HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Koupili starou chalupu a v základech pod dřevěnou podlahou našli původní kachlová kamna. I po letech si zachovala krásnou modrou barvu

Michaela a Kamil investovali 5,5 mil. korun do rekonstrukce staré chalupy, ve které skomírala statika. Byť o svém rozhodnutí mnohdy pochybovali, o správnosti své volby se posléze přesvědčili během rekonstrukce, kdy našli v základech pod starou dřevěnou podlahou původní kachlová kamna v královsky modré barvě. Míšu, majitelku chalupy, jsme se rozhodli vyzpovídat a vy si můžete přečíst rozhovor hned v následujícím odstavci. Fotky domu před rekonstrukcí i po ní si můžete prohlédnout v naší fotogalerii.


Rekonstrukce chalupy svépomocí
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Michaela Š. (se souhlasem)

Rekonstrukce chalupy na vlastní triko

V České republice je jen hrstka odvážlivců, kteří se na vlastní triko pustí do rekonstrukce celého objektu. A koupit starou chalupu a rozhodnout se investovat do ní veškerý svůj čas i peníze, to chce opravdovou kuráž. Samostatně stojící chalupu se noví majitelé rozhodli opravit i přesto, že byl její stavebně-technický stav velmi špatný. Jejich cílem bylo zachovat genius loci a to se jim povedlo.

Míšo, jak se vám podařilo najít tuhle pohádkovou chalupu? Kde se nachází?

Nějakou chalupu jsme hledali asi dva roky na Kopanicích. Jezdili jsme se dívat hlavně na Vyškovec a Žítkovou, ale moc chalup na prodej v té době nebylo a když ano, tak byl problém s příjezdovou cestou nebo měla chalupa více dědiců a bylo by to na dlouho. Nakonec nám ji našla naše známá, která má realitní kancelář, a bylo, jak se u nás říká, vymalováno. Naše chalupa se nachází v obci Lopeník v CHKO Bílé Karpaty.

Kdy jste ji vlastně kupovali?

Chalupu jsme koupili na podzim v roce 2017 jako investici s tím, že ji zrekonstruujeme, zhodnotíme a budeme pronajímat. Pozemky kolem chalupy byly podmáčené, zarostlé křovím, plné náletů, popadaných stromů... zkrátka prales. Chalupu jsme koupili od manželů, kteří byli majiteli asi tak dva roky, ale úplně původní majitelkou byla paní Jozefa, které na Lopeníku neřekli jinak než ‚Ozefo‘, a tak jsme naši chalupu také pojmenovali.

Jak dlouho trvala kompletní rekonstrukce chalupy?

Rekonstrukce trvala více jak 5 let. První rok jsme víceméně čistili pozemky a taky jsme stihli postavit domeček na stromě, přímo nad potokem, který pozemek lemuje, aby si naše děti (v té době malé – 4, 7, 9 let) měly kde hrát a my měli čas na práci. A další rok začala postupná rekonstrukce, která trvala, až do jara 2023.

Chalupu jste tedy koupili v původním stavu?

Ano, přesně tak.

A jaký byl tento původní stav? Statika objektu a podobně

Popravdě... první měsíce jsme z toho našeho rozhodnutí o kompletní rekonstrukci ani nespávali, protože jsme zjistili, že pozemky jsou celé podmáčené, a věděli jsme, že to bude hodně fyzicky i finančně náročné. Zvažovali jsme, že chalupu zbouráme a postavíme si úplně novou na stejném místě. Nakonec se ale začalo s rekonstrukcí, protože každá stará chalupa má své kouzlo a byla by škoda o ně přijít.

Které části objektu jste nechali původní a které jste naopak nahrazovali?

Z původní stavby zůstaly jen obvodové zdi a krovy. Začali jsme obkopáním zdí jak z venku, tak i zevnitř a zaizolováním stavby. Uvnitř chalupy se všechny zdi obkopávaly do hloubky tři čtvrtě metru ručně a na venkovní práce jsme museli pořídit zánovní malý bagr a nakladač, jinak by se to nedalo. Především jsme ale věnovali pozornost odvodnění a zdrenážování celého pozemku kolem chalupy. Zakopali jsme tam okolo půl kilometru drenážních trubek.

Co následovalo poté?

Pak přišla na řadu nová dřevěná okna, také stropy a hliněné omítky zevnitř i zvenku. Dále střecha z plastového šindele, podkroví a nakonec nová přístavba.

Nová přístavba? Jak je vlastně velká vaše chalupa?

Zastavěná plocha je zhruba 130 m2 a užitná plocha cca 190 m2. Na místě dnešní přístavby vlastně stála přilepená k chalupě velká dřevěná šopa, jak se u nás říká. Tu jsme zbourali a pod dnešní přístavbou jsme jako první postavili kamenný sklep. Při vyklízení šopy u domu manžel našel v základech pod dřevěnou podlahou zbytky modrých kachlových kamen. Byli jsme z tohoto nálezu oba překvapení. Bohužel tato kamna už nebylo možné zprovoznit, a tak jsme si pořídili nová v barvě oněch původních (ceny modrých kachlových kamen si můžete aktuálně prohlédnout i zde – pozn. redakce).

