HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Povodně způsobily rodinám milionové škody. Majitelé dřevostaveb zveřejnili fotky po katastrofě

Mnoho lidí stále žije v domnění, že největším nepřítelem dřevostaveb je oheň a největším rizikem je tak požár. Oheň samozřejmě představuje velké nebezpečí pro všechny typy staveb, nicméně majitelé dřevěných domů by měli největší pozornost věnovat nežádoucí vlhkosti v konstrukci. Jistě si tak dokážete představit, jaké obavy museli zažívat v případě nedávných povodní, které zasáhly Českou republiku. Našemu stavebnímu portálu poskytli majitelé dřevostaveb fotografie svých domovů i míst, kudy jim do domu zateklo. Fotky najdete ve fotogalerii.


Voda v konstrukci dřevostavby
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: John Chroston (Wikimedia Commons CC 2.0)

Vlhkost se ve dřevě šíří jedním směrem rychleji než druhým

Nemusíte být příliš znalí anatomie dřeva, abyste pochopili, že je tento materiál v jedné symbióze s vodou a vzdušnou vlhkostí. Stavbou dřeva vás provázet nebudeme, upozorníme pouze na drobný fakt. Dřevo se skládá z příčných a podélných vláken a právě ta podélná jsou výborně uzpůsobená pro vedení vlhkosti. V případě konstrukce dřevěného rodinného domu tak bude vlhkost vzlínat rychleji od podlahy ke stropu nežli ve směru vodorovném. Pokud tedy zpozorujete navlhnutí konstrukce, neignorujte to. Pokud má dřevo dlouhodobě vysokou vlhkost, hrozí mu napadení dřevokaznou houbou nebo hmyzem, také vznik plísní nebo rozměrové a tvarové změny. Jak se tedy vlhkosti zbavit?

Ne tak zhurta! Ať nepoškodíte statiku domu

Pokud jste se ocitli v situaci, kdy máte zaplavený dům v širším měřítku (stojatá voda až do úrovně několika centimetrů), nejednejte zbrkle. Situace si možná vyžaduje okamžité odčerpání vody, ale nemá cenu odčerpávat vodu, pokud je okolí domu stále zatopené. Počkejte tedy, až voda okolo domu opadne. Pokud okolí domu zatopené není, na nic nečekejte a pokuste se vodu dostat z domu co možná nejrychleji. Jak uvádí i VVÚD, z hlediska statiky by voda měla být odčerpávána postupně a v menším množství. Na čem všem závisí rozsah poškození, se podrobněji dozvíte ve fotogalerii níže.

Jak poznamenaly letošní povodně majitele dřevostaveb v Česku?

Podařilo se nám vypátrat několik majitelů dřevostaveb v Česku. Zeptali jsme se, jak jejich dům obstál v případě letošních povodní, a vy si můžete přečíst jejich odpovědi níže.

Začněme Honzou V., který má dřevostavbu s difuzně uzavřenou skladbou konstrukce: „Bydlíme sice pod kopcem, ale voda z vrchu nepřišla. Vedle nás teče strouha z polí a ta sice v životě netekla tak jako teď, ale nakonec se nic nestalo.“ A pokračuje ve vyprávění: „Měli jsme při stavbě problém s vodou, kdy přímo na dům vedla překopnutá odvodňovací trubka z pole. Takže náš dům trochu připomínal hausbót. Naštěstí se ale vše dotklo jen polystyrenu kolem základové desky.“

Máme štěstí a bydlíme na kopci, takže nás voda přímo neohrožuje. Jediné, co se stalo, že nám voda natekla okolo komína. To budu nyní řešit, ať se to již neopakuje,“ popisuje Tomáš K.

Bydlíme v dolíku, ale okolo domu máme pole a rybník. Naštěstí bylo pole zorané, pohltilo všechnu vodu a rybník byl z poloviny vyschlý, takže ten je teď po okraj plný, ale nevylil se. A že by třeba dům nasákl vodou, tak to vůbec,“ zmiňuje Radka H.

Taky jsme měli obavy, protože nám teče hned za domem potok, který se rozvodnil. Dům máme sice jeden metr od země, ale báli jsme se, že nateče do sklepa. Ale jediné co, tak nám nateklo do domu skrz rekuperaci. To ale bude řešit firma, která nám dům staví. Jsme ve fázi výmalby pokojů,“ popisuje budoucí majitelka dřevostavby Dita K.

Měli jsme štěstí, parcely kolem nás byly pod vodou, ale nám se to vyhnulo. Máme za domem potok, tak jsme o 1,5 metru zvedli celý pozemek návozem zeminy. Díky tomu jsme to přečkali v suchu,“ dává užitečnou radu Honza G.

