HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Aktualizovaná mapa ukazuje, kde poroste nejvíce hub tento víkend. Nejlepší místa celé ČR

Houbařská sezóna ještě zdaleka nekončí, naopak je v plném proudu. I na konci září má pokračovat střídání dešťů a teplého počasí, což jsou ty nejlepší podmínky pro růst hub. Pokud si nejste jisti, kam přesně za houbami vyrazit, nevadí. Přinášíme vám podrobnou mapu oblastí, odkud s prázdnou rozhodně neodejdete.


Aktualizované mapy oblastí, kde roste nejvíce hub
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Český hydrometeorologický ústav a Pixabay (CC0)

Kam vyrazit na houby?

Patříte k lidem, kteří mají vytipovaná ta „svoje místa“, kam chodí sbírat houby? Pokud ne, určitě někoho takového alespoň znáte. Nemusíte však litovat, že mezi ně nepatříte. Teď už žádná taková místa znát nepotřebujete, protože jsme je vytipovali za vás. Podívejte se na přehledné mapy lokalit, kde momentálně rostou houby nejvíce.

Hlavní město Praha

V Praze je vysoká pravděpodobnost růstu hub pouze v jihovýchodní části. Ve zbytku oblasti je pouze střední pravděpodobnost výskytu. Podrobněji se na mapu podívejte v galerii níže.

Středočeský kraj

Ve Středočeském kraji to nebude s houbařením zrovna růžové. Nejvíce se vyplatí navštívit okres Rakovník, případně Kutnou Horu. Více informací se dozvíte v galerii níže.

Jihočeský kraj

Prachatice a Český Krumlov. To jsou dva okresy, kde se vyplatí houbaření nejvíce. Na přesnější lokality se můžete podívat v galerii níže.

Plzeňský kraj

Největší houbařské úspěchy pravděpodobně zaznamenáte v okrese Klatovy. Kde přesně budou růst houby, se můžete podívat v galerii níže.

Karlovarský kraj

Střídají se zde oblasti se střední až vysokou pravděpodobností růstu hub. Nachází se tady však také lokality, kde houby nejspíše neporostou.

Ústecký kraj

V tomto kraji se vyplatí sběr hub především v pohraniční oblasti. Naopak na Teplicku se nachází místo, kde toho pravděpodobně příliš nenajdete. Na více informací se podívejte do map níže.

Liberecký kraj

Na houby se vyplatí vyrazit především v okrese Liberec. Nejmenší růst je naopak očekáván v České Lípě. Více informací se dozvíte v galerii níže.

Královéhradecký kraj

Zde bude vysoký výskyt hub především v pohraničních okresech, jako je Trutnov či Náchod. Podrobné mapy naleznete v galerii níže.

Pardubický kraj

V okrese Pardubice bude pravděpodobnost výskytu hub střední. V ostatních okresech tohoto kraje bude převážně vysoká. Podrobnosti se dozvíte v galerii níže.

Kraj Vysočina

Vysoká pravděpodobnost růstu hub bude především v okrese Žďár nad Sázavou. Ve zbytku kraje bude střední až vysoká. Na více informací se podívejte v galerii níže.

Jihomoravský kraj

Co se týká Jihomoravského kraje, zde je vysoká pravděpodobnost růstu hub především v severních okresech. Více informací se dozvíte v galerii níže.

Olomoucký kraj

Na houby se vyplatí vyrazit především v okresech Šumperk a Jeseník. Na přesné oblasti se můžete podívat v galerii níže.

Moravskoslezský kraj

Vysoká pravděpodobnost růstu hub bude zejména v okrese Bruntál. Více informací zjistíte v galerii níže.

Zlínský kraj

V tomto kraji bude především střední pravděpodobnost růstu hub, místy vysoká. Největší pravděpodobnost bude v okrese Vsetín.

Chodíte na houby?

Ano, velmi často.

82

Občas.

19

Ne, neláká mě to.

2

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
27.09.2024

Photocredit: Český hydrometeorologický ústav a Pixabay (CC0)

1

Nebezpečí při sběru a zpracování hub – nepřineste si z lesa otravu
Zpracování a skladování bývá u hub nejčastější příčinou otravy. Jak se mu vyvarovat a nepřinést z lesa otravu?

5 dřevních hub, které by vás nenapadlo sbírat. Přesto jsou jedlé a velmi chutné
Rostou na stromech, pařezech i spadlých větvích a vypadají zvláštně. Ve skutečnosti jsou to jedlé a léčivé houby, které rostou i v zimě.

Zákaz vstupu veřejnosti do českých lesů. Proti novele zákona se bouří ochranáři i ombudsman
Chodíte rádi na houby nebo borůvky? Možná o svůj oblíbený koníček brzy přijdete. Chystá se totiž novela zákona, která by měla vstup veřejnosti do lesů omezit.

KVÍZ: Poznáte nejznámější české houby? Zkuste si, jestli přežijete návštěvu lesa
Mezi jaké houbaře se řadíte? Poznáte pouze bedlu a hřib nebo jsou vaše znalosti mnohem širší? Otestujte se v našem kvízu.

Aktualizovaná mapa ukazuje, kde rostou houby nejvíce. Detailní zobrazení podle okresů
Kde rostou houby nejvíce a kam se ani nevyplatí chodit? Připravili jsme pro vás podrobnou mapu všech okresů České republiky. Podívejte se, ve kterých oblastech byste měli jít na houby rovnou s nůší.