HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Postavili si moderní roubenku v Jeseníkách. Kachlová kamna s poležením zbožňují a za vytápění platí výrazně méně

Manželé se rozhodli postavit si moderní roubenku poblíž Starého Města pod Sněžníkem. Na vnitřním návrhu se podíleli společně a kachlová kamna s plochou na ležení byla jasnou volbou. Pan majitel nám v rozhovoru navíc prozradil, s jakou technologií kachlová kamna kombinuje, a mnoho dalšího. Např. jaké měli trable se získáním stavebního povolení na studnu a proč se u samotného vyvrtání musely prostřídat až tři firmy. Nemluvě o problematických terénních úpravách svažitého pozemku, se kterými se také trápili.


Roubenka Rozárka
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Se souhlasem majitelů objektu

Krásná roubenka vyrostla v Jeseníkách

Dnešní sympatický pár si roubené stavby oblíbil na návštěvě u kamaráda a už tehdy padlo rozhodnutí si jednu takovou postavit. Důležité bylo vybrat správné místo. Partneři se rozhodli vsadit na Velké Vrbno poblíž Starého Města pod Sněžníkem (Olomoucký kraj), v těsné blízkosti vyhlášeného skiareálu. Jedná se o velice klidnou lokalitu na rozhraní Hrubého Jeseníku, Králického Sněžníku a Rychlebských hor, zatím s relativně malým počtem chalup. Pokud jste tu hlavně kvůli fotkám roubenky, neváhejte nakouknout do fotogalerie. Pokud vás zajímá rozhovor se samotným majitelem pohádkové roubenky, čtěte dále.

Na úvod mě zajímá, proč jste se vůbec rozhodli pro stavbu chalupy?

Inspirací nám byla roubenka od kamaráda, kde jsme strávili týden v zimě. Pobyt v roubence nás nadchl. Líbil se nám koncept roubenky pro vlastní rekreaci a ve volných termínech pro příležitostné pronajmutí (název ubytování naleznete v závěru článku – pozn. redakce). Řešili jsme velké dilema s tímto konceptem spojené.

Jaké dilema bylo u vás doma stole?

V rámci vybavení. Použít materiály a nábytek jako bychom stavěli roubenku pro sebe, anebo zvolit podstatně úspornější režim. Nakonec jsme se rozhodli ji postavit tak, abychom se v ní cítili my jako doma. Myslím si, že to bylo dobré rozhodnutí, protože to hodně našich hostů velmi oceňuje a cítí se v ní také tak.

A jak dlouho vám trvala kompletní stavba?

Kompletní stavba trvala cca 2 roky.

Jaká firma vám roubenku stavěla?

Stavba roubenky probíhala svépomocí, hrubou stavbu postavil roubenkář z Kunčic a další práce jednotliví řemeslníci.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

Podíleli jste se na stavbě roubenky i vy jakožto majitelé?

Obstarával jsem a dovážel stavební materiál a vypomáhal řemeslníkům při některých činnostech. Všichni jsme se účastnili závěrečných terénních a dokončovacích prací.

Nastaly třeba nějaké problémy, které bylo třeba řešit?

Problémů byla spousta. Počínaje vyřízením stavebního povolení, přes vyvrtání studny (u čehož se vystřídaly tři firmy, než se to povedlo) až po komplikované terénní úpravy ve svahu.

V čem bylo komplikované získat stavební povolení?

I když to není chráněná krajinná oblast, tak do procesu povolování výrazně zasahují ochránci přírody. Také třeba získání povolení na studnu bylo komplikované vzhledem k tomu, že její hloubka je více než 30 m.

Stavební povolení výrazně zdraží již v červenci. Někde i třicetinásobně

A jaké problémy nastaly s vyvrtáním studny? Proč se u toho prostřídaly tři firmy?

V této oblasti se těžil grafit. V podloží je bohužel spousta kavern (dutin), což je pro vrtání problém. Vrták potřebuje souvislou skálu. Pokud jsou kaverny, musíte přepažovat a hrozí zlomení drahého vrtáku. Což se v našem případě stalo poprvé a ve druhém případě firma vrtání přerušila, aby vrták nezlomila. Pokud studnu nevyvrtáte, tak už se nedá na stejném místě pokračovat. Musíte vrtat jinde. Tak to aspoň fungovalo před 10 lety při stavbě. Pokud se nějak nezměnily technologie...

Ještě mě zajímá, v čem byly komplikované terénní úpravy pozemku?

Pozemek je ve velkém svahu, takže vymyslet vše tak, aby to nějak vypadalo a zároveň bylo funkční, bylo hodně složité. Návrhů bylo několik, ale žádný nás nepřesvědčil. Naštěstí bagrista, který tyto práce nakonec prováděl, má veliký cit pro terén a představivost. Ve spolupráci s manželkou spojili některé návrhy dohromady a v průběhu prací vše ještě průběžně upravovali. Myslím, že výsledek stojí za to.

