HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

„Kachlová kamna nás svlíkla do trenek,“ pochvalují si. Za rok přitom protopí sotva 6 tisíc

Do pohádkové chalupy v horách si můžete dát tepelné čerpadlo nebo plynový kotel, všichni se však jistě shodneme na tom, že to nebude tak úplně ono. Podobně uvažoval také stavař Tomáš, který měl jasno. Do takové chalupy jedině kachlová kamna. Proč je chtěl původně držet pod zámkem, co změnilo jeho názor a kolik ročně protopí? To se dozvíte v našem rozhovoru.


Tomáš dal nejdříve kachlová kamna pod zámek. Poté zjistil, že jsou blbuvzodrná
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Tomáš H. (se souhlasem)

Tomáši, jaký vytápěcí systém máte ve své chalupě?

Naše chalupa leží na samém hřebeni Krušných hor, chtěli jsme proto vybrat takový vytápěcí systém, který se do horské chalupy nejlépe hodí. Brzy padla volba na kachlová kamna, protože ta do ní krásně zapadají. Umístili jsme je tak, aby „koukala“ do obývacího pokoje a jídelny.

Jsou kamna jediným vytápěcím systémem v domě?

Ne, kromě kamen máme v chalupě ještě podlahové elektrické topení. Je to kvůli tomu, aby se v době naší nepřítomnosti mohla na chalupě udržovat alespoň základní teplota, třeba 10 °C, a úplně to tam nevymrzlo. Kdybychom na chalupě žili trvale, kamna by stačila, ale my ji využíváme spíše rekreačně a také ji občas pronajímáme hostům.

Jaký typ kachlových kamen máte?

Chalupa je relativně malá. Její půdorys je 6 x 9 metrů s malým obytným podkrovím. Snažili jsme se proto o maximální využití prostoru a zvolili mini kamna, která jsou štíhlá a vysoká. Vepředu mají poměrně velké sklo, což je vizuálně velmi hezké. Ten přímý pohled na oheň je vždycky příjemný.

Vzhledem k tomu, že se jedná o roubenku, tedy dřevostavbu, kachlová kamna ji vytopí poměrně rychle, zhruba do půl hodiny. Proto jsme zvolili kamna bez teplovodního výměníku, nebyl potřeba. Ještě dlouho po vyhasnutí jde z kamen teplo. Přestaneme topit v deset večer a ještě ráno je cítit, že je chalupa vyhřátá.

Jak často přikládáte do kamen?

Máme taková menší polínka, v průměru jsou široká zhruba jako předloktí ruky a dlouhá asi 25 cm. Přiložíme většinou dvě polínka cca za 45 minut. Za jednu topnou sezónu tak protopíme zhruba 4 metry prostorově skládané. Kachlová kamna máme už třetí sezónu a vždy se to pohybuje kolem tohoto množství. Pokud se podíváte na aktuální cenu dřeva, zjistíte, že nás vytápění vyjde velmi dobře. Na aktuální ceny palivového dřeva se můžete podívat například zde.

Jakým typem dřeva topíte?

Kombinujeme obojí. Nejdříve dáme měkké smrkové, aby se to rozhořelo, a poté začneme topit tvrdým. Samozřejmě musí být dřevo kvalitní a vyschlé. Ideálně 3–4 roky.

Instalovala vám kachlová kamna firma?

Firma, od které jsme krbová kamna kupovali, instalaci nabízí. A laikům bych ji určitě doporučoval, nicméně já jsem stavař, takže jsme si na to troufli sami. Už jsem navíc byl u toho, jak se podobná kamna instalovala na jiné chalupě, je to vlastně taková skládačka, takže jsme to zvládli bez problémů.

Jak jsou kachlová kamna těžká?

Přesně to nevím, ale odhaduji necelých 200 kg. Samozřejmě ta kachlová kamna nejsou v jednom kuse, ale skládají se z jednotlivých dílů, což celou manipulaci podstatně usnadňuje.

