopadlo s kupní smlouvou?



Pokračovat na další část →






SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
28.10.2024

Photocredit: Ilustrační foto: Václav H. (se souhlasem)

0

Odhalte včas lži neseriózních realitních makléřů
Že ne každý realitní makléř je poctivý, to každý ví. Ale jaké triky používají? Ty nejčastější lži neseriózních makléřů najdete v našem článku.

Zrušení daně z nabytí nemovitosti vám může prodražit hypotéku
Vláda schválila návrh zákona o zrušení daně z nabytí nemovitých věcí. Koho se toto rozhodnutí týká, jak ovlivní realitní trh a jaký dopad bude mít na dřevostavby?

Byt 3+1 za 2 miliony Kč a celý rok léto. Češi skupují nemovitosti na Kanárech
Rostoucí ceny nemovitostí v Česku ruku v ruce se změnou myšlení lidí nastartovaly nový trend. Místo předraženého bytu v některém z českých měst si lidé raději pořizují za zlomek peněz kvalitnější nemovitost jinde v Evropě, ideálně pak u moře, kde je celý rok teplé počasí.

Je čas konečně vylepšit své bydlení a zahradu. Na veletrh letos zavítá až 40 000 návštěvníků
Veletrh „Dům a zahrada“ otvírá třicátou první sezonu novodobé historie Výstaviště Louny. Do sezony vstupuje se vší parádou.

Ideální čas na pořízení nemovitosti právě nastal. V dohledné době se zřejmě nebude opakovat
Pořízení nemovitosti je pro většinu lidí událost, ke které se odhodlají jen jednou za život. Pro některé ani to ne.

Stavební povolení měli vyřízené za 3 dny. Kristýna s Patrikem už bydlí ve svém novém domě u Pardubic
Mladí manželé si nedaleko Pardubic našli dokonalý pozemek za výbornou cenu. Byl v tom však háček. Ohledně jeho stavu nebyli k majitelům realitní makléři zcela upřímní. Parcela o velikosti 850 m2 měla nedostatky, o kterých pomlčeli.

Pořízení nemovitosti ve Španělsku není taková idylka, jak se často prezentuje
V médiích se můžeme stále častěji dočíst, jak ideální investicí je pořízení nemovitosti ve španělsku. A to jak ve vnitrozemí na jižním a východním pobřeží, tak i na Kanárských ostrovech.

Rozvádí se každý druhý manželský pár. Dřevostavby mohou tento trend změnit
Jaká je souvislost mezi spokojeným manželstvím a dřevostavbou? Ne, nečekejte žádné ezoterické ani filosofické úvahy.

Neplatný energetický štítek mají statisíce domácností. Hrozí jim pokuta až 200 tisíc korun
Problém s neplatným energetickým štítkem se týká statisíců lidí a pravděpodobně budou jejich počty ještě růst. Mnoho majitelů přitom o tomto nedostatku nemá ani tušení. Nevyplatí se však brát na lehkou váhu.

Koupili starou chalupu a v základech pod dřevěnou podlahou našli původní kachlová kamna. I po letech si zachovala krásnou modrou barvu
Michaela a Kamil investovali 5,5 mil. korun do rekonstrukce staré chalupy, ve které skomírala statika. Byť o svém rozhodnutí mnohdy pochybovali, o správnosti své volby se posléze přesvědčili během rekonstrukce, kdy našli v základech pod starou dřevěnou podlahou původní kachlová kamna v královsky modré barvě.