Páni. A kolik jste do stavby přibližně investovali?

Investice byla v té době řádově okolo pěti milionů.

V jakém roce jste roubenku stavěli?

Stavět se začalo v roce 2011 a končilo se v roce 2013.

Jak máte vyřešený systém vytápění?

Vytápění chalupy je možné dvěma způsoby – jedním je podlahové vytápění, druhým jsou velká kachlová kamna s poležením (moderní kachlová kamna do rodinných domů i chalup si můžete prohlédnout např. zde i s aktuálními cenami – pozn. redakce), která jsou velmi oblíbená a využívaná jako hlavní zdroj vytápění.

A kolik za vytápění ročně zaplatíte?

Kamna jsou uzpůsobena na topení briketami, takže náklady na sezónu jsou cca 25–30 000 Kč.

Na závěr mi prosím povězte, co bylo nejvíce stresující na celém procesu stavby?

Jelikož se jednalo o náš první „projekt“, tak asi nejvíce stresující bylo, zda jsme nezapomněli na nějaký důležitý aspekt stavby, zda je chata dobře rozvržená a bude uživatelsky přívětivá. Shánění kvalitních řemeslníků bylo hodně složité a pak vše časově sladit, aby se doplňovali. V neposlední řadě i snaha vše stihnout, než udeří zima. Naštěstí lidé podílející se na stavbě byli většinou šikovní profesionálové a vše se několikrát promýšlelo a konzultovalo. Troufnu si říct, že se snad vše povedlo.

Kdybyste byl opět na začátku, bylo by něco, co byste udělal jinak?

Myslím si, že v rámci možností a velikosti roubenky jsme udělali vše pro nejlepší využití. Máme radost, že většina hostů smýšlí podobně. I když vždy je co vylepšovat.

Redakce Dřevostavitele velice děkuje majitelům roubenky Rozárka za inspirativní rozhovor a mnoho užitečných informací pro čtenáře. Ať se vám daří.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Řešíte stavbu domu, možnosti větrání a vytápění? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
22.07.2024

Photocredit: Se souhlasem majitelů objektu

0

Nejkrásnější chalupy pro vaši dovolenou – vybrali jsme top 10 chalup z celé ČR
Láká vás dovolená v tradičním duchu, nebo se chcete rozmazlit a dopřát si luxus? Vybrali jsme nejkrásnější chalupy z celého Česka pro každého.

Kudličkovi získali od rodičů svažitý pozemek u Sázavy. S rodinou postavili dům za 650 tis.
Potřebovali cenově dostupné bydlení ve středních Čechách. Kudličkovi se výzvy chopili.

Roubenku jim úřady zatrhly, přesto si masivní dřevostavbu v centru města postavili
Postavit si dům ve stylu roubenky v centru velkoměsta nemusí být nereálné. Mladá rodina našla způsob, jak na to jít legální cestou.

Valašská roubenka, které stačí na vytápění jen 1 koš dřeva denně
Sympatičtí manželé si v beskydských kopcích nechali postavit roubenku z borovicového dřeva. Vytvořili úžasnou stavbu na magickém místě, kde lišky dávají dobrou noc. Prohlédněte si ji s námi.

Typová roubenka (153 m2) poutá veřejnost svým bohatě prosvětleným podkrovím
Prohlédněte si luxusně řešený typový dům s dispozicí 5+kk, který je z masivního dřeva. Jaká je cena na klíč?

Česká roubenka ve stylu amerického ranče. Kovbojové by mohli závidět
Sídla s luxusními interiéry, která znáte z amerických filmů, už nejsou pouhým snem za oceánem. Prohlédněte si úžasný typový dům s dispozicí 6+kk z masivního dřeva. Známe cenu.

Tradiční roubenka v moderním stylu vyhoví i přísným podmínkám CHKO
Prohlédněte si oblíbený typový dům s dispozicí 5+kk, který je z masivního dřeva a vyhoví i přísným podmínkám CHKO.

Roubenka s obrovským prosklením navržena pro manažery
Proč se rozhodnout pro bungalov z masivního dřeva? Představujeme vám moderní a luxusní přízemní roubenku s dispozicí 4+kk. Prohlédněte si bohatou fotogalerii i prakticky řešený půdorys.

Navštívili jsme horolezeckou legendu v její unikátní dřevostavbě. S ženou si ji navrhli navzdory názorům odborníků
Stavební parcelu našli a koupili de facto během jediného dne, a to díky netradiční ač velmi účinné metodě hledání. Nová roubenka zde poté stála za pouhých šest týdnů.

Postavili si chalupu na Dolní Moravě s obrovskými kamny. Dům vytápí briketami za pár korun
Manželé díky předchozím zkušenostem velmi dobře věděli, jak vyzrát na vytápěcí systém. Novou chalupu vytápí podlahovými rohožemi, primárně však kachlovými kamny.