HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Ve staročeské roubence mají hned dvoje kachlová kamna. Jakmile se rozehřejí, vytápí chalupu prakticky zdarma

Marek s Pavlou si postavili roubenku pod hradem Trosky, v samém srdci Českého ráje. Vzhledem k umístění této staročeské chalupy nemuseli manželé dlouho přemýšlet, v jakém stylu její interiér pojmou. Rozdělili ji na dva apartmány, každý z nich zařídili v jiném stylu a pojmenovali po věžích hradu Trosky. To však není všechno. Každé části roubenky, Babě i Panně, dopřáli luxus vlastních kachlových kamen.


Vymazlená roubenka v Českém ráji má hned dvoje kachlová kamna. Nesou jména po věžích hradu Trosky
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Pavla P. (se souhlasem)

Proč jste si vybrali k vytápění právě kachlová kamna?

Sháněli jsme vytápěcí systém do roubenky, kterou jsme si postavili svépomocí. Nachází se v Českém ráji přímo pod hradem Trosky a do takové staročeské chalupy zkrátka kachlová kamna neodmyslitelně patří. Musela tam být, jiná možnost nepřicházela ani v úvahu. Jedná se o velkou roubenku, ve které jsou dva samostatné apartmány. Pojmenovali jsme je po dvou věžích, které zbyly z hradu Trosky – Baba a Panna.

A každý apartmán má luxus vlastních kamen?

Ano, v prvním apartmánu, Panně, jsou bílá nebo chcete-li alabastrová kachlová kamna, v druhém apartmánu, Babě, jsou totožná kamna, akorát zelená. Těmto kamnům je poté přizpůsoben interiér apartmánu, například vypínače a zásuvky jsou laděny do podobných barev atd.

Každý apartmán je zařízen v trošku jiném stylu. V Panně je všechno zaoblené a kulaté – zrcadla, umyvadlo, vana... V Babě je místo vany sprchový kout a všechen nábytek spíše do hranata.

Za jak dlouho kamna vytopí tyto apartmány?

Za hodinu, možná za hodinu a půl tam můžete chodit ve spodním prádle. Má to chvíli náběh, ale jakmile se kachle nahřejí, tak se to teplo drží. Po vyhasnutí sálají kamna ještě dlouho, určitě 4 nebo 5 hodin. Možná i více.

Vytápíte roubenku pouze kachlovými kamny?

Ne, máme v chalupě ještě elektrokotel, podlahové vytápění a radiátory. Radiátory jsou ale pouze nahoře v ložnicích. Dole máme ta kachlová kamna a podlahové vytápění, aby radiátory nerušily celkový vzhled staročeské chalupy. I odvod kouře máme udělaný vzadu za kamny, abychom neměli v chalupě viditelný komín.

Kolik protopíte za topnou sezónu?

Kdybychom topili celou zimu pouze v kachlových kamnech, tak protopíme asi 4–5 kubíků dřeva. Přikládáme především ze začátku, kdy chvíli trvá, než se kamna nahřejí. Po rozehřátí už kamna sálají a mají velmi malou spotřebu. Hodím do nich 4–5 polínek jednou za dvě hodinky. Nejdřív kamna vždycky rozehřejeme měkkým dřevem a poté už topím tvrdým.

Jak hodnotíte celkově tato kachlová kamna z hlediska jejich ceny?

Řekl bych to asi takhle: je to hodně muziky za dobré peníze. Kachlová kamna sice nejsou úplně nejlevnější, ale když si vezmu to, kolik jsem za ně dal, a na druhé straně to, jak krásně vypadají, jak dobře topí a jak se celkově chovají, tak mi z toho vyjde velmi dobrý výsledek.

Kdo vám kamna instaloval?

Raději jsme se do toho sami nepouštěli. Kamna jsme si z Želetavy dovezli a firma nám je nainstalovala a poté i zprovoznila, takže jsme to měli skoro bez práce. Máme středně velký typ kamen, váží tedy něco okolo 250–300 kg, takže žádný drobek. Pod nimi je čedičová dlažba, aby se nezničila podlaha, kdyby z kamen něco vypadlo.

Jste s kamny spokojení nebo byste s odstupem času volili jinou variantu vytápění?

Já osobně jsem nadšený, funguje to perfektně. Podle mě jsme zvolili dobře, vypadá to pěkně, hned jak zatopíme, tak to pěkně běží. Navíc se to přední sklo dobře čistí. Kamna máme zhruba 3–4 roky a zatím s nimi nebyl jediný problém.

Všichni lidé, kteří u nás byli, si kamna pochvalovali. První, co každý po příchodu udělá, je, že si zatopí, sedne do ušáku, který je poblíž kamen, a jen tak kouká do ohně. Navíc tu manipulaci s kamny zvládne úplně každý, i méně zdatný jedinec.

Děkuji za příjemný rozhovor.

Také děkuji.

P.S. Zajímáte se o moderní způsoby vytápění a výrobu energie svépomocí? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
19.10.2024

Photocredit: Pavla P. (se souhlasem)

1

Kachlová kamna zažila slávu, pád i vzkříšení. Dnes patří k nejoblíbenějším kamnům českých domácností
Prohlédněte si bohatou galerii kachlových kamen a přečtěte si o jejich historii. Věděli jste, že v době jejich vzniku byly známkou luxusu?

Kachlová a krbová kamna – inspirace pro kachle a obložení
Toužíte po nových kamnech či krbu? Nevíte si rady s výběrem druhu obložení? Inspirujte se možnostmi v našem článku.

Rekonstrukce tahovek v prvorepublikové vile. Topily nepřetržitě 100 let
Krásná bílá sloupová kachlová kamna topila v prvorepublikové vile nepřetržitě 100 let. A byla řádně zanesená. Podívejte se na kompletní rekonstrukci nádherných tahovek krok po kroku.

Do obýváku si dovezl luxusní kachlová kamna. Po zimě přišlo vyúčtování, platil měsíčně jen 1 660 Kč
Přestože jim stavební firma ve spolupráci s architektem navrhla krbová kamna, dali na vlastní uvážení. Vybrali si krásná tmavě modrá akumulační kachlová kamna a hned po první zimě byli velice příjemně překvapeni.

Postavili si moderní roubenku v Jeseníkách. Kachlová kamna s poležením zbožňují a za vytápění platí výrazně méně
Manželé se rozhodli postavit si moderní roubenku poblíž Starého Města pod Sněžníkem. Pan majitel nám v rozhovoru mimo jiné prozradil, s jakou technologií kachlová kamna kombinuje.

Koupili starou chalupu a v základech pod dřevěnou podlahou našli původní kachlová kamna. I po letech si zachovala krásnou modrou barvu
Michaela a Kamil investovali 5,5 mil. korun do rekonstrukce staré chalupy, ve které skomírala statika. Byť o svém rozhodnutí mnohdy pochybovali, o správnosti své volby se posléze přesvědčili během rekonstrukce, kdy našli v základech pod starou dřevěnou podlahou původní kachlová kamna v královsky modré barvě.

„Kachlová kamna nás svlíkla do trenek,“ pochvalují si. Za rok přitom protopí sotva 6 tisíc
Stavař Tomáš měl jasno. Do pohádkové horské chalupy jedině kachlová kamna. Proč je chtěl původně držet pod zámkem, co změnilo jeho názor a kolik ročně protopí? To se dozvíte v našem rozhovoru.