HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Miluje pejsky, a tak jim postavil boudu o velikosti rodinného domu. Má kuchyni, obývák, terasu i ložnici

Tento malý dům se zrodil z touhy majitele postavit chatu k pronájmu pro domácí mazlíčky – velké i malé pejsky. Stavbu o velikosti 60 m2 dokončil teprve nedávno a s výsledkem je maximálně spokojený. Chtěl, aby dům vzhledem připomínal zvětšenou psí boudu, a to jak zvenčí, tak i zevnitř. Uvnitř najdete běžné pokoje jako v rodinném domě, a navíc i stíněnou verandu, ze které mohou pejsci skočit rovnou do venkovní vířivky. Všechny fotky najdete ve fotogalerii.


Spokojený pes
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Václav H. (se souhlasem) a v2com, Raphaël Thibodeau (se souhlasem)

Jste i vy milovníkem pejsků?

Pokud ano, tak vás tento nápad určitě nevyvedl z údivu. Nápad pana majitele, velkého milovníka psů, vznikl v době, kdy se ženou ve velkém navštěvovali různá ubytování. Málokdy s sebou mohli vzít i svého psa, protože dané ubytování neakceptovalo přítomnost domácích mazlíčků. Rozhodl se tedy, že si postaví vlastní chatu, kam bude s pejsky jezdit. Tento nápad se zalíbil i jeho partnerce, a tak se rozhodli, že když už staví chatu kvůli příležitostným dovoleným se svými mazlíčky, přizpůsobí design právně jim. Myšlenka pronajímat objekt visela ve vzduchu až před finálním dokončením domu, kdy majitelé viděli v této stavbě velký potenciál. Láskyplně ho pojmenovali (název najdete v naší fotogalerii) a zveřejnili na internetu. Dnes mají téměř plnou obsazenost. Pojďme se podívat dovnitř.

Stavba domu – sloupek po sloupku

Tato malá dřevěná konstrukce se realizovala klasickou sloupkovou metodou (2by4 systém). Primárním izolačním materiálem byla foukaná celulóza, kterou si majitelé vybrali (mimo jiné i proto), aby alespoň malou částí podpořili ekologickou stránku stavby, a snížili tak uhlíkovou stopu budovy.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Zpevnění svahu tak, aby se nezhroutil. Zahrádkářka z jižní Moravy našla levné a funkční řešení

A kolik ložnic má vaše bouda pro psy?

Jak bylo již zmíněno v úvodním odstavci, užitná plocha malého domku pro psy zaujímá přesně 60 m2 (velikost městského bytu 2+kk). Při vstupu dovnitř se ocitnete v malé předsíni, kde je navržená pouze malá lavice a háčky na odkládání kabátů majitelů pejsků.

Pokud půjdete dále do domu, ocitnete se v obytné místnosti. Po levé straně je moderní kuchyně s malým ostrůvkem, který zároveň slouží jako „mini bouda“ pro psí mazlíčky. Když projdete skrz obývací pokoj, dostanete se do odpočinkové části chaty. Právě zde se nachází ložnice pro majitele i jeho pejska a prostorná designová koupelna.

Vzhled psí boudy byl v rámci návrhu samozřejmostí

Dominantou moderní chaty je lidová štítová střecha, přičemž hlavní vstup i veškeré prostupy mezi místnostmi jsou navrženy ve tvaru klenby. Díky těmto prvkům tak dům dokonale připomíná zvětšenou psí boudu. Autentičnost stavbě dodává i dřevěný obklad stříbrné barvy přerušovaný vertikálními lamelami. Postupem času dřevěná prkna pomalu zešednou, což domu umožní splynout s listnatými stromy, čímž dokonale zapadne do okolní přírody.

Katedrální strop domu vám vyrazí dech

I když je chata prostorově malá, vysoký katedrální strop, přirozeně osvětlené obytné prostory a panoramatické výhledy do okolí dodají domu nádech luxusu. Sám majitel si nepřál, aby měla chata více pater z prostých důvodů. V první řadě nemá ani obyčejná malá psí bouda více pater, a tak byl návrh malého bungalovu stoprocentní. Majitelé chtěli také zajistit, aby bylo ubytování pro hosty především zážitkem – právě proto má dům vysoké stropy, velkou terasu s vířivkou a je umístěný hluboko v lese.

Co byste řekli vy na takový dům pro pejsky?

Byť stojí tato stavba uprostřed zalesněných kopců kanadských Laurentianů, obdobnou stavbu mohou postavit i podnikaví kutilové v Česku. Dům je součástí lokality Kanata Tremblant, přičemž stojí na pozemku o rozloze 1 200 ha v samotném srdci přírody. A co vy? Víte o krásném ubytování v České republice, kde jsou pejsci vítaní? Podělte se o své tipy v komentářích.

P.S. Hledáte inspiraci pro Vaše bydlení? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
25.08.2024

Photocredit: Václav H. (se souhlasem) a v2com, Raphaël Thibodeau (se souhlasem)

0

Originální chata v Alpách připomíná rozvětvený strom. Interiér je plný dřeva a slunce
Prohlédněte si zajímavou chatu stojící na vrcholu sjezdovky. Lyžařům nabízí pohoštění a odpočinek s dokonalými panoramatickými výhledy.

Nádherná venkovská chata s interiérem ve stylu Mid-century má blízko k Bauhausu
Skloubit jednoduchý styl venkovské chaty a modernistické prvky v newyorském stylu minulého století chce odvahu. Tady to skvěle zafungovalo.

Horská chata z kamene a dřeva ukrývá luxusní interiér
Alpská horská chata je postavená z materiálů, které dokážou odolávat drsné přírodě po staletí. Slouží k odpočinku rozvětvené rodině.

Plážová cedrová chata na útesu s romantickou atmosférou
I obyčejná plážová chata může mýt styl a nabídnout svým obyvatelům výhledy, pohodlí a propojení s přírodou. Tuhle najdete v Cornwallu.

Filip s Milanem dokázali svépomocí postavit luxusní, celoročně obyvatelnou chatu
Filip s Milanem opravili chatu u Českých Budějovic. Unikátní dřevostavba leží až 20 metrů nad hladinou vody.

Kradli mu dřevo rok co rok. Naštvaný chatař situaci vyřešil jednou provždy
Krádež palivového dřeva zažil skoro každý, kdo jej využívá k topení. Zejména na odlehlých místech, kde nemáme situaci stále pod kontrolou, se sem tam nějaké to polínko ztratí.

Nový typový dům (135 m2) pořídí rodiny do 4,5 mil. včetně DPH. Zájemců o moderní projekt stále přibývá
Najdete tam čtyři ložnice, prosvětlený obývací pokoj a moderní kuchyni do U s výhledy do zahrady skrze prosklenou stěnu dřevostavby. Cena 4,5 mil. (s DPH) je jen třešničkou na tomto výborném dortu.

Koupil starou chatu v Jeseníkách. Kvůli skrytým nástrahám ale nakonec opravy vyšly na 7 mil. korun
„Vzhledem ke svému věku nevím, jestli bych se pouštěl do stavby nového objektu. I když nikdy neříkejte nikdy,“ polemizuje nad fascinující rekonstrukcí starého objektu pan Petr. Odhodlaně koupil starou chatu s vidinou kompletní přeměny jejího vzhledu.