HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Dřevník za 80 tisíc korun? I takové věci si dnes lidé kupují

Každý, kdo bydlí v rodinném domě nebo má chatu, pravděpodobně někde skladuje palivové dřevo. Ať už toto dřevo slouží k primárnímu topení nebo jen tak pro zábavu a přitápění v krbu, dřevník, který poslouží jako skladiště dřeva, je naprostou nutností, jak dřevo uchovat tak, aby nedegradovalo a nezvlhlo. Zkrátka, aby dobře hořelo. Většina lidí si dřevník postaví sama svépomocí. Někdo si jej ale koupí. Kolik byste byli ochotni za dřevník zaplatit? Někdo i přes 80 tisíc. Pojďme se na to podívat.


Dřevník za 80 tisíc korun
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Václav H. (se souhlasem)

Stylovka holt není zadarmo

Smontovat jednoduchý dřevník, který plní základní funkci uložení a ochrany dřeva, asi zvládne skoro každý. Pokud ale chceme, aby dřevník opravdu také nějak vypadal, dlouho vydržel a nebo třeba také plnil i nějaké další funkce, pak je potřeba se buď hodně snažit a nebo se pořádně plácnout přes kapsu. Jak ukazují některé výběrové dřevníky, které lze sehnat na českém trhu, jejich cena se šplhá skoro až ke sto tisícům korun. Jak je to vůbec možné?

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Starý kotel chtěli nahradit tepelným čerpadlem. Nyní litují

Dřevník, který je více než dřevníkem

Podstatou je právě víceúčelovost takového řešení. Typický dřevník vyšší kategorie, o kterém je nyní řeč, totiž může sloužit například i jako stůl pro venkovní kuchyni. Kuchař tak na něm může připravovat jídlo hostům nebo třeba krájet zeleninu. Víceúčelovost takového řešení a použité materiály se zkrátka do ceny propíšou. Chcete vidět jak takové dřevníky vypadají? Prohlédnout si je, včetně jejich cen, můžete například zde.

Stylové skříně a regály na dřevo

V levnější kategorii, která se pohybuje někde kolem 50 tisíc, pak již můžeme najít stylové dřevníky v podobě různých víceúčelových skříní. Svou funkci splní jistě bezezbytku a pro fajnšmekry mohou být dobrým řešením. Kolik lidí se však pro takové luxusní řešení rozhodne, zůstává otázkou. Takové dřevníky jsou k vidění například zde. Jak takové stylové dřevníky můžou vypadat, zjistíte také v naší galerii.

Proč tolik peněz a co vlastně musí dřevník splnit?

Podstatou funkce dřevníku je ochrana dřeva tak, aby od země nevlhlo a aby na něj pokud možno nepršelo. Tedy jednoduše ochrana před mokrem a vlhkem. Sestavit takovou konstrukci zvládne pravděpodobně každý a lze ji sestavit buď ze dřeva, kovu či jiného materiálu, se kterým se vám dobře pracuje. Podstatou je oddělit dřevník od země tak, aby mezi ním a zemí vznikla mezera minimálně několik centimetrů. Díky provětrávání a zamezení kontaktu se odbourá možnost vzlínání vody. Dřevo také přestane být atraktivní pro různé druhy hmyzu, které mají tendenci si v něm, pokud je volně loženo na zemi, stavět své příbytky.

Mokré dřevo jako cesta do průšvihu

Uložení dřeva rozhodně není radno podceňovat. Pokud budeme chtít v zimní sezoně pálit dřevo, které není dokonale vysušeno, vystavujeme se mnoha problémům. V první řadě jsou to emise. Mokré dřevo jednoduše více kouří. S ohledem na dnešní přísné podmínky tak můžeme z určitého pohledu překračovat povolené množství emisí, což by mohlo přinést problémy. Dalším důležitým aspektem je, že mokré dřevo zvyšuje zanášení komínu nečistotami. Takový ucpaný komín nejenže zhoršuje schopnost hoření, ale může nás v extrémním případě stát i život. O tom, jak nepříjemné je zapalovat mokré dřevo, se pak jistě ani nemusíme rozepisovat.

Topení dřevem údajně drancuje lesy a škodí zdraví. Mnoha lidem unikají důležité informace

Sušit, sušit a ještě jednou sušit

Chcete-li jít s dobou a topit čistě, ekologicky a kvalitně, základním předpokladem je mít dřevo uložené kvalitně a bezpečně tak, aby bylo co nejvíce vyschlé. Takové dřevo pak v zimě nejen potěší z krásného a bezpečného hoření, ale ušetří i vaší peněžence. Je prokázáno, že suché dřevo má výrazně vyšší výhřevnost než dřevo mokré. Proto jej stačí spálit menší množství. A to se odrazí buď ve vaší peněžence nebo na práci, kterou jste museli do přípravy dřeva investovat.

Vydáno dne:
04.07.2024

Photocredit: Václav H. (se souhlasem)

1

Je topení dřevem nebezpečné? Mnoho Čechů žije ve velkém omylu
Topení dřevem je neekologické, zdraví škodlivé a připraví ČR o všechny lesy. I takhle mohou vypadat některé mýty ohledně využívání dřeva jako topiva.

Topení vypnuté a doma 24 °C, zatímco venku je 0 °C. Promyšlený systém šetří majiteli peníze
S rostoucí cenou energií lidé hledají stále nové způsoby, jak ušetřit na nákladech a přitom si doma zachovat patřičný teplotní komfort. Se zajímavým řešením se na nás obrátil pan Tomáš, který nám představil jednoduchý systém, pomocí kterého si doma zajišťuje příjemnou pokojovou teplotu, aniž by musel po značnou část zimy zapínat topení.

Topení dřevem údajně drancuje lesy a škodí zdraví. Mnoha lidem unikají důležité informace
Zprávy o plánovaném zákazu topení dřevem se neustále vrací jako bumerang. Má tato obava reálný základ, nebo se jedná o zbytečné strašení, které vyvolalo paniku?

Zákaz kotlů se týká přes 150 tisíc českých domácností. Pořízení náhrady se nevyhnou
Nedá se nic dělat. Vybrané kotle budou od září zakázány a na další odklad se již nikdo nemůže spoléhat. Pro více než 150 tisíc domácností tak nastává otázka: Co teď?

KVÍZ: Které kotle zakážou a jaké dřevo má největší výhřevnost? Otestujte své znalosti ohledně topení dřevem
Topení dřevem není žádnou novinkou. I přesto jsou kolem něj otázky, ve kterých nemají jasno ani ti, kteří topí dřevem desítky let. Jak jste na tom se svými znalostmi vy?

Na zákaz některých kotlů od 1. září lze vyzrát překvapivě snadno
Každý, kdo má doma starý kotel spadající do nízkých emisních tříd, tedy takový, který lidově řečeno hodně kouří, bude nucen tento starý kotel od 1. září tohoto roku nahradit jiným topným systémem modernějšího formátu.