HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Sousedské spory začaly drobnou krádeží ovoce. Skončily udáním a pokutou

Spor se sousedem vám může znechutit celé bydlení a doslova vzít klidný spánek. Tomáš s Josefem se postupně dostali do sousedské války, která připomíná film Zítra to roztočíme, drahoušku! O čem všem se můžete se sousedem hádat, kam až to může dojít a na čí straně je zákon?


Sousedské spory vám mohou znechutit celé bydlení
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Václav H. (se souhlasem)

Ovoce ano, ale listí si nech

Přátelský soused, který vám takzvaně sedne, je pořádná výhra, která se ne všem poštěstí. V horším případě narazíte alespoň na nekonfliktního souseda, se kterým udržujete neutrální vztahy na hranici vzájemného ignorování. I to je však stále skvělá varianta oproti tomu, co potkalo Josefa a Tomáše. Začalo to celkem nevinně, když švestky z Tomášova stromu spadly na sousedovu zahradu a Josefovy děti je posbíraly a snědly. Jelikož jim zachutnaly, vrhly se i na větev, která přesahovala na jejich zahradu, a otrhaly si další ovoce. Tomáše to rozladilo, protože do bečky každý kousek dobrý, ale pouze zaskřípal zuby a nechal to být.

Obrácená situace nastala na podzim, kdy z Tomášových stromů, které byly u společného plotu, začaly na Josefovu zahradu padat listy. Josef to nejdříve neřešil, ale jak s postupujícím podzimem listů přibývalo, zašel za Tomášem a požádal ho, zda by s tím nemohl něco udělat, například uřezat větve, které sahají na jeho zahradu. Tomáš chtěl nejdříve automaticky souhlasit, poté si ale vzpomněl, jak Josefova rodina využívala jeho stromy, a popadl ho vztek. Vmetl Josefovi do obličeje, že ještě nedávno mu byly jeho stromy a švestky dobré, a odřezání větví odmítl.

Co na to zákon?

Větve přesahující na sousedův pozemek jsou častým předmětem hádek. Především tedy to, čí je ovoce na těchto stromech a kdo by měl posbírat popadané listí. Zákon říká, že ovoce na větvích vašeho stromu je stále vaše. Pokud však spadne na sousedův pozemek, patří jemu.

Spadlé listí je, podobně jako ovoce, problémem toho, na čí pozemek spadne. Pokud však padá listí na váš pozemek v nadměrné míře, máte právo požádat souseda, aby větve uřezal. Pokud tak neučiní, můžete to udělat sami.

Pokud byste se rozhodli řešit spor soudní cestou, soud by bral v úvahu, zda jste souseda k odstranění větví opravdu vyzvali a zda vám listí skutečně působí škodu.

Běhá váš pes na cizí pozemek a v noci štěká? Hrozí vám soud a pokuta až 100 tisíc

Oko za oko, zub za zub

Od té doby byly vztahy mezi oběma sousedy více než napjaté. Další střet odstartoval bujarý večírek, na kterém Tomáš slavil své narozeniny. Josefovi by normálně trocha nadměrného hluku v pozdních hodinách nevadila, nicméně v poslední době byl alergický téměř na vše, co Tomáš udělal, navíc se ho trochu dotklo, že ho soused, se kterým měl donedávna přátelské vztahy, nepozval. Ráno si proto schválně přivstal, nachystal si dřevo, cirkulárku a začal řezat. S potěšením přitom sledoval, jak Tomášův dům probouzí k životu.

Na ceny stolních pil se můžete podívat například tady.

Co na to zákon?

Pokud soused způsobuje nadměrný hluk mezi desátou hodinou večerní a šestou ranní, dopouští se přestupku. V takové situaci máte možnost volat policii, která může udělit pokutu až do výše 10 tisíc korun. Pokud by byl soused obviněn z toho, že ruší občanské soužití, hrozila by mu pokuta až 20 tisíc korun. U řezání dřeva je situace velmi podobná. Pokud by začalo před šestou ráno, jedná se o rušení nočního klidu.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Zkušený kutil si postavil mimořádný skleník. Nasdílel nám svůj návod i fotodokumentaci

Co je moc, to je příliš

V následujících měsících se mezi sousedy strhl řetězec větších i menších naschválů, jako například pálení trávy na zahradě nebo zabavení míče, který dětem Josefa spadl na Tomášův pozemek. Místo vzájemného ignorování se začali častovat nadávkami a urážkami. Jednoho dne pohár přetekl a Tomáš se rozhodl udělat to, o čem už delší dobu přemýšlel. Josef se mu kdysi svěřil, že si kůlnu za plotem postavil na černo. Tomáš napsal anonymní udání a odeslal ho. Josef neměl nejmenší pochyby o tom, kdo má toto udání na svědomí a komu tak může vděčit za opletačky s úřady a tučnou pokutu. Začal proto spřádat plán, jak se nenáviděnému sousedovi pomstí…

Vydáno dne:
04.06.2024

Photocredit: Václav H. (se souhlasem)

0

Málem jsme nebydleli. Díky sousedům jsme ušetřili při stavbě domu statisíce
Navštívili jsme krásnou dřevostavbu s dispozicí 4+kk a zeptali se majitelů na informace, které by vám mohli pomoci při rozhodování v oblasti stavění domu. Přečtěte si celý rozhovor a zkušenosti majitelů Kláry a Rosti.

Sousedovo grilování na balkoně mě přivádí k šílenství. Mohu se nějak bránit?
Čtenářka Kateřina nás kontaktovala s prosbou ohledně řešení sousedského sporu, které se týká grilování. Jaké se v takové situaci bránit?

Zakázat nájemníkovi kouření ani chov zvířat majitel nesmí
Domy a bytové jednotky, ve kterých bydlí silní kuřáci nebo vášniví chovatelé domácích zvířat (typicky koček), mají jedno poměrně známé specifikum.

Odmítnout pronájem nemovitosti může majitele přijít draho
Vlastnictví nemovitosti má v Česku velkou tradici a skoro každý buď nějakou vlastí nebo má zájem v budoucnu pořídit.

Za pěstování některých rostlin hrozí pokuta až 2 miliony korun. Přesvědčte se, zda je nemáte na zahradě
Majitelé pozemků, kteří nemají tušení, co jim na zahradách a loukách roste, by měli zbystřit. Za některé druhy plevele totiž hrozí pořádná pokuta.

Pronájem bytu na černo se nemusí vyplatit. Padají i statisícové pokuty
Nemovitost ve formě bytové jednotky, chaty nebo rodinného domu, který není z části využíván, vlastní velké množství lidí.