I vy můžete předejít katastrofě jednoduchou změnou

Pokud jste ve fázi plánování rodinného domu, popřemýšlejte nad umístěním základové desky výše nad úroveň rostlého terénu, a to obzvláště, pokud je váš pozemek umístěný v dolině. V rámci návrhu také neuškodí zvolit difuzně otevřený systém konstrukce a instalovat do domu rekuperaci. Obě tyto změny v projektu vám napomohou k odvětrání vzdušné vlhkosti pryč z domu. A pokud už se nacházíte ve fázi výstavby, nainstalujte si do domu jednotku, která za vás bude hlídat vlhkost v konstrukci.

Houbičky doma mít nechcete. Jedny ničí zdraví, druhé ničí dům

Jak už jsme zmiňovali – odvedení vody či vzdušné vlhkosti pryč z domu či konstrukce je alfou a omegou. Při dlouhodobém působení vlhkosti nad 18 % vznikají ideální podmínky pro růst plísní a dřevokazných hub. A ty doma mít nechcete. Rozkládají dřevní hmotu a negativně ovlivňují pevnost konstrukce. Pokud se bude voda ve vašem domě držet delší dobu, musíte zajít více do hloubky.

Kdy už je odstranění podlahy nevyhnutelné?

Pokud máte podezření, že se voda dostala pod konstrukci podlahy, je žádoucí se o tom přesvědčit a případně zasáhnout. Odstraňte tedy jedno či dvě prkna a bude-li povrch pod podlahou ve špatném (navlhlém) stavu, nevyhnete se větší rekonstrukci. Je třeba odstranit všechny vrstvy konstrukce podlahy, a to až k základové konstrukci nebo v případě patrových staveb ke stropní konstrukci (v případě patrových staveb je dále nutné odstranit i podhled, a to z důvodu zajištění vysušení nosných dřevěných prvků stropu). Jakmile stávající konstrukci dostatečně vysušíte (doporučujeme použít vlhkoměr), můžete podlahu znovu položit.

Navlhla vám svislá konstrukce? To je problém

Ale ne takový, který by se nedal vyřešit. Skladba dřevěné konstrukce je tvořená z několika materiálů, přičemž každý z nich musí být v případě zatopení řádně vysušený. V tomto případě už doporučujeme kontaktovat stavební společnost, která vám dům stavěla, a sanaci s ní diskutovat. Bude totiž nutné skladbu rozebrat, čili odstranit obložení, které ji zakrývá. O nasákavosti jednotlivých materiálů jsme se rozpovídali na fotkách níže.

Dům může vysychat týdny

Přesná doba vysychání nelze určit (záleží případ od případu). Pro urychlení se používají ventilátory a topná zařízení, jako jsou např. infrapanely. Za kolik se dají pořídit stavební odvlhčovače vzduchu, se můžete podívat například zde. Během procesu se kontroluje vlhkost, která musí klesnout pod 18 %, včetně stropů a rizikových míst, jako jsou spoje a spáry. I po dosažení této hodnoty je vhodné nechat konstrukci dále vysychat, aby se předešlo vzniku hniloby uvnitř stěn.

Ke zhodnocení stavu konstrukce musíte přizvat specialistu, který posoudí aktuální stav konstrukce. Pokud by některé materiály nebylo možné vysušit, musí se nahradit stejným typem, který byl použit ve stávající konstrukci, a nenahrazovat konstrukční desky nekonstrukčními. Nezapomeňte si pohlídat tepelné mosty, které by mohly vzniknout v důsledku nesprávného napojení nových materiálů na ty původní.

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
07.10.2024

Photocredit: John Chroston (Wikimedia Commons CC 2.0)

1

Dřevomorka: 6 kroků, jak se jí zbavit (prevence a likvidce)
Objevila se vám doma dřevomorka domácí? Na nic nečekejte a začněte s likvidací! Poradíme vám, jak se zbavit dřevomorky a najít vhodnou prevenci.

Mokrá ochrana dřeva – pod vodou je dřevo nejlépe chráněno proti škůdcům
Věděli jste, že když bude dřevo ve vodě, tak mu to neublíží? Naopak, voda ho dostatečně ochrání před potencionálními škůdci. Více o tomto způsobu ochrany dřeva se dočtete v následujícím článku.

Proč je po cedrovém dřevě tak vysoká poptávka? Vyplatí se do něj investovat
Chtěli obložení z načervenalého cedrového dřeva. V průběhu let však zcela změnilo barvu. Proč je i přesto po cedrovém dřevě tak vysoká poptávka?

Povodeň jim zničila domov. Už bez dětí si museli manželé postavit nový dům, zamířili do Liberce
Takovou živelnou katastrofu by nepřáli ani svému největšímu nepříteli. Přišli o všechno a museli se s tím smířit. Jednoduché to nebylo a jak ostatně popisují sami, strach, který zažili, je bude ještě dlouho doprovázet.

„Máte vytopený sklep? A mohla bych ho vidět?“ Víme, kdy vás pojišťovna nemůže odmítnout
Řada lidí žije v domnění, že pokud by je postihla povodeň, pojišťovna jim vše uhradí. Může se však stát, že to s pojistným plněním nebude tak horké, jelikož má vaše pojistka mezery.