Jak si stojí kachlová kamna v porovnání s jinými systémy z hlediska ceny?

Nejdříve jsme měli litinová kamna, ale poté jsme přešli ke kachlovým. Když jsme si porovnali poměr cena-výkon, vždy nám kachlová kamna připadala jako dobrá volba. Navíc jsme patrioti, tudíž pokud máme dvě varianty za stejnou nebo podobnou cenu, vždycky raději jdeme po lokální firmě. A pokud je navíc firma rodinná, je to ještě lepší.

V tomhle případě se nejedná pouze o firmu, která vyrábí samotná kamna, ale i to, co tomu předchází. Kachličky na kamna vyrábí ručně zase jiná firma, také rodinná. Vzhledem k tomu, že se nejedná o žádnou velkovýrobu, jsme si museli kachlová kamna objednat asi tři čtvrtě roku dopředu. Po objednání se začaly vyrábět kachličky i samotná kamna. Teprve až se to všechno dalo dohromady, tak mi mohli kamna z Želetavy dovézt.

Byly s kachlovými kamny nějaké problémy?

Přímo s kamny ne, ale měli jsme trochu obavy ohledně toho, jak to bude s hosty. Pochopitelně k nám jezdí i lidé z bytů, kteří v kamnech nikdy netopili. Proto jsme nechali udělat do kamen takový speciální zámek a měli jsme v plánu hostům oznámit, že nebudou mít možnost v kamnech topit, protože jsme se báli, aby nám je nezničili. Nicméně z toho sešlo. Ten zámek sice fungoval skvěle, ale zjistili jsme, že i když člověk v kamnech nikdy netopil, dokáže po párminutové instruktáži kamna bez problémů využívat. Takže je to vlastně blbuvzdorné (smích).

Jste spokojeni nebo byste s odstupem času sáhli po jiném systému?

Já jsem určitě spokojený, kachlová kamna se nám osvědčila. Je to jedna z prvních a hlavních věcí, které na této chalupě všichni vyzdvihují. I hosté vždycky říkají, že je takzvaně „svlíkly do trenek“. Každý se nás ptá, odkud kachlová kamna máme, že mají originální design. Zkrátka se to vůbec nedá srovnat s nějakou velkovýrobou, kde sekají jeden kus za druhým.

P.S. Zajímáte se o moderní způsoby vytápění a výrobu energie svépomocí? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
12.10.2024

Photocredit: Tomáš H. (se souhlasem)

2

Kachlová kamna: Jak to, že zvládnou vytopit celý dům?
Kachlová kamna se znovu vrací, aby vytopila domy. Jsou opravdu tak účinná?

Kachlová kamna zažila slávu, pád i vzkříšení. Dnes patří k nejoblíbenějším kamnům českých domácností
Prohlédněte si bohatou galerii kachlových kamen a přečtěte si o jejich historii. Věděli jste, že v době jejich vzniku byly známkou luxusu?

Rekonstrukce tahovek v prvorepublikové vile. Topily nepřetržitě 100 let
Krásná bílá sloupová kachlová kamna topila v prvorepublikové vile nepřetržitě 100 let. A byla řádně zanesená. Podívejte se na kompletní rekonstrukci nádherných tahovek krok po kroku.

Do obýváku si dovezl luxusní kachlová kamna. Po zimě přišlo vyúčtování, platil měsíčně jen 1 660 Kč
Přestože jim stavební firma ve spolupráci s architektem navrhla krbová kamna, dali na vlastní uvážení. Vybrali si krásná tmavě modrá akumulační kachlová kamna a hned po první zimě byli velice příjemně překvapeni.

Postavili si moderní roubenku v Jeseníkách. Kachlová kamna s poležením zbožňují a za vytápění platí výrazně méně
Manželé se rozhodli postavit si moderní roubenku poblíž Starého Města pod Sněžníkem. Pan majitel nám v rozhovoru mimo jiné prozradil, s jakou technologií kachlová kamna kombinuje.