Jak máte vyřešený systém vytápění? 

Máme elektrické podlahové vytápění a v patře přímotopy. V kuchyni, která je spojená s obývacím pokojem, jsou ta modrá kachlová kamna, která příjemně vytopí celou chalupu.

A kolik za vytápění ročně zaplatíte?

Náklady na energie jsou cca 50 000 Kč, dřevo do kamen máme vlastní z přilehlých pozemků.

Máte na chalupě i spoustu dřevěných prvků – snažili jste se napodobit původní vzhled chalupy?

Spíš jsme si ji zrekonstruovali tak, aby krásně zapadla do místního prostředí a náš zásah byl ve své podstatně nenápadný. Všechno, co je v chalupě ze dřeva, je práce Kamila, mého manžela. Je stolař a všechno si dělal sám – od stropu, podlahy v podkroví přes dveře, kuchyni, umyvadla až po venkovní obložení chalupy dřevem.

Na kolik vás opravy chalupy přišly?

Vychází to zhruba na 5,5 milionu korun.

Rekonstruovali jste tedy kompletně svépomocí?

Snažili jsme se si opravit vše, co jsme mohli a co bylo v našich silách. Na odborné práce jsme si ale zavolali mistry řemeslníky. Nejvíce práce odvedli kameníci, kteří vystavěli sklep a opěrné zídky.

Vzhled chalupy jste si navrhovali sami?

Chalupu si navrhoval manžel sám a architekt ji pak jen zakreslil. Tím, že jsme v CHKO, museli jsme se řídit určitými regulativy týkajícími se nejen vzhledu objektu. A tak byla nakonec z malé rekonstrukce velká.

Co na chalupě nejvíce zbožňujete?

Když je venku zima, zatopíme v kachlových kamnech a můžeme relaxovat a nebo se naložit do vyhřátého koupacího sudu a pozorovat hvězdy nad námi. Často se to ale nestává, protože je pořád co dělat.

Na fotky krásného koupacího sudu zabudovaného ve venkovní terase se můžete podívat zde. V případě, že byste si chtěli takový sud pořídit, porovnejte si aktuální ceny různých prodejců v Česku např. zde.

Čím je podle vás výjimečná lokalita a samotná chalupa?

Myslím, že chalupa je na klidném místě, které je obklopeno krásnou přírodou Bílých Karpat, potůčkem a uvnitř chalupy na vás dýchne její kouzlo, které je zkrátka neopakovatelné.

Myslíte, že byste si zasloužili odpočinek v této chalupě s pohádkovými kamny? Pošlete článek svému partnerovi, přátelům nebo rodině a vyrazte si oddechnout do Bílých Karpat. Redakce Dřevostavitele tímto děkuje majitelce Míše za skvělý rozhovor a přeje spoustu úspěšných projektů do budoucna.

P.S. Řešíte stavbu domu, možnosti větrání a vytápění? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
03.10.2024

Photocredit: Michaela Š. (se souhlasem)

0

Chalupa, o jaké sní každý dobrodružný chalupář
Rustikální dřevorubecká chata uchvátí na první pohled každého chalupáře. Vše z nahrubo opracovaného dřeva a pořádný krb z kamene. Navštivte ji dnes s námi.

Moderní chalupa je přivedla zpátky ke kořenům. Jaké na ně čekalo překvapení?
Chtěli mít místo, kde by trávili čas se svými vnoučaty. Ani ve snu je však nenapadlo, že na ně v průběhu stavby čeká úžasné překvapení. Co se přihodilo a jak se jim v moderní chalupě líbí? Přečtěte si rozhovor s majiteli domu o jejich příběhu a zkušenostech se stavbou.

Původní chalupa se rozpadala. Postavili si místo ní vysněné víkendové bydlení
Navštívili jsme nádhernou moderní dřevostavbu u vodní nádrže Slapy, kterou si nechali postavit manželé Lucie a Jan jako víkendový dům na místě původní staré chalupy. Proč stavěli s architektem a co mají na domě nejraději?

Nejkrásnější chalupy pro vaši dovolenou – vybrali jsme top 10 chalup z celé ČR
Láká vás dovolená v tradičním duchu, nebo se chcete rozmazlit a dopřát si luxus? Vybrali jsme nejkrásnější chalupy z celého Česka pro každého.

Petr: Mini domek místo chalupy jsme si postavili na Šumavě
Petr a Lucie se rozhodli pro moderní způsob chalupaření. Postavili si na Šumavě krásný mini domek místo chalupy a nemůžou si ho vynachválit. Prozradili i cenu.

Drsná a luxusní 500 let stará chalupa uprostřed zapomenutého anglického sadu
Proměnit historickou stodolu v luxusní chalupu k odpočinku byla výzva pro nové majitele. Udělali to s citem a neskutečným zápalem.

Chata a chalupa – 60+ inspirací pro odpočinek a rekreaci dle vašich nejtajnějších představ
Ať už renovujete starou chatu či chalupu, nebo jste se rozhodli postavit si svoji vlastní, poradíme vám, kde nabrat kapku inspirace pro začátek. Jaký styl chaty preferujete?