HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Revize, kontrola a čištění komína není totéž. Za pochybení hrozí pokuta až sto tisíc korun

Léto nenávratně skončilo a zima se nezadržitelně blíží. Nemusíte však zmatkovat, ještě je dostatek času se na ni připravit. Jednou z věcí, kterou je potřeba udělat, je adekvátní kontrola komína. Ta nejenže je žádoucí, ale je také povinná a za její opomenutí mohou padat tučné pokuty. A nejde jen o kontrolu, platí to i pro revizi. Cože? To není to stejné? A jaký je v tom rozdíl? A kolik za to zaplatím? To vše se dozvíte v našem článku.


Za opomenutí kontroly nebo revize komína mohou padat tučné pokuty
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Konrad Lackerbeck (Wikipedia CC 3.0)

Udělejme si v tom jasno

Revize, kontrola a čištění. I když se to může zdát na první pohled jako jedna a tatáž činnost, každý pojem znamená něco jiného. Začneme revizí, která je povinná při několika jasně stanovených příležitostech: před prvním použitím nového komína, po každé stavební úpravě, při změně paliva, při připojení nového spotřebiče a po požáru v komíně. Revize musí být provedena také v případě, že máte podezření na trhlinu nebo jiné poškození komína. Jedná se tedy o jednorázovou záležitost, kterou je nutné provést v určitých situacích. Sháníte nový komín? Na aktuální ceny spolehlivých komínů se můžete podívat zde.

Naproti tomu kontrola spalinových cest je pravidelná údržba, která zajišťuje, že je komín v bezpečném stavu. Na rozdíl od revize, která se provádí jednorázově, by měla kontrola probíhat pravidelně. Avšak tato pravidelnost se u jednotlivých typů paliva liší. Kupříkladu u pevných paliv (např. topení v krbových kamnech) je nutná kontrola dvakrát ročně, u kapalných a plynných paliv většinou stačí jednou ročně. Pokud máte plynový kondenzační kotel, postačí dokonce jednou za dva roky.

Povinnou revizi a kontroly stanovuje zákon č. 133/1985 Sb., o požární ochraně a podrobněji vyhláška č. 34/2016 Sb., o čištění, kontrole a revizi spalinové cesty.

Komín si můžete vyčistit sami

Výše zmíněná povinná kontrola je často spojena také s čistěním komína. Na revizi a kontrolu sice potřebujete odborníka, vyčistit komín si však můžete sami. Budete k tomu potřebovat kominickou štětku, pomocí které odstraníte z komína dehtové usazeniny. Poté, co spadnou na dno komína, je můžete vybrat skrz vymetací dvířka. Kromě toho můžete vyčistit komín takzvaným vypalováním. Lze také množství usazenin ovlivnit preventivně, například kvalitou paliva, tím, jak moc je vaše zařízení účinné, atd.

Kolik vás to bude stát?

Určitě vás zajímá, kolik za to zaplatíte. Cena revize komína se obvykle pohybuje mezi 1 000 Kč až 3 000 Kč. Kontrola spalinových cest, která často zahrnuje i čištění komína, vás vyjde na 400 až 1 800 Kč. V případě silně znečištěných komínů se však může cena vyšplhat až do tisíců korun za metr komína. K těmto nákladům je třeba připočítat další položky, jako je například doprava kominíka.

Pokutou to teprve začíná

Nedodržení povinnosti revize nebo kontroly komína vás může přijít draho. U fyzické osoby se pokuta vyšplhá i na 10 tisíc korun, u právnické osoby poté až ke 100 tisícům korun. To však není to nejhorší. Kromě finanční pokuty může absence revize a kontroly přinést další nepříjemnosti. Pokud se stane nehoda kvůli špatnému stavu spalinové cesty a bude zjištěno, že jste zanedbali revizi nebo pravidelnou kontrolu, pojišťovna vám odmítne uhradit škodu.

Nejde jenom o peníze

Revizi a kontrolu byste neměli podstupovat pouze proto, že je to povinné. Zanedbaný komín může mít fatální důsledky, a to jak pro vaše bezpečí, tak pro vaši nemovitost. Špatně udržovaná spalinová cesta nejenže snižuje účinnost topení, ale představuje přímé riziko požáru. V České republice bylo v roce 2023 zaznamenáno 1 262 požárů, které vznikly kvůli závadám na komínech. Oproti roku 2014, kdy bylo takových požárů 251, je to alarmující nárůst. Další riziko představuje oxid uhelnatý, který může při špatném spalování a ucpání komína unikat zpět do domu. Je to bezbarvý plyn bez zápachu, který může způsobit otravu, zvracení, malátnost a v nejhorším případě i smrt.

P.S. Zajímáte se o moderní způsoby vytápění a výrobu energie svépomocí? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
08.10.2024

Photocredit: Konrad Lackerbeck (Wikipedia CC 3.0)

0

Starý komín není nutné bourat. Snadnější a o polovinu levnější je frézování
Při rekonstrukci komínu je frézování nejlevnější alternativou. Samotné provedení je rychlé a cena záleží na použitém materiálu.

Vložkování komínu je levná metoda pro splnění současných norem. Staré komíny tak nemusíte bourat
Vyvložkovat komín znamená dát mu novou funkci. Jedná se o řešení pro připojování nových kotlů a podobných spotřebičů.

Vypalování komínů je nebezpečný přežitek. Kominíci radí bezpečnější způsoby čištění
Komín zanesený dehtem a sazemi lze v některých případech nechat odborně vypálit. Zkušení kominíci však upozorňují na rizika s tím spojená.

Tradiční komíny Češi ve velkém nahrazují moderními systémy. Důvodem jsou technické požadavky i cena
Nerezový komín je vhodný do interiéru i na fasádu. Díky svým vlastnostem se hodí i do pasivních domů.

Nedostatek vzduchu v kamnech může skončit i výbuchem. Některé komíny tomu umí zabránit
Krbová kamna a vložky mají celou řadu výhod. Topení v nich je levné a má svoje nezaměnitelné kouzlo. Tento způsob vytápění však může být i nebezpečný. Nemusíte se ale bát. Existuje komín, který tomuto nebezpečí jednoduše